Udland

Nu skal det være slut med at udleje Airbnb-lejligheder i israelske bosættelser

Efter længere tids pres fra menneskerettighedsorganisationer har Airbnb valgt ikke længere at udleje boliger i byen Kfar Adumim.

Solen er stadig ved at stå op, da Shalom Tal sammen med sin kone møder os foran sit hjem i den israelske bosættelse Kfar Adumim.

TV 2 er taget på besøg i Kfar Adumim, fordi boligudlejningstjenesten Airbnb mandag i denne uge meddelte, at de ikke længere vil tillade beboere i de israelske bosættelser på den besatte vestbred at udleje deres boliger via tjenesten.

Kfar Adumim ligger kun et kvarters kørsel fra Jerusalem, hvis man er heldig med trafikken, og ørkenblomsterne konkurrerer med legepladserne om den plads, der ikke er optaget af store huse og mere improviserede bygninger fra de oprindelige bosætteres tid på bakketoppen i den golde ørken.

Indbyggerne i Kfar Adumim bor bag et stort hegn, og den eneste adgang til bosættelsen er gennem en bevogtet låge.

Lejligheden ligger i en af de israelske bosættelser på Vestbredden. Video: Malene Sørensen

Airbnbs beslutning kommer efter længere tids pres fra blandt andet organisationen Human Rights Watch, der tirsdag udgav en rapport om Airbnbs udlejningsvirksomhed i de besatte områder.

Ifølge Airbnb drejer det sig om cirka 200 boliger, der vil blive fjernet fra platformen snarest, og beslutningen kommer ifølge firmaet efter lange og nøje overvejelser og konsultationer med eksperter. Airbnb skriver i deres pressemeddelelse om bosættelserne, at “de er en del af kernen i konflikten mellem israelerne og palæstinenserne”, og at virksomheden som en af markedets førende “bliver nødt til at gøre os vores indflydelse klar og handle ansvarligt”.

Meldingen fra Airbnb har medført stærke reaktioner i Israel, og landets minister for turisme, Yariv Levin, har bedt det israelske finansministerium om at pålægge udlejningstjenestens aktiviteter i Israel en “særlig og høj skat”, skriver The Times of Israel.

Fra palæstinensisk side har meldingen fået en mere positiv modtagelse. Ifølge avisen New York Times mener Saeb Erekat, der er generalsekretær for Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO), at det er et fint første skridt, men at Airbnb ikke går langt nok, og at virksomheden burde have understreget, at “israelske bosættelser på Vestbredden, inklusiv det besatte Østjerusalem, er ulovlige og er krigsforbrydelser”.

Shalom Tal har svært ved at se, hvor Airbnb skal blande sig i politik. Video: Malene Sørensen

Mens det meste af verdenssamfundet er enige om, at Israels besættelse af Vestbredden siden Seksdageskrigen i 1967 er ulovlig, er den officielle israelske holdning, at retten til området er omstridt, og skal afklares ved forhandling i forbindelse med en fredsaftale mellem israelerne og palæstinenserne.

Tilbage i bosættelsen Kfar Adumim kan Aibnb-udlejeren Shalom Tal ikke forstå, hvorfor det lige er udlejerne i bosættelserne på Vestbredden, der nu ikke må leje ud via tjenesten længere:

- De tjener penge, når lejligheder udlejes, og de tænkte måske, at hvis de boykotter os, så ville mange mennesker i verden bakke op om dem. Jeg synes, det er en dårlig idé.

Den holdning bakkes op af amerikanske Sheryl Hancock-Watts, der i øjeblikket lejer en lejlighed af Shalom Tal i forbindelse med, at hun deltager i en konference i Jerusalem:

- De melder sig ind i boykotten af Israel, og de bøjer sig for det pres, der er mod dem for at stoppe med at annoncere boliger i dette område, siger hun og fortsætter:

- Jeg vil ikke længere benytte Airbnb, hvis de handler politisk på denne måde.

Der bor omkring en halv million israelere på Vestbredden og i Østjerusalem. De samme områder er hjem for over 2,6 millioner palæstinensere.