Udland

Gigantisk termit-by kan ses fra rummet

I takt med at skovarealer bliver ryddet, dukker flere og flere termitboer op.

Efter rydningen af store skovarealer har millioner af termitboer set dagens lys i Brasilien. Det skriver Science Alert.

Eksperterne mener, at der kan være op mod 200 millioner termitboer på et areal på størrelse med Storbritannien.

Termitboerne kan, efter skoven er blevet fældet, ses fra rummet. De største termitboer er fire meter høje og ni meter i omkreds.

- Det er utroligt, at man i dag kan finde et uopdaget biologisk vidunder af denne størrelse og alder, hvor beboerne stadig er til stede, lyder det fra Stephen Martin fra University of Salford, en af de forskere, der har studeret de mange termitboer.

Termitter en gruppe af insekter, der lever i kolonier. Nogle arter bygger boer under jorden, mens andre bygger dem over jorden.

Skabt af Gud

Allerede tilbage i 1980’erne fandt biologen Roy Funch frem til de første termitboer i det øde område i Brasilien.

Lokale havde lagt mærke til en masse mærkelige høje, men først da Roy Funch og hans hold begyndte at studere højene, stod det klart, at der var tale om termitboer, der er tusindvis af år gamle.

- De fleste mente, at det måtte være nogle naturlige høje skabt af Gud, som altid havde været der. I den ufrugtbare, tørre region med kvægavl og små landbrug var det ikke noget, man brugte meget tid på at tænke over, siger Roy Funch fra Universidade Estadual de Feira de Santana i Brasilien til Science Alert. 

Insekter har stor betydning

I 2015 anslog eksperterne, at der muligvis var 90 millioner termitboer, men det tal er nu opjusteret til omkring 200 millioner.

- Det er vildt, at de har fået lov til at ligge der i 4000 år. Vi kender hjemme til myretuer, der bliver meget store og går otte meter ned i jorden. Det vilde ved det her fund i Brasilien er, at der er så mange i det her område, og at boene ligger så tæt, siger Hans Joachim Offenberg, der er seniorforsker i entomologi ved Aarhus Universitet.

- Det går mere og mere op for os, hvor stor betydning de her små dyr har. De henter jord op fra meget dybe jordlag, og det har stor betydning for de planter og dyr, der lever i området. Det giver ny og spændende viden for os forskere. Som jeg forstår det, er disse termitboer fundet i et ufrugtbart område, og derfor har de fået lov til at stå uberørt hen i så mange år.