Udland

Britisk studerende idømt fængsel på livstid for spionage i Emiraterne

Storbritanniens udenrigsminister, Jeremy Hunt, siger, at afgørelsen vil få konsekvenser for forholdet mellem de to lande.

En britisk universitetsstuderende, Matthew Hedges, er onsdag blevet idømt fængsel på livstid af en domstol i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater, hvor han siden maj har været tilbageholdt under anklager om spionage på vegne af en fremmed magt.

Det skriver BBC.

En talsmand for familien siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at dagens høring varede mindre end fem minutter.

Desuden var Matthew Hedges' advokat ikke var ikke til stede i retten, siger familien.

Retten i Abu Dhabi har foruden fængselsdommen beordret, at alle Matthew Hedges dokumenter og computere skal konfiskeres.

Nægter sig skyldig

Den 31-årige ph.d-studerende fra universitetet i Durham blev anholdt i Dubai Airport 5. maj i år på vej hjem efter en to uger lang researchrejse i De Forenede Arabiske Emirater.

Matthew Hedges havde ifølge eget udsagn undersøgt landets udenrigs- og interne sikkerhedspolitik efter den arabiske forårsrevolution i 2011.

Han nægter sig skyldig i anklagerne.

Dybt chokeret

Ifølge Storbritanniens udenrigsminister, Jeremy Hunt, vil afgørelsen om fængsel på livstid til Matthew Hedges få konsekvenser for forholdet mellem de to lande.

Hunt er desuden "dybt chokeret og skuffet" over dommen, siger han til The Guardian og tilføjer:

- Dagens dom ikke det, vi forventer af en ven og betroet partner af Storbritannien. Vores embedsmænd på konsulatet har været i tæt kontakt med Matthew Hedges og hans familie. Vi vil fortsat gøre alt for at støtte ham, lyder det.

Jeremy Hunt siger, at han personligt har rejst sagen til det højeste niveau i De Forenede Arabiske Emiraters regering samt ført samtaler med både kronprinsen og udenrigsministeren i landet.

Også politikeren Ben Bradshaw, der er medlem af Storbritanniens parlament og valgt ind i valgkredsen, hvor Matthew Hedges bor, er forfærdet over dages nyhed.

Det skriver han på Twitter.

Studietur var et dække

Justitsministeren i De Forenede Arabiske Emirater mener, at Matthew Hedges' studietur var et dække, og at den 31-årige brite har kompromitteret Emiraternes militære, økonomiske og politiske sikkerhed.

En livstidsdom for en udlænding indebærer maksimum 25 års fængsel i De Forenede Arabiske Emirater.

Matthew Hedges blev løsladt mod kaution i oktober, men ifølge hans familie havde Hedges inden da siddet isolationsfængslet i fem måneder.