Udland

Vombattens afføring er helt unik - nu ved forskerne hvorfor

Den nye viden kan komme til stor gavn i fabriksbranchen, fortæller forsker.

Det kommer som små kugler, lange pølser og under uheldige omstændigheder også flydende.

Dyrs efterladenskaber findes i mange afskygninger i naturen, men særligt ét skiller sig ud: vombattens. Dens afføring er nemlig kubeformet, hvilket længe har været genstand for undren.

Men i en ny undersøgelse har australske og amerikanske forskere forsøgt at afdække, hvordan det australske pungdyr formår at frembringe den usædvanlige form af afføring. Det skriver American Physical Society i en pressemeddelelse.

- I begyndelsen troede jeg ikke engang på, at det passede. Jeg googlede det og så en masse kubeformet vombatlort, men jeg var stadig skeptisk, siger postdoc Patricia Yang fra Georgia Institute of Technology ifølge American Physical Society, der er en af forskerne bag.

Bliver stablet i et tårn

Selvom det hidtil har været et mysterium, hvordan vombatten formår at producere den usædvanlige form, så rejser det samtidig spørgsmålet: Hvorfor? Men der ér altså en mening med galskaben, forklarer forskerne.

Vombatterne ser nemlig dårligt, og derfor er målet for dem, at stable deres afføring i så højt et tårn som muligt. På den måde er de mere tydelige for andre af samme art og kan samtidig bruges til at kommunikere med.

Det lader sig dog bedst gøre, når lortene er formet som små klodser, så de ikke triller væk.

Stor betydning

Selvom det er en interessant kommunikationsform, så har forskernes primære fokus ligget på vombattens teknik. 

De har undersøgt flere af pungdyrene, der er blevet ofre for biltrafik, og fundet ud af, at nøglen til at opnå den særprægede form skal findes i vombattens tarmvæg, der er elastisk og ujævn.

Det gør, at den kan presse afføringen sammen til den lille firkant, der ifølge forskerne er unik i biologiens verden. En ny viden, der kan få afgørende betydning inden for fremtidens fabriksproduktion.

- I øjeblikket har vi kun to måder at fremstille kuber: Vi kan støbe dem, eller vi kan skære dem ud. Nu har vi en tredje metode, siger Patricia Yang. 

- Det ville være en fed teknik at bruge inden for fabriksproduktion – altså at lave en kube med blødt væv i stedet for bare at støbe den.

Vombatten er et australsk pungdyr med en hel særlig type afføring.