Khashoggi dræbt

Trump: Saudi-Arabien forbliver en allieret trods journalistdrab

Donald Trump vil ikke lade drabet på Jamal Khashoggi ødelægge forholdet mellem USA og Saudi-Arabien.

Drabet på journalisten Jamal Khashoggi på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske by Istanbul kommer ikke til at ændre på, at Saudi-Arabien er USA's allierede i Mellemøsten og også fremover vil være det.

Sådan lyder det i en længere skriftlig udtalelse fra USA's præsident, Donald Trump, der er udsendt tirsdag.

Den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, der var en kendt kritiker af styret i Saudi-Arabien, boede i eksil i USA. Han gik 2. oktober ind på konsulatet i Istanbul for at få nogle papirer til sit ægteskab med sin tyrkiske forlovede. Han slap ikke derfra i live.

Ved ikke, hvem der stod bag drabet

I sin udtalelse tirsdag kommer præsidenten med sine argumenter for, hvorfor USA ikke har tænkt sig at gøre yderligere i sagen, end de sanktioner som USA har rettet mod 17 borgere fra Saudi-Arabien.

Blandt andet mener Donald Trump ikke, at det er muligt at gennemskue, om drabet blev beordret af Mohammed bin Salman, Saudi-Arabiens kronprins.

Det står i kontrast til den konklusion, som USA's efterretningstjeneste CIA ifølge en række amerikanske medier såsom Washington Post, er kommet til.

- Vores efterretningstjenester fortsætter med at skaffe al mulig information, men det kan meget vel være, at kronprinsen havde kendskab til denne tragiske hændelse. Måske havde han, og måske havde han ikke, siger Trump, der kalder Saudi-Arabien en strålende allieret.

- USA har til hensigt at forblive en urokkelig partner for Saudi-Arabien, siger han.

Roser Saudi-Arabien - kritiserer Iran

Tidligere i udtalelsen roser præsidenten Saudi-Arabien for sin økonomiske støtte til krigen mod "radikal islamistisk terrorisme". Iran bliver modsat fremhævet som USA's fjende i Mellemøsten.

Irans udenrigsminister, Javad Zarif, har få timer efter reageret på Trumps udtalelse på Twitter:

- Hr. Trump bruger helt bizart det første afsnit af sin skamfulde udtalelse om Saudi-Arabiens misgerning til at beskylde Iran for alle former for forbrydelser, han kan komme i tanke om.

Stikpille om skovbrande

- Måske er vi også ansvarlige for naturbrandene i Californien, fordi vi ikke har hjulpet med at rive skovbunden - ligesom finnerne gør?

Zarif henviser med den sidste bemærkning til en bemærkning Trump lavede under sit besøg i Californien for at besigtige delstatens omfattende naturbrande.

Her sagde Trump, at Finlands præsident, Sauli Niinistö, fortalte, at man i Finland river skovbunden for at undgå skovbrande. Niinistö har siden sagt, at han aldrig har talt om at rive skovbunde med Donald Trump.

Handler om våben

Trump fremhæver i sin udtalelse også en aftale om våbenhandel mellem USA og Saudi-Arabien, hvor Saudi-Arabien forpligter sig til at købe våben for 720 milliarder kroner i USA.

- Hvis vi var så dumme at annullere disse kontrakter, ville Rusland og Kina få enorm gavn af det. Og de ville gladeligt tage imod de nye handler, siger Trump.