Udland

Italiensk stædighed kan udløse ny krise i EU

Italiens økonomi er ved at kuldsejle. EU-kommissionen kan allerede i denne uge vedtage sanktioner mod støvlelandet.

Er vi på vej mod en ny finansiel krise i EU?

Det frygter flere internationale analytikere forud for et møde senere i dag mandag.

Her skal Italiens finansminister, Giovanni Tria, og fremtrædende folk i Eurogruppen mødes og tale om det budgetforslag, som den purunge italienske regering fremsatte for en lille uge siden.

I det forslag præsenterer Italien, som i forvejen har en mildt sagt skrantende økonomi, at man vil øge statsunderskuddet i landet til 2,4 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

Den udmelding faldt ikke i god jord hos EU-kommissionen, og derfor står de to parter nu stejlt over for hinanden. I værste fald kan vi risikere endnu en finanskrise, som vil blive langt værre end den, vi så, da Grækenland kollapsede i slutningen af 00'erne. Det skriver blandt andre den britiske avis The Independent og den amerikanske avis The New York Times.

Trusler fra EU-lande 

Hvis ikke italienerne ændrer deres planer om det varslede underskud, så vil EU på onsdag iværksætte procedurer, der ultimativt vil ende ud i økonomiske sanktioner mod italienerne.

Østrig, som i dette halvår har formandskabet for EU, støtter, at EU-Kommissionen sætter hårdt mod hårdt i forhold til den italienske regering.

- Italien risikerer at følge i sporene på Grækenland, siger Østrigs finansminister, Hartwig Löger, til nyhedsbureauet dpa.

Samme holdning har Hollands finansminister, Wopke Hoekstra.

- Budgettet respekterer ikke de aftaler, vi har indgået i fællesskab i Europa. Det bekymrer mig meget. Nu må EU-Kommissionen beslutte, hvad det næste skridt skal være, skriver Hoekstra på Twitter.

Intern strid i Italien

Ikke meget tyder dog på, at Italien har tænkt sig at bøje sig. I hvert fald ikke i første omgang.

Den nye regering i Italien, som stod klar i slutningen af maj efter flere måneders intense forhandlinger, har nemlig en agenda, som ikke just går i retning af den store forbrødring med EU.

Regeringen består af det højreorienterede parti Lega og det venstrepopulistiske Femstjernebevægelsen, og de to partier har afgivet klare valgløfter om, at de vil hæve pensionerne og sikre højere løn til det italienske folk.

Eksempelvis har vicepremierminister Matteo Salvini sagt, at "jobs og pensioner betyder mere, end hvad bureaukraterne i EU mener".

Salvini har også givet udtryk for, at han mener, at Italien står alt for alene med de mange migranter, der strømmer ind i landet i disse år. Og at det derfor ikke er retfærdigt, at Italien hvert år betaler milliarder af euro til EU's fælles budget.

Kæmper med gælden

Italien har i forvejen en statsgæld på 133 procent af bnp, hvilket går imod EU's fælles regler.

Derfor afviste man i sidste uge italienernes første budgetudkast. Det er første gang i EU-Kommissionens historie, at man har valgt at afvise et medlemslands statsbudget.

I og med at Italiens økonomi er godt 10 gange større end Grækenlands, så vil en italiensk gældskrise få voldsomme konsekvenser. Og det vil kunne mærkes langt ud over støvlelandets egne grænser, advarer Henrik Franck, der er direktør og partner i Formuepleje.

- Fortsætter Italien med at udvise økonomisk ansvarlighed på denne måde, kan Italien ikke forblive medlem af eurozonen. Vi så i tilfældet med Grækenlands gældskrise, at det kan blive meget alvorligt og skabe voldsom finansiel uro. I Italiens tilfælde kan det give endnu flere dønninger, siger Henrik Franck i en pressemeddelelse.

Henrik Franck mener dog, at hverken EU eller Italien har interesse i alt for meget uro. Derfor forventer han, at der før eller siden lander et budget, som både kan accepteres i Bruxelles og i Rom.

- I Formuepleje forventer vi, at man vil finde et kompromis, der er til at leve med for alle parter, siger han.

Maner til besindelse

Helt så lyst ser man ikke på fremtiden i en række internationale medier. I en leder i The Hill beskrives situationen således: "Den italienske krise vil blive ligesom Grækenland - bare på steroider".

I The Business Times argumenteres der for, at Italiens gæld er blevet et økonomisk og politisk monster.

Det helt store spørgsmål er, om det monster kan kontrolleres inden for Italiens grænser, eller om det vil sprede sig på tværs af globale økonomier og finansielle markeder, skriver mediet.

Denne frygt deles også herhjemme af Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank.

- Især de italienske banker har købt mange italienske statsobligationer og vil derfor få store og for mange banker livstruende tab, hvis Italien forlader euroen.

- Det vil udløse en dyb finansiel og økonomisk krise i Italien, som også vil kunne mærkes i resten af Europa. Ikke mindst i andre sydeuropæiske lande, som investorerne vil flygte fra, har Jacob Graven tidligere sagt til Finans.

Sydbanks cheføkonom maner dog samtidig til besindighed.

- De italienske politikere vil næppe med fuldt overlæg køre Italien ud over afgrunden, siger han.

Meget på spil

I det hele taget er der meget på spil i EU i denne uge, fortæller TV 2s Italien-korrespondent, Eva Ravnbøl.

- Den italienske regering består af de to protestpartier Lega og Femstjernebevægelsen, og de er gået til valg på at lave en hel masse ting om for italienerne. Lega har lovet store skattenedsættelser og pensionsreformer, og Femstjernebevægelsen har lovet borgerløn til de fattigste.

- Når man skal indfrie alle de løfter, så kommer det til at koste dyrt. De to partier siger, "vi er nødt til at låne noget mere ude i byen, vi er nødt til at have et højere underskud, men så skal I til gengæld se, de næste par år kommer der vækst og beskæftigelse i Italien", siger Eva Ravnbøl.

Hun fortæller videre, at mange italienere bakker op om den opskrift for fremtiden, som Lega og Femstjernebevægelsen har præsenteret. Ikke desto mindre venter der hårde forhandlinger for den italienske regering i EU i de kommende dage.

- Både i EU og i oppositionspartierne i Italien er man meget bekymrede for det store underskud, når man tænker på, at landet har en kæmpe stor statsgæld. Der er ikke mange, der kommer til at kede sig i Bruxelles i denne uge, siger TV 2s korrespondent.