Udland

Det Hvide Hus opgiver CNN-sag, men nu må journalister kun stille ét spørgsmål

Der er muligvis kommet et punktum i fejden mellem tv-kanalen CNN og USA's præsident.

Først tog Det Hvide Hus akkrediteringen fra CNN's politiske redaktør, Jim Acosta, efter et skænderi mellem journalisten og USA's præsident, Donald Trump.

Så afgjorde en dommer, at det var i strid med USA's forfatning om retten til en retfærdig rettergang, og at Acosta derfor skulle have akkrediteringen tilbage i 14 dage.

I et brev truede Det Hvide Hus så med at tage akkrediteringen fra Jim Acosta igen, når de 14 dage var gået.

Men så kom kontrameldingen mandag aften dansk tid: Nu får Jim Acosta endegyldigt sin akkreditering til Det Hvide Hus tilbage. 

Nye regler for journalister

Ifølge CNN har præsidentens administration nemlig for nuværende trukket i land. I et brev til Jim Acosta lyder det, at man har truffet en "endelig afgørelse" i sagen, hvilket genskaber journalistens akkreditering til Det Hvide Hus.

I brevet fremgår det også, at Det Hvide Hus har lavet en række nye regler, som journalister i Det Hvide Hus skal følge.

Det gælder blandt andet, at hver journalist kun får et spørgsmål, og at opfølgende spørgsmål kun tillades, hvis præsidenten eller staben i Det Hvide Hus giver samtykke. Til sidst i brevet tilføjes det, at præsident Donald Trump er orienteret om skrivelsen og "er enig". 

Sagen er blevet et veldiskuteret emne i USA, hvor især medier mener, at Donald Trumps administration forsøger at stække pressefriheden.

- Disse handlinger truer alle journalister og nyhedsorganisationer, lyder det fra CNN, som også har fået støtte fra en lang række andre nyhedsorganisationer. Heriblandt også konservative Fox News, som ofte vurderes at ligge tæt op ad regeringens linje.

Et ophidset pressemøde

Hele sagen begyndte med et pressemøde umiddelbart efter det amerikanske midtvejsvalg. 

På tv-billeder fra pressemødet ser man, at Jim Acosta stiller en række kritiske spørgsmål til Donald Trump, som kvitterer med at sige, at "nu er det nok".

Præsident Trump og CNNs reporter Jim Acosta havde en højspændt ordudveksling under præsidentens pressekonference. Video: David Buch

I forlængelse af spørgsmålene ser man også på videomaterialet, at Jim Acosta nægter at give mikrofonen fra sig, da en praktikant fra Det Hvide Hus forsøger at tage den fra ham.

På et tidspunkt kalder Trump også Jim Acosta for "en uhøflig, forfærdelig person". 

Det hører også med til historien, at Det Hvide Hus udsendte en manipuleret video i forlængelse af pressemødet. I den redigerede video ser det ud til, at Jim Acosta slår praktikantens arm væk i en hurtig bevægelse. 

Fredag var det en føderal dommer, der afgjorde, at Det Hvide Hus havde handlet i strid med den grundlovssikrede ret til en retfærdig rettergang, da man fratog Jim Acosta akkreditering til at starte med. 

Brev advarede Acosta

Umiddelbart efter dommerens vurdering modtog Jim Acosta et formelt brev fra Det Hvide Hus, som var underskrevet af Det Hvide Hus' pressechef, Sarah Sanders, og vicekommunikationschef Bill Shine, skriver CNN.

Brevet var en advarsel til Jim Acosta, hvori man skrev, at Det Hvide Hus havde truffet en "indledende beslutning" om at fratage ham adgang til Det Hvide Hus senere på måneden. 

Men med det nye brev mandag aften oplyser CNN nu, at man ikke længere forbereder sig på en retssag mod Det Hvide Hus.

Da dommeren i sidste uge afgjorde, at Jim Acosta skulle have sin akkreditering tilbage, lød det fra justitsministeriet, at de var skuffede over beslutningen.

- Præsidenten har bred autoritet til at regulere adgangen til Det Hvide Hus. Vi ser frem til at fortsætte med at forsvare Det Hvide Hus' lovlige handlinger, sagde talskvinde Kelly Laco i en udtalelse fra ministeriet.