18 saudiarabere får indrejseforbud i Schengen-zonen

16x9
Den tyske udenrigsminister Heiko Maas mener, at de 18 personer var med til at slå journalisten Jamal Khashoggi ihjel. Foto: Michael Sohn / Ritzau Scanpix

På tysk initiativ forbydes 18 saudiarabere indrejse i 26 europæiske lande.

18 saudiarabere bliver nægtet indrejse til alle 26 lande i Schengen-samarbejdet som følge af deres rolle i drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Det oplyser Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, ifølge nyhedsbureauet AP ved mødet mellem EU's udenrigsministre i Bruxelles mandag. 

Ifølge Maas var de 18 personer, hvis navne ikke kan offentliggøres af hensyn til tysk lovgivning om privatliv, med til at slå journalisten ihjel, da han besøgte Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul 2. oktober.

Utilfreds efterforskningen af drabet

Ud over de 26 lande i Schengen-samarbejdet sker indrejseforbuddet ifølge Maas i koordination med Storbritannien, som ikke er medlem af samarbejdet. Hvad det dækker over, står ikke klart.

Til journalister forklarer Heiko Maas, at Tyskland er utilfreds med Saudi-Arabiens efterforskning af drabet.

- Der er flere spørgsmål end svar i denne sag, blandt andet om forbrydelse og hvem der stod bag, siger Maas. 

USA afventer stadig

Drabet har affødt forskellige reaktioner. Mens europæerne mandag er klar med deres første sanktioner, forholder USA sig stadig mere afventende.

Seks timer før Maas oplyser om indrejseforbuddet, bragte den amerikanske tv-station Fox News et interview med USA's præsident, Donald Trump. 

Heri siger Donald Trump, at han er blevet informeret af sine efterretningsfolk om omstændighederne ved drabet. Derfor vil Trump ikke høre en optagelse, hvor man tilsyneladende kan høre journalisten blive dræbt.