Nye afsløringer øger presset på Mark Zuckerberg som leder af Facebook
Mark Zuckerberg og hans nærmeste medarbejdere har ifølge kritikere groft negligeret it-gigantens problemer. De tunge aktionærer vil af med ham.
Han er en af verdens rigeste mænd. Muligvis en af de mest magtfulde. Og såmænd også en af de mest omdiskuterede gennem de sidste par år.
Mark Zuckerberg og Facebook har ikke haft det nemt, siden det kom frem, at firmaet gavmildt delte ud af data om deres 2,2 milliarder brugere verden over.
Nok ligner 34-årige Mark Zuckerberg stadig en halvvoksen udgave af den nørd, der udtænkte en revolutionerende succes, da han på et kollegieværelse skabte fundamentet for Facebook. Men de seneste år har historien om det sociale medies fortræffeligheder som global, mellemfolkelig kommunikationsplatform i demokratiets tjeneste ændret karakter.
Høringer i det amerikanske senat i april måned, distraherende støj på ledelsesgangene og ikke mindst Mark Zuckerbergs ifølge iagttagere svigtende evne til at tage kritikken om Facebooks strukturelle problemer alvorligt, lægger nu pres på direktøren for det hele.
Aktionærer vil have Zuckerberg fra posten
En række af de tungtvejende Facebook-aktionærer, der repræsenterer en samlet værdi på små 20 milliarder kroner, udtalte i sommer til amerikanske finansmedier, at de helst ser, at Zuckerberg helt forlader posten som øverstbefalende.
- Vi har bekymringer om selskabet. Både på grund af dets renommé, og hvordan det kan blive reguleret, siger Scott Stringer fra en af de store pensionsfonde, der har investeret store summer i Facebook, til Business Insider.
Og ifølge Scott Stringer sidder aben på Zuckerbergs skuldre. It-mogul har ikke evner til at styre en virksomhed af den størrelse. Ikke i strid modvind og søgang.
- Han er ikke til at regne med for nogen. Hverken bestyrelsen eller aktionærerne, hvilket bare er dårlig ledelse. Han er sin egen herre, og det virker bare ikke, siger Scott Stringer.
Facebook og Zuckerberg har igennem de sidste to år fået skyld for at ikke have orden i eget hus. Man har ladet brugerdata i enorme mængder gå til selskabet Cambridge Analytica, og man er - ufrivilligt - kommet til at spille en rolle i den amerikanske valgkamp, fordi oplysningerne faldt i hænderne på Donald Trumps kampagnestab under præsidentkapløbet i 2016.
Selv har Zuckerberg ved høringerne i det amerikanske senat på Capitol Hill erkendt, at man ikke var opmærksom nok på problemerne med lækager og mulighed for politisk manipulation i den helt store skala.
- Vi har ikke været vores ansvar bevidst, og det var en stor fejl, lød det dengang fra Zuckerberg.
Vil ikke lære af sine fejl
Siden har Facebook på de indre linjer dog ikke haft synderlig travlt med at lære af sine fejl.
Det skriver The New York Times, som i denne uge har kunnet afsløre, hvordan Facebooks ledelse har dækket over de håndgribelige beviser for suspekt russisk aktivitet på den sociale medieplatform igennem meget længere tid, end giganten hidtil har stået ved.
Samtidig har avisen afdækket, hvordan Facebook også har hyret et kommunikationsbureau med republikanske forbindelser for at miskreditere den demokratiske milliardær George Soros, som har været en af de argeste kritikere af Zuckerberg og co.
Selv om der i løbet af 2017 kom stadig flere beviser på, at Facebook kunne udnyttes til at afspore valghandlinger, udbrede propaganda og inspirere farlige kampagner rundt om i verden, tøvede Zuckerberg og Facebooks operative chef Sheryl Sandberg. De havde i stedet blikket rettet mod vækst og ignorerede alle advarsler, hvis de da ikke ligefrem søgte at skjule dem for offentligheden, skriver avisen.
Torsdag forsvarede Zuckerberg ifølge The Guardian sin ledelse på et pressemøde. Her hævdede han ikke at have haft kendskab til Facebooks forhold til det kommunikationsbureau, som brugte en anisemitisk fortælling til at underminere kritikere.
- Jeg hørte først om det her, da jeg læste New York Times i går. I det øjeblik jeg fik kendskab til det, talte jeg med vores team, og vi arbejder ikke længere sammen med firmaet, lød det fra Mark Zuckerberg, som også svarede på påstandene om, at Facebook skulle have dækket over beviser:
- At påstå, at vi ikke var interesserede i at kende sandheden, at vi ville skjule, hvad vi vidste, eller at vi ville forhindre undersøgelsen, er simpelthen løgn, lød det fra Zuckerberg.
Det bliver en slags påstand mod påstand. Men uanset hvad, har Mark Zuckerbergs bedste forsvar ofte været at gå i en slags modoffensiv overfor kritikerne.
Indadtil i firmaet har Facebooks operative chef Sheryl Sandberg også kørt en mere uforsonlig linje. Det har sikkerhedschefen Alex Stamos fået at mærke. Det var Stamos, der informerede Facebooks bestyrelse om, at man havde været udsat for russisk indtrængen af sofistikerede hackere under den amerikanske valgkamp. Det var ikke populært hos Sheryl Sandberg, skriver New York Times.
»Du kastede os for løverne« råbte Sheryl Sandberg ifølge flere tilstedeværende til Alex Stamos.
Udadtil gik Mark Zuckerberg til kamp mod Greg Walden, formanden for energi- og handelsudvalget i Repræsentanternes Hus, for at lufte sin overraskelse over, hvor hårdt Demokraterne havde ageret over for Facebook ved høringen i Senatet tidligere i år.
Det var blot et af flere eksempler på, at Zuckerberg ikke for alvor tog kritikken alvorligt. Et nyere og mere aktuelt eksempel har været, da han gik i kødet på Apple's CEO Tim Cook, fordi han åbent gik ud og kritiserede Facebooks problemer med at respektere datasikkerhed.
- Jeg har opfordret vores ansatte til at holde op med at bruge Apple og bruge Android i stedet, lød delsvaret fra Zuckerberg.
Et giftigt bryg
Det er den slags ledelse, der hverken får prædikat som rettidig omhu eller voksen og ansvarsfuld.
Måske er problemet med Mark Zuckerberg, som storaktionæren Jonas Kron fra Trillium Asset Management udlagde det, at Facebooks grundlægger stadig har for meget formel magt.
I modsætning til lignende Silicon Valley-kometsucceser som Apple, Google, Oracle, Microsoft og Twitter, der alle opererer med delte roller mellem direktør og bestyrelsesformand, er det stadig Zuckerberg, som via sin aktiepost i Facebook har en enorm magt.
- Når man kombinerer rollen som bestyrelsesformand og direktør samtidig med, at man ejer aktiemajoriteten, er det en giftig bryg, fordi det ikke levner plads til konstruktiv uenighed, som Michael Connor fra Open Mic siger det.
Mark Zuckerberg kontrollerer med 60 procent af de stemmeberettigede aktier det sociale netværk. Og Zuckerberg er gentagne gange i løbet af det seneste år blevet spurgt, om ikke han burde træde tilbage som administrerende direktør.
Hans svar har hver gang været et klart og entydigt "nej".