May til partifæller: Jeg har hørt rygterne om, at I vil vælte mig, og det vil ikke hjælpe

Flere konservative partimedlemmer ønsker en ny regeringsleder. Men skal Theresa May væltes, kræver det, at mindst 48 går imod hende.

Theresa May lignede en sejrskvinde, da hun i onsdags kunne fortælle, at hun havde sikret opbakning fra sine ministre til et udkast af brexit-aftalen. 

Men dagen efter begyndte det at gå skævt. 

Fire ministre - heriblandt brexit-minister Dominic Raab - meddelte, at de ville forlade regeringen. Og Theresa May selv blev mødt af latterbrøl og buhen i parlamentet

- Regeringen er i kaos, lød det blandt andet fra Labours partileder, Jeremy Corbyn.

Siden da har rygterne svirret. Flere i baglandet ønsker den konservative leder udskiftet, lyder det. Men skal det lykkes, kræver det, at mindst 48 af Mays partimedlemmer anmoder om et lederskifte og dermed udløser et mistillidsvotum. 

May tager rygter helt roligt

Selv siger Theresa May, at hun er klar over rygterne, som hun dog tager ganske roligt. 

Det vil ikke gøre forhandlingerne lettere, hvis der kommer en ny leder.

Theresa May, Storbritanniens premierminister

- Så vidt jeg ved, er der ikke nok stemmer, siger hun søndag til det britiske medie Sky News

Hun understreger samtidig, at det vil forhale brexit-forhandlingerne, hvis der skal findes en ny regeringsleder midt i processen. 

- Det vil ikke gøre forhandlingerne lettere, hvis der kommer en ny leder. Ingen ønsker at ende i en situation, hvor brexit bliver forsinket, eller hvor folk forsøger at forhindre den, siger hun til Sky News. 

Ingen naturlig afløser til May

Hvis May bliver afsat, kan Det Konservative Parti i princippet stille op med en ny premierminister, som fremadrettet skal stå for forhandlingerne om brexit. 

Men ifølge TV 2s korrespondent Divya Das tyder Theresa Mays kontante udmelding på, at der endnu er langt til et egentligt oprør: 

Vi har sagt til regeringen, at de ikke har et flertal i parlamentet for denne aftale.

Jeremy Corbyn, Labours partileder

- Det, hun siger mellem linjerne, er, at der måske har været hybris i den her oprørsgruppe, og at de ikke har haft den opbakning, de troede, de ville have. Men der er samtidig rygter om, at flere vil anmode om at få May udskiftet i løbet af de kommende dage, siger hun og uddyber: 

- Hvis de får held til at vælte hende, er udfordringen, at de skal stå klar med en ny leder, der skal kunne tage ned til EU og forhandle brexitaftalen på plads. Oprørerne i partiet vil gerne have en meget mere løs aftale i stil med den frihandelsaftale, som Canada har med EU. 

TV 2s korrespondent Divya Das tror ikke, at der er flertal i baglandet for at vælte den britiske regeringsleder, Theresa May. Video: Maria Runøe Møller

Labours leder udnytter kaos

Også Labours partileder, Jeremy Corbyn, blev søndag interviewet af Sky News. 

Her understreger han, at udkastet til brexitaftalen er "uacceptabelt" og "svagt", da det blandt andet ikke tager nok hensyn til landets mange arbejdere. Derfor vil hans parti stemme imod aftalen.

- Vi har sagt til regeringen, at de ikke har et flertal i parlamentet for denne aftale, og at de heller ikke har flertallet af befolkningen bag sig, siger Jeremy Corbyn til Sky News. 

Men han mener ikke, at en ny EU-folkeafstemning vil gavne. 

- Det er en mulighed i fremtiden, men ikke i nu, siger han. 

Oppositionslederen Jeremy Corbyn siger til Sky News, at han ikke mener, Theresa Mays Brexit-aftale er god nok. Video: Michael Rathje

TV 2s korrespondent Divya Das påpeger, at man skal tage Jeremy Corbyns udtalelser med et gran salt, da han vil gøre alt, hvad han kan, for at udnytte urolighederne i regeringen. 

- Han sagde i interviewet, at han mener, det er en elendig plan, og at han ville være meget bedre til at forhandle, hvis det var ham, der havde siddet i stolen. I de seneste meningsmålinger står han godt med et lille flertal, og han håber selvfølgelig, at det her kaos vil ende med et valg, som han vinder, siger hun. 

Der vil gå flere uger, før det britiske parlament skal stemme om Theresa Mays brexit-udkast. Den endelige aftale skal være forhandlet på plads med EU inden 29. marts 2019, hvor briterne forlader unionen.