Udland

Trump er landet midt i den californiske katastrofe: - Vi skal bare gøre som i Finland

Trump er lørdag aften dansk tid ankommet til Californien, hvor han besigtiger ødelæggelserne efter de voldsomme brande.

Det er "sørgeligt at se" de ødelæggelser, skovbranden i den californiske by Paradise har forårsaget.

Sådan lyder det lørdag aften dansk tid fra præsident Donald Trump, der netop er landet i delstaten for med egne øjne at se konsekvenserne af de skovbrande, der den seneste tid har hærget i både det nordlige og sydlige Californien.

Mere end 10.000 hjem er blevet tilintetgjort i flammerne. På nuværende tidspunkt har 76 personer mistet livet i ilden, og mere end 1200 personer er fortsat meldt savnet.

I Paradise har flammerne ædt tusinder af hjem. Tilbage i byen står kun smeltede biler, sorte træstumper og fundamenterne af nedbrændte huse.

Nogle områder er hårdere ramt

Særligt byen Paradise i det norlige Californien har lidt under branden 'Camp Fire', som vinden har givet gunstige vilkår til at sprede sig. Byen er lagt øde hen, og de eneste mennesker på det, der engang var livlige gader, er redningsmandskab. Før branden var byen hjemsted for 27.000 personer. 

- Jeg har fået fortalt, at det ikke er så slemt her som i andre områder. Nogle områder er endnu værre end dette, de er helt forkullede, fortæller Donald Trump under sit besøg i byen. 

Præsidenten er lørdag aften dansk tid ankommet til Californien.

Vil se mod udlandet for løsning

Præsidenten understreger også, at han vil se kigge ud over de amerikanske grænser for at finde en måde, hvorpå han kan få sat en stopper for de hastigt spredende skovbrande for fremtiden.

- I andre lande, hvor de gør det på en anden måde, er det en helt anden historie. Jeg mødtes med Finlands præsident, og han fortalte, at de gjorde tingene helt anderledes. At de er en skov-nation. De bruger meget tid på at rive, rydde op og gøre ting, siger præsidenten og fortsætter:

- De har ingen problemer (med skovbrande, red.), og når de har, er det meget småt.

Donald Trump kommer dog ikke ind på de klimamæssige forskelle mellem solskinsstaten Californien og Finland.

Lyn-analyse

Donald Trump peger på nogle ganske simple forklaringer på de massive brande, selvom hans forklaringer bliver afvist af både lokale myndigheder og eksperter. Når Trump alligevel udtaler sig, er det, fordi han ikke længere ser katastrofen for det, den er. Han ser et politisk landskab, og hans første reaktion er at kritisere myndighederne fremfor at vise støtte og sympati.

Det gør han, fordi Californien er en af de mest demokratiske delstater. Her fik Clinton tre millioner flere stemmer end ham selv under præsidentvalget, og delstaten står som skarp modstander af ham på flere politiske områder.

En nabolag i Paradise set fra oven.

Præsidenten har tidligere kritiseret de lokale myndigheder for dels at have svigtet opgaven ved at forebygge skovbrande, og dels at man ikke har rykket hurtigt nok ud, da flammerne begyndte deres hærgen.

Planen er, at han skal rejse rundt i delstaten og besigtige de totalt nedbrændte områder. Ved sin side har han nuværende guvernør Jerry Brown og Gavin Newsom, som vælgerne tidligere på måneden valgte til Browns afløser på guvernørposten. Begge er demokrater.

Branden 'Campfire' i det nordlige Californien er den dødeligste og mest ødelæggende brand i statens historie. Video: Thomas Lee Christensen