Udland

Over 1200 meldes savnet efter dødeligste brand i Californiens historie

Søndag morgen er dødstallet steget til 76 under brandene i Califorien. Røgudviklingen har skabt voldsom forurening i tre store byer.

Det foreløbige dødstal er på 76 personer. Men intet tyder på, at flammernes hærgen igennem store dele af Californien har krævet det sidste offer.

Det fastslår myndighederne efter mere end otte dages katastrofesituation, hvor man stadig finder døde i ruiner, biler og brandtomter.

Fredag blev der føjet yderligere otte personer til de allerede bekræftede dødsofre, men sheriffen i i Butte County, Kory Honea, understreger på et pressemøde lørdag dansk tid, at informationerne på listen over savnede fortsat er ved at blive præciseret.

- I skal forstå, at listen er dynamisk. Den information, jeg giver jer, indeholder rå data, og listen kan indeholde de samme navne flere gange, siger sheriffen ifølge AFP.

Samtidig opjusterer sheriffen antallet af savnede fra 631 til mere end 1200 personer. Myndighederne håber, at en stor del af de savnede er flygtet fra flammerne og ikke er klar over, at de er meldt savnet, men det er svært at danne sig et overblik efter mere end otte dage med dommedagslignende kaos i den amerikanske solskinsstat.

,

Lørdag ventes Donald Trump at ville besigtige ødelæggelserne, der der brød ud i det nordlige Californien omkring byen Paradise torsdag den 8. november.

Siden har præsidenten kritiseret de lokale myndigheder for dels at have svigtet opgaven ved at forebygge skovbrande, dels at man ikke har rykket hurtigt nok ud, da flammerne begyndte deres hærgen.

Den californiske guvernør Gavin Newsom har afvist Donald Trumps beskyldninger som "fordomsfulde" over for ABC og i stedet opfordret til, at man står sammen om at hjælpe de mange, der er berørt af brandene.

- Det her har kostet liv. Hele byer er brændt ned til grunden, der står forladte biler overalt og folk er flygtet fra deres hjem. Det er ikke tid for skråsikre og fordomsfulde udfald, men til at koordinere hjælp og give en håndsrækning til alle, der har brug for det, skriver Newsom på Twitter.

De voldsomme brande og den massive røgudvikling påvirker også luftkvaliteten i flere californiske byer. Både San Francisco, Stockton og Sacramento har fået målt smog svarende til den forureningsgrad, man finder i Beijing og Bombay, som normalt er blandt de værst ramte i verden.

- Vi taler om en decideret nødsituation her også, siger Dan Jaffe, der er klimaforsker ved universitet i Washington.

- Det, vi ser nu, er den værste luftforurening, der nogensinde er målt i San Francisco, konstaterer han over for CNN.

Årsagerne til de voldsomme skovbrande menes at være en kombination af lumske vindforhold, men også forlængede tørkeperioder som følge af klimaforandringer, hvilket øger risikoen for amokløbende katastrofetilstande.

Trods tabstallene i de seneste brande, er der dog stadig et stykke til The Big Burn branden, der kostede 87 menne4sker livet i The Northern Rockies i 1910 og Cloquet Fire i Minnesota, der kostede 450 mennesker livet i 1918.

En brandmand forsøger at holde flammerne på afstand.

Mere end 50.000 er blevet evakueret som følge af den seneste brande i Californien og op imod 10.000 huse er blevet flammernes bytte.

For at sikre sig overblik over de mange savnede har myndighederne opfordret til, at overlevende kontakter politiet og bliver streget fra listen over savnede.