Medier: CIA udpeger kronprins som ansvarlig for Khashoggi-drab

Kronprins Mohammed bin Salman beordrede drab pĂĄ den systemkritiske journalist Jamal Khashoggi, mener CIA.

Drabet pĂĄ den saudiarabiske journalist og systemkritiker Jamal Khashoggi skete ifølge den amerikanske efterretningstjeneste CIA pĂĄ ordre fra Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman. 

Det oplyser kilder med kendskab til CIA's undersøgelse af drabet til flere amerikanske medier blandt andet The Washington Post og CNN.

Konklusion afvises af Saudi-Arabien

Styret i Saudi-Arabien har vedholdende afvist, at drabet pĂĄ Khashoggi den 2. oktober blev udført pĂĄ ordre fra kronprinsen. 

Men det mener CIA at kunne tilbagevise pĂĄ baggrund af at have gransket adskillige efterretninger om sagen. 

Det drejer sig ifølge flere medier blandt andet om en lydoptagelse, som Tyrkiets regering har videregivet til CIA, af et opkald fra Saudi-Arabiens ambassadør i USA og kronprins bin Salmans bror, Khalid bin Salman, til Jamal Khashoggi. 

Kronprinsens bror var ifølge medier i kontakt med Khashoggi

Khalid sagde ifølge The Washington Post til Khashoggi, at han skulle henvende sig pĂĄ Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul i Tyrkiet for at fĂĄ udleveret dokumenter, der skulle bruges til journalistens forestĂĄende bryllup. 

Khalid forsikrede i samtalen Khashoggi om, at der ingen fare var forbundet med at indfinde sig pĂĄ konsulatet. 

Det er ifølge Washington Post uvist, om Khalid var klar over den skæbne, der ventede Jamal Khashoggi, da døren lukkede sig bag ham pĂĄ konsulatet. 

Men ifølge avisens kilder foretog Khalid opkaldet pĂĄ ordre fra sin bror - kronprins bin Salman. 

Ambassadør nægter at have været i kontakt med nu afdød journalist

Ambassadør Khalid bin Salman afviser i et tweet natten til lørdag dansk tid, at han har talt i telefon med Khashoggi, skriver nyhedsbureauet Reuters. Han benægter også, at han skulle have foreslået Khashoggi at rejse til Tyrkiet.

- Jeg beder den amerikanske regering om at frigive enhver oplysning vedrørende denne pĂĄstand, skriver ambassadøren pĂĄ Twitter. 

En talskvinde fra den saudiarabiske ambassade i Washington kalder i en meddelelse de nye oplysninger for falske, skriver CNN.

"Anklagerne i denne pĂĄstĂĄede vurdering er falske. Vi har hørt og fortsætter med at høre forskellige teorier uden at se grundlag for disse spekulationer," lyder det.

Ifølge Washington Post har CIA ogsĂĄ undersøgt lydoptagelser fra det saudiarabiske konsulat, som Tyrkiet har videregivet, af et telefonopkald, der blev foretaget fra konsulatet, efter Kashoggi var blevet dræbt.

Opkaldet kom fra Maher Mutreb, der ifølge avisen var en del af det hold, der havde fĂĄet til opgave at dræbe Kashoggi, og havde den funktion at informere en højtstĂĄende embedsmand for konprins bin Salman om, at opgaven var klaret. 

Det Hvide Hus har over for The Washington Post afvist at kommentere sagen.

Saudi-Arabien anerkender mord

Saudi-Arabien har medgivet, at Jamal Khashoggi blev dræbt på konsulatet. Ifølge tyrkiske myndigheder blev hans lig, der endnu ikke er fundet, efterfølgende parteret. CIA ved ifølge Washington Post ikke, hvor liget befinder sig.

Flere vestlige lande har krævet en åben undersøgelse af Khashoggis forsvinden. Herunder USA og en række EU-medlemmer.

Torsdag indførte USA økonomiske sanktioner mod 17 saudiarabere, som menes at være involveret i drabet. 

Khashoggi skrev blandt andet klummer for The Washington Post. Han var en fremtrædende kritiker af især den kronprins Mohammed bin Salman.