Udland

Jeff Bezos: - Jeg forventer, at Amazon vil gå bankerot

Amazons grundlægger Jeff Bezos er i dag verdens rigeste mand. Alex Wong / Ritzau Scanpix

Jeff Bezos forudser, at hans hurtigtvoksende imperium en dag vil falde for de store virksomheders udløbsdato.

Amazon er ikke for store til at kunne lægges ned. Faktisk er det sandsynligt, at selskabet en dag vil være at finde på kapitalismens kirkegård.

Sådan sagde Jeff Bezos, firmaets grundlægger, for nylig under et medarbejdermøde, hvor direktøren for det hele talte til de mere end 500.000 ansatte verden over via tv-skærme. Det skriver The Guardian.

- Amazon er ikke for store til at fejle. Faktisk forventer jeg, det vil ske. Amazon vil gå bankerot. Hvis man ser på store selskaber, ser de ud til at have en samlet levetid på godt og vel 30 år. Ikke 100 år og mere, lyder analysen fra Jeff Bezos.

Hvis Jeff Bezos' prognose holder stik, skal man nok ikke investere vildt og voldsomt i aktier fra internethandelgiganten. Amazon blev nemlig grundlagt i 1994 og nærmer sig dermed hastigt en høj levealder for en virksomhed af den størrelse. I hvert fald hvis man skal tro Jeff Bezos, som dog advarer imod, at Amazon bliver en virksomhed, der glemmer sit kundefokus.

- Hvis vi begynder at kigge indad i stedet for at fokusere på vores kunder, så er det begyndelsen til enden. Vi skal udskyde den dag så længe som muligt, lyder advarslen fra Amazon-stifteren.

Lyse udsigter og stejle vækstkurver

Foreløbig ser udsigterne lyse ud for Amazon. Firmaet har præsteret en stejl vækstkurve og det, der begyndte som en internetbaseret boghandel, er i dag en global virksomhed, der kan levere så godt som alt mellem himmel og jord med blot et museklik.

Firmaet har netop lanceret to nye hovedkvarterer i New York-bydelen Queens og i Arlington i Virginia. I New York var der protester mod Amazon, fordi Bezos og kompagni havde modtaget et tilskud på små 20 milliarder kroner i skattelettelser og støtteordninger, hvis man ville slå dørene op der.

Amazon er også blevet kritiseret for både underbetaling og for at kræve massive mængder overarbejde af deres ansatte. Siden har firmaet reguleret mindstelønnen til 15 dollar, hvilket er i den bedre ende for ufaglærte på det amerikanske arbejdsmarked.

Sporene fra Sears skræmmer

Når Jeff Bezos overhovedet har rejst spørgsmålet om Amazons langtidsholdbarhed, skal det ses i lyset af, at den amerikanske postordregigant Sears for nylig gik konkurs.

Sears havde igennem det meste af et århundrede opretholdt en stærk markedsposition, men kom ikke med, da den digitale udvikling med indtog af firmaer som Amazon begyndte at spille med musklerne. Og da Sears vågnede op til dåd, var det for sent at genvinde fodfæstet.

Når man er meget, meget rig, er man selvklart med i sit eget personlige rumkapløb. Jeff Bezos er ingen undtagelse.

Personligt lider Bezos næppe nogen nød, hvis Amazon begynder at skrumpe. Faktisk er han ifølge Forbes Magazine verdens rigeste mand med en personlig formue på 700 milliarder kroner.

Dermed distancerer han med et tocifret milliardbeløb (i dollar, red.)  Bill Gates, Warren Buffet, Bernard Arnault og Facebook-stifteren Mark Zuckerberg.