Egyptisk kvinde stĂĄr frem: Jeg blev gift med Khashoggi i juni

En 50-årig egyptisk kvinde blev gift med journalisten ved en ceremoni i juni, fortæller hun til amerikansk avis.

Da den kritiske journalist Jamal Khashoggi 2. oktober kort efter klokken 13 gik ind pĂĄ det saudiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet, ventede hans tyrkiske forlovede Hatice Cengiz pĂĄ ham udenfor.

Khashoggi skulle ifølge en aftale, han havde lavet med konsulatet, hente skilsmissepapirer, som de tyrkiske myndigheder krævede, for at han kunne blive gift med Hatice Cengiz, som han havde mødt ved en konference i maj i år.

Hatice Cengiz ventede forgæves 11 timer, mens Khashoggi brutalt blev myrdet på konsulatet. 21 personer er tilbageholdt i sagen, 11 af dem er direkte anklaget for at have medvirket. De øvriges roller efterforskes stadig. Den saudiarabiske anklagemyndighed har tilkendegivet, at den ønsker fem af de anklagede henrettet.

Gift i juni i ĂĄr - med egyptisk kvinde

Nu stĂĄr en 50-ĂĄrig egyptisk kvinde, H. Atr - kvinden ønsker kun at blive identificeret med sit efternavn og det første bogstav i hendes fornavn - frem i Washington Post og fortæller, at hun blev gift med Jamal Khashoggi ved en religiøs ceremoni i en forstad til Washington D.C. i juni i ĂĄr. 

- Det virker som en meget troværdig historie, siger Martin Selsøe, journalist på TV 2 og tidligere Mellemøst-korrespondent med base i Tyrkiet.

Kvinden siger til Washington Post, at hun nu stĂĄr frem for at blive anerkendt som Khashoggis hustru.

- Som en muslimsk kone, ønsker jeg mine fulde rettigheder og at blive anerkendt, siger hun til avisen.

Kvinden har givet Washington Post billeder af hende og Khashoggi fra bryllupsceremonien, og hun har ogsĂĄ givet avisen en sms-korrespondence mellem de to.

Hvis H. Atr kan dokumentere, at hun juridisk set var gift med Khashoggi, kan hun gøre krav på dele af den erstatning, som Khashoggis familie ventes at få af det saudiske styre, skriver Washington Post.

Forlovet: Jeg kender intet til hende

Journalistens tyrkiske forlovede Hatice Cengiz siger til avisen, at hun intet kender til den egyptiske kvinde.

- Jamal har aldrig fortalt mig om den her kvinde. Hvorfor prøver hun at ændre det billede, folk har af Jamal? Hvad vil hun have?Jeg tror, at dette er et forsøg på at miskreditere ham og ødelægge hans rygte, siger Hatice Cengiz.

Martin Selsøe siger, at det er svært at sætte kvindens historie ind i en sammenhæng med de øvrige begivenheder i dramaet om mordet på Jamal Khashoggi:

- I en storpolitisk sammenhæng er det svært at se, hvor det her passer ind. Men det er klart, at der er nogen, der vil forsøge at bruge det mod ham, siger Martin Selsøe.

Historien om kvinden kommer frem samtidig med, at CIA nu mener at kunne dokumentere at Saudi-Arabiens magtfulde kronprins, Mohammed bin Salman, beordrede drabet på Jamal Khashoggi. De saudiarabiske myndigheder har hidtil afvist, at kronprinsen kendte til drabet - og det vil de fortsætte med, mener en ekspert som har fulgt sagen:

- Det har hele tiden tydet på, at ledelsen ville vaske hænder i den her sag. Det centrale har hele tiden været, at alle spor, der kunne lede til kronprinsen eller kongen, er blevet afvist af det saudiske styre, siger Fannie Agerschou-Madsen, ekstern lektor ved Københavns Universitet med ekspertise i blandt andet Saudi-Arabien.

Khashoggi-sagen
2018
Den 2. oktober
Khashoggi besøger konsulatet
Den saudiske journalist Jamal Khashoggi træder ind på det saudiske konsulat i Tyrkiet omkring klokken 13 for at ordne noget papirarbejde i forbindelse med sit forestående bryllup. Da han efter flere timer ikke er kommet ud endnu, slår hans tyrkiske forlovede, som har ventet på ham udenfor konsulatet, alarm.
Den 3. oktober
"Khashoggi er forsvundet"
Myndighederne i Saudi-Arabien oplyser, at Khashoggi er forsvundet. De understreger, at journalisten selv har forladt konsulatet i Istanbul gennem en bagdør dagen forinden. Tyrkiet indkalder den saudiske ambassadør i landet til samtale.
Den 7. oktober
Tyrkiet anklager Saudi-Arabien for drab
Den 9. oktober
Overvågningsbilleder offentliggøres
Overvågningsbilleder, der viser Khashoggi gå ind på det saudiske konsulat, bliver offentliggjort. Der findes dog ikke billeder, der viser, at han på noget tidspunkt forlader konsulatet, som Saudi-Arabien hævder, han har gjort. De tyrkiske myndigheder oplyser, at de vil ransage konsulatet.
Den 10. oktober
Flere billeder offentliggøres
Billeder af en gruppe saudiske agenter, som ankommer og forlader lufthavnen den 2. oktober, bliver offentliggjort af de tyrkiske myndigheder. Myndighederne hævder, at de pågældende 15 mænd står bag drabet på Khashoggi.
Den 15. oktober
Tyrkisk præsident og saudisk konge taler
Tyrkiets præsident Erdogan og Saudi-Arabiens konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud, har talt i telefon sammen og aftalt, at de vil efterforske sagen om Khashoggi sammen.
Den 16. oktober
Tyrkiske efterforskere ransager konsulat
Natten til den 16. oktober rykker tyrkiske efterforskere ind på det saudiske konsulat i Istanbul. Kort forinden ransagningen går i gang, er et rengøringshold ifølge tyrkiske medier set forlade konsulatet. Det er uvist, om myndighederne finder noget på stedet, men de er set tage jord fra haven med sig. 
Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, mødes med Saudi-Arabiens konge. Trump har før mødet truet med sanktioner mod landet.
Den 17. oktober
Konsuls private hjem ransages
Mens den amerikanske udenrigsminister er rejst videre til Tyrkiet for at mødes med præsident Erdogan, fortsætter holdet af tyrkiske efterforskere deres arbejde. Denne dag ransager de den saudiske konsuls private bolig.
Den 19. oktober
"Khashoggi døde under slåskamp"
Over to uger efter Khashoggis forsvinden bekræfter Saudi-Arabien for første gang, at Khashoggi er blevet dræbt under sit besøg på konsulatet. Ifølge den offentlige anklager er det en slåskamp mellem Khashoggi og personer på konsulatet, der har fået dødelig udgang for journalisten.
De saudiske myndigheder lover at efterforske sagen og straffe de ansvarlige.
Den 21. oktober
18 personer mistænkt
Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Jubeir, udtaler sig for første gang i sagen om den forsvundne journalist. Han fortæller blandt andet, at der er udstedt arrestordrer på 18 mistænkte i sagen, og at man endnu ikke ved, hvad der er blevet af Khashoggis lig.
Den 22. oktober
Udenrigspolitisk Nævn aflyser tur til Saudi-Arabien
Udenrigspolitisk Nævns planer om en tur til Saudi-Arabien for at møde den saudiske prins Muhammad Bin Salman bliver aflyst. Det danske nævn har ellers haft turen skrevet i kalenderen længe, men vælger at aflyse grundet Khashoggi-sagen.
Den 23. oktober
Erdogan fortæller "den nøgne sandhed"
Saudi-Arabien har planlagt "det brutale mord" på Khashoggi flere dage før hans forsvinden. Det afslører den tyrkiske efterforskning ifølge præsident Erdogan, der har indkaldt til stort pressemøde om "den nøgne sandhed".
Samme dag er flere pårørende til Khashoggi på besøg i det saudiske kongehus, der kondolerer familiens tab.
Den 24. oktober
Saudisk ambassadør i Danmark står skoleret
Den saudiske ambassadør i Danmark, Fahad bin Maayouf Al Ruwaily, er denne dag indkaldt til møde med Udenrigsministeriets direktør om mordet på Khashoggi. Her bliver der givet udtryk for, at man fra dansk side fordømmer drabet på journalisten.
Den 25. oktober
Saudi-Arabien: Mordet pĂĄ Khashoggi var planlagt
Drabet på journalisten Khashoggi var planlagt, lyder det nu fra Saudi-Arabiens statsanklager, Shaikh Suood bin Abdullah Al Mo'jab. Han oplyser ligeledes, at flere højtstående embedsmænd er blevet fyret, og at 18 personer er anholdt i sagen.
Den 30. oktober
FN vil tage del i efterforskning
FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, udtaler, at internationale eksperter skal have lov til at tage del i efterforskningen af Khashoggi-sagen. Sagen har med tiden fået international mediebevågenhed, og flere verdensledere har kritiseret Saudi-Arabien for deres håndtering af sagen.
Den 31. oktober
Anklager: Khashoggi blev dræbt med det samme
Khashoggi er blevet kvalt i det øjeblik, han er trådt ind på konsulatet, lyder det fra Irfan Fidan, chefanklageren i den tyrkiske storby Istanbul. Siden er hans lig blevet "skåret i stykker".
Den 2. november
"Khashoggis lig opløst i syre"
Ifølge Yasin Aktay, rådgiver for præsident Recep Tayyip Erdogan og embedsmand i Tyrkiets regeringsparti, blev Jamal Khashoggi ikke bare slået ihjel og skåret i stykker. De tyrkiske myndigheder mener nu også at vide, at ligdelene blev opløst i syre.