Udland

Det Hvide Hus fjerner rådgiver efter pres fra førstedame

Mira Ricardel ses her tidligere sammen med Donald Trump Jonathan Ernst / Ritzau Scanpix

Melania Trump pressede offentligt på for sikkerhedsrådgiver Mira Ricardels fyring.

Sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus Mira Ricardel vil blive "overflyttet til en ny rolle". Det oplyser Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Meldingen kommer, dagen efter at USA's førstedame, Melania Trump, offentligt pressede på for Mira Ricardels fyring.

- Det er førstedamens holdning, at hun (Ricardel, red.) ikke længere fortjener den ære, det er at tjene Det Hvide Hus, udtalte Melania Trumps talskvinde, Stephanie Grisham.

Udmeldingen kom ifølge Bloomberg som svar på et spørgsmål om, hvorvidt Melania Trump forsøgte at få Mira Ricardel fjernet fra posten.

Får anden rolle i administrationen

Ifølge Det Hvide Hus vil Mira Ricardel fortsætte med at arbejde under præsidenten. Hun vil "fortsætte med at støtte præsidenten, når hun forlader Det Hvide Hus for at flytte til en ny rolle i administrationen", udtaler talsmand i Det Hvide Hus Sarah Sanders i en meddelelse.

Lyn-analyse

Det er meget usædvanligt, at en førstedame offentligt, om end igennem sin talskvinde, advokerer for at få en højtstående medarbejder fyret. At førstedamen kan have stor indflydelse på præsidentens politik og udvælgelse af personale, er der ikke noget nyt i. Det så vi blandt andet med Nancy Reagan og Hillary Clinton. Det usædvanlige består i, at man delagtiggør offentligheden i dette tilfælde, frem for at tage et internt opgør. Det er uhørt.

Talsmanden oplyser ikke, hvilken stilling Mira Ricardel vil blive overflyttet til.

Medier: Var på kant med førstedamens administration

Der er ikke nogle officielle meldinger om, hvordan Mira Ricardel er kommet på kant med førstedamen. Men ifølge blandt andet CNN og The Guardian kommer det i kølvandet på en kontrovers i forbindelse med Melania Trumps rejse til Afrika i sidste måned.

Her skulle Mira Ricardel have haft skænderier med førstedamens personale omkring blandt andet brugen af det Nationale Sikkerhedsråds ressourcer. Ydermere har en kilde fortalt CNN, at der på turen også opstod kontroverser omkring flysæder.

Mira Ricardel har de seneste syv måneder fungeret som stedfortrædende national sikkerhedsrådgiver for John Bolton, der selv valgte den erfarne rådgiver til posten.

Udskiftningen af Ricardel er tilsyneladende en del af en større rokade i Trump-administrationen. Direkte adspurgt af journalister om mulige udskiftninger svarede Trump tirsdag:

- Vi kommer til at tale om det.

Mira Ricardel har arbejdet for tre republikanske administrationer.