Theresa May får opbakning fra sin regering til Brexit-aftale

Efter en 'lang, ophedet og passioneret debat' er den engelske premierminister kommet et skridt videre mod udtræden af EU.

Den britiske regering bakker op om Theresa Mays udkast til en Brexit-aftale.

Det fortalte den britiske premierminister onsdag aften efter et mere end fem timer langt møde med sit kabinet af konservative ministre.

Her blev indholdet af aftaleudkastet gennemgået, mens Europa og den engelske offentlighed har været holdt hen i spænding. Men kort efter klokken 20, kan premierministeren meddele, at opbakningen var på plads.

- Jeg er overbevist om, at vi er nået frem til bedst mulige udgangspunkt for en aftale, lød det fra Theresa May, da hun trådte frem for pressen.

Premierministeren fortæller, at maratonmødet var præget af "langvarig og passioneret" debat, og hun anerkender, at der stadig er lang vej igen, før der ligger en endelig aftale. 

Næste skridt bliver at præsentere en samlet aftaletekst til det britiske Underhus, der så skal stemme om, hvorvidt man vil gå videre med aftalen. Her kan Theresa May få endog meget svært ved at få vedtaget aftalen. I store dele af hendes parti er der flere, der har udtalt sig kritisk om de dele af aftalen, der allerede har set dagens lys.

Aftaleudkastet er hele 585 sider langt og kan læses her.

Lars Løkke: Lettelse over udspil

Onsdagens nyhed om, at den britiske regering bakker op om udkastet vakte dog lettelse hos den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), der ser frem til, at EU's 27 statsledere snart kan gå i gang med at nærlæse det udspil, Storbritannien ventes at kunne smide på forhandlingsbordet i Bruxelles den 25. november.

- Det er afgørende for vores og resten af EU's borgere og virksomheder. Nu skal vi nærlæse teksterne og forhåbentligt snart give hånd på en solid aftale, skrev han på Twitter.

Lars Løkke Rasmussen anerkender dog, ligesom Theresa May, at der stadig er lang vej igen.

- Det er ingen hemmelighed, at der har været tale om meget vanskelige forhandlinger, og det er vigtigt at understrege, at vi ikke er helt i mål, før aftalen er endelig godkendt både i Storbritannien og i EU, siger han i en skriftlig udtalelse.

Slutspil kan gå i gang

Ugen igennem har Theresa May været i intense forhandlinger for at få en aftale på plads med både sit eget politiske bagland og oppositionen. Et af de store stridspunkter igennem hele forløbet har været den irske grænse. Den blodige fortid mellem Irland og Nordirland er en vigtig årsag til, at EU og Storbritannien vil undgå en såkaldt hård grænse med bomme og kontrol.

Et andet springende punkt for 'skilsmisseaftalen med EU er, hvilke vilkår der skal gælde for de 4,5 millioner EU-borgere som bor i Storbritannien og for briter, som bor i EU-landene.

Og endelig drejer det sig om at udfærdige en aftale om håndtering af de økonomiske forpligtelser, som de 27 EU-lande og Storbritannien har indgået i fællesskab.

Sideløbende med Theresa Mays forsøg på at ramme et brugbart udkast, har de andre 27 EU-landes EU-ambassadører møde i Bruxelles for at tale om aftalen. Også selv om man ikke har kendt til briternes konkrete udspil.

EU ventes at holde et hasteindkaldt topmøde om brexit, hvor landenes stats- og regeringsledere deltager den 25. november og dermed går slutspillet definitivt i gang.

Der kan dog blive tale om en overgangsperiode fra den fastlagte deadline for britisk exit, der er 29. marts 2019, siger EU's franske chefforhandler Michel Barnier.

Overgangsperioden løber i første omgang i 21 måneder fra 30. marts 2019 til udgangen af 2020. Og måske endda med 'forlænget spilletid'.

- Vi har mulighed for at forlænge den i en begrænset periode efter fælles aftale, siger Barnier.