Dødstallet stiger i Californien og nu plages ramte områder også af plyndringer

Der er flere dage til et vejrskifte, oplyser TV 2 Vejret.

Tirsdag stod det klart, at den voldsomme skovbrand i det norlige Californien er den mest dødelige i delstatens historie.

Dødstallet er vokset til mindst 48, efter at myndighederne og lighunde har arbejdet sig igennem udbrændte byer som Paradise, der husede omkring 27.000 personer, skriver nyhedsbureauet AP.

Men som om det ikke var nok, oplever myndighederne nu også, at forladte huse hærges af plyndringer og indbrud mange steder i delstaten.

Senest blev to mænd på henholdsvis 27 og 38 år tirsdag aften anholdt med skimasker, stjålet medicin og ejendele såsom en bærbar computer, der ikke tilhørte dem. Begge mænd blev anholdt i et område, der var evakueret. Det oplyser sheriffen i Butte County, Kory L. Honea.

Derudover blev to mænd anholdt for at have stjålet en autocamper i et evakueret område, mens yderligere to personer er reporteret anholdt mandag aften for plyndringer i Butte Creek Canyon.

- Hvis vi opdager plyndringer og finder beviser for plyndring, vil vi undersøge det nærmere, og selvom vi ikke fanger jer, undersøger vi episoden for at se, om vi kan identificere jer, sagde Kory L. Honea til lokalavisen Sacremento Bee lørdag, hvor sheriffen yderligere fortalte, at man på tre dage havde modtaget dusinvis af opkald fra urolige borgere og havde lavet mindst 66 rapporter om episoder.

Kan først komme tilbage om flere dage

Siden sheriffens opråb i Butte County har andre områder også oplyst, at de har haft store problemer.

Således oplyste sheriffen i Ventura County i den sydligere del af delstaten, at man havde søgt om hjælp fra andre politikredse til at håndhæve loven. Her hærgrer endnu en brand, der har kostet mindst to personer livet.

- Vi har oplevet plyndringer i løbet af de seneste to dage. Det sydøstlige Ventura County ligger inden for det erklærede katastrofeområde, så folk skal forblive ude af området og lade redningsmandskabet gøre deres arbejde. Folk fundet i områder, hvor de ikke hører hjemme, vil blive stoppet af myndighederne og kan blive arresteret, oplyste sheriffen i en pressemeddelse søndag.

I Ventura County alene har 75 betjente været på gaden for at patruljere.

Voldsomme skovbrande hærger i Californien, hvilket har fået flere amerikanere til at flygte fra hus og hjem. Video: Jacob Carlsen

Fælles for de mange indbrud, plyndringer og anholdelser er, at de er sket i evakuerede områder. Områder, hvor branden enten har hærget eller har været for tæt på byen, hvorfor myndighederne har beordret borgerne væk.

Vi har ikke en egentlig tidsramme. Men jeg forventer, at vi skal arbejde i i hvert fald et par dage endnu

Todd Durham, Cal Fire

I et af de områder er TV 2s reporter Celina Liv Danielsen. Hun befinder sig i byen Paradise nord for Sacramento, hvor Camp Fire, som branden kaldes i den nordlige del, stort set har jævnet byen med jorden og har taget størstedelen af de 48 liv med sig:

- Flere tusinde indbyggere venter på at vende tilbage til, hvad der formentlig ikke er deres hjem længere. Men mange vil gerne tilbage for at se til det. Men de ved ikke, hvornår de må komme tilbage, så mange bor i de biler, som de er flygtet i, siger hun.

Lige nu leder flere hundrede sikkerhedsfolk efter de mere end 200, der fortsat savnes efter skovbranden i netop det område. Og der kan gå tid, før de er færdige, og folk kan komme tilbage.

- Vi har ikke en egentlig tidsramme. Men jeg forventer, at vi skal arbejde i i hvert fald et par dage endnu, siger kommandøren hos brandvæsnet Cal Fire, Todd Durham, ifølge CNN.

Langt til et vejrskifte

Lige nu hærgrer foruden Camp Fire i den nordlige del af delstaten også Woolsey Fire i den sydlige del, hvor mindst to har mindst livet. Begge steder har myndighederne kun kontrol med lidt over 30 procent af branden.

Sammenlagt har brandene nu kostet mindst 50 liv.

Årsagen til, at brandene har udviklet sig så eksplosivt, er vinden. Der blæser en varm, tør vind inde fra land og ud mod kysten. I det nordlige område, hvor den største brand hærger, er vinden ved at aftage en smule, men den arbejder fortsat for flammerne og ikke imod dem.

Og en ændring i vejret lader vente på sig, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

- Vi skal kigge seks-syv dage frem, før der kommer et vejrskifte, siger han.

- Den såkaldte diablovind oppe fra bjergene er ved at aftage, og det er gode nyheder for brandslukningen. Men det er stadig en knastør vind, og det er ikke det, man har brug for lige nu, så man kan godt frygte, at branden vil fortsætte længe endnu.

Celina Liv Danielsen fra TV 2 besøger de udbrændte ruiner.

Præsident Trump godkendte mandag en anmodning om at udstede en katastrofeerklæring for at bringe føderale ressourcer til delstaten. Foruden de mange brandfolk, der kæmper mod flammerne, og de flere hundrede redningsarbejdere har myndighederne indkaldt flere specialiserede fagfolk til at hjælpe med identifikationen af de afdøde.

I nogle tilfælde er der nemlig blot blevet fundet små fragmenter af knogler, hvilket gør identifikationen af omkomne særligt vanskelig.

Derfor har myndighederne også taget et transportabelt DNA-laboratorium i brug.

Skovbranden har foruden personliv også taget et hav af køretøjer og op imod 8800 bygninger med sig, skriver CNN.