Udland

Den svenske Rigsdag stemmer nej til Ulf Kristersson som ny statsminister

Både De Liberale og Centerpartiet begrundede deres beslutning med, at de ikke vil give Sverigedemokraterne indflydelse.

Som forventet missede den borgerlige statsministerkandidat i Sverige, Ulf Kristersson, onsdag morgen sin anden chance for at danne en regering.

Dermed er landet to måneder efter valget stadig uden en ny regering.

Ved afstemningen i Rigsdagen var der nemlig et flertal mod Ulf Kristerssons foreslåede regeringskoalition.

195 stemte mod Ulf Kristersson, 154 stemte ja.

Moderaternes leder havde forinden oplyst, at han ønskede at danne regering med Kristendemokraterne.

Resultatet var forventet

Det var på forhånd forventet, at afstemningen ville gå imod Kristersson.

Fra talerstolen begrundede flere partier deres nej med et ønske om et minimum af indflydelse til Sverigedemokraterne.

- Det forslag, som ligger på bordet, er en mindretalskoalition. En sådan regering vil være afhængig af Sverigedemokraternes stemmer ved hvert budget og ved hver vigtig beslutning i Rigsdagen, lød det fra partileder Annie Lööf fra talerstolen om baggrunden for Centerpartiets nej til Ulf Kristersson.

Samme begrundelse kom fra De Liberales leder, Jan Björklund.

- Hvis dagens afstemning blot havde handlet om Ulf Kristersson eller de foreslåede regeringspartier, så havde De Liberale stemt ja og var indgået i regeringen. Men dagens afstemning handler om noget meget større, sagde Jan Björklund.

Sverigedemokraterne stemte ja til Ulf Kristersson. Og partiets leder, Jimmie Åkesson, afviste fra talerstolen, at hans partis indflydelse på landets politik skulle være af det negative.

- Sverige begynder at ligne andre lande i Europa. Kig på Danmark, Norge og Finland. Der har partier, som ligner Sverigedemokraterne, indflydelse, sagde han.

Kristersson klar til at forsøge igen

Foruden Ulf Kristersson har den nuværende statsminister, Stefan Löfven, tidligere fået chancen for at forsøge at danne regering. Men heller ikke han kunne samle et flertal bag sig.

Det var den svenske talman, Andreas Norlén, der havde sat partierne til at stemme om, hvorvidt Ulf Kristersson skulle være Sveriges næste statsminister.

Talmannen styrer forhandlingsprocessen under regeringsdannelsen, og det er også ham, der beslutter, hvad næste skridt nu skal være.

På et pressemøde efter afstemningen fortalte han, at han nu vil indkalde alle partiledere til nye forhandlinger torsdag klokken 9.00.

Ulf Kristersson sagde inden afstemningen til TV4, at han vil være klar til igen at forsøge danne regering.

- Jeg er klar til at stille op, når som helst talmannen beder om det, sagde han.