Khashoggi dræbt

Politisk spil om mordet på Khashoggi - hvad indeholder lydoptagelse, og hvem har hørt den?

Fra dansk side afviser Politiets Efterretningstjeneste at kommentere Tyrkiets optagelser.

Vi ved, at den saudiske journalist Jamal Khashoggi blev dræbt. 

Men vi mangler stadig at få vished om, hvem der stod bag drabet, som fandt sted på det saudiarabiske konsulat i storbyen Istanbul i Tyrkiet.

Lige nu foregår der et politisk spil om at finde hele sandheden. Det er i hvert fald udlægningen fra den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian.

Han afviser at have modtaget en lydoptagelse fra Tyrkiet, som ifølge tyrkerne placerer ansvaret for drabet helt oppe i de øverste forgreninger af det saudiske regime. 

Storbritannien forventer fremskridt "snart" 

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, spiller et "politisk spil" om sagen, lød det fra den franske udenrigsminister i et interview med tv-stationen France 2.

Ifølge Erdogan har Tyrkiet sendt lydoptagelser vedrørende mordet videre til en lang række nationers efterretningstjenester, herunder USA's, Tysklands og Storbritanniens.

I mellemtiden har Storbritanniens udenrigsminister, Jeremy Hunt, mandag været i Saudi-Arabien, hvor han ifølge engelske medier holdt møder med Saudi-Arabiens kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman.

Efter mødet lød Jeremy Hunt sikker på, at de ansvarlige ville blive stillet til ansvar. Til Reuters siger han, at der vil ske fremskridt i sagen "meget snart".

Canadas premierminister Justin Trudeau vil modsat flere andre lande gerne bekræfte at have hørt optagelserne fra Tyrkiet.

Og mandag lød det bekræftende fra den canadiske premierminister, Justin Trudeau, at man i den canadiske efterretningstjeneste havde modtaget og lyttet til den tyrkiske lydfil. 

Han kom ikke ind på indholdet af filen, men sagde, at man fra canadisk side samarbejder med Tyrkiet. 

Mistanke om røgslør i saudiske regeringskredse

Khashoggi, som var indædt kritiker af det saudiske styre i Riyadh, blev ifølge Tyrkiet udsat for et overlagt mord. Ifølge tyrkisk politi ankom i alt 15 saudiske agenter til konsulatet i forbindelse med mordet. 

Efter adskillige bortforklaringer har det saudiske regime indrømmet, at han blev dræbt på konsulatet. Man har dog fra saudisk side afvist påstandene fra Tyrkiet om, at mordet var bestilt af kronprins Mohammed bin Salman.  

I stedet har Saudi-Arabien forsøgt at placere ansvaret for mordet hos øvrige højtstående embedsfolk i regimet. Men det er ifølge flere iagttagere blot et saudisk forsøg på at lægge et røgslør, der skal udviske kronprinsens rolle i mordet.  

Anonyme kilder med kendskab til efterforskningen siger til avisen New York Times, at man i den amerikanske efterretningstjeneste CIA er under det indtryk, at mordet var bestilt fra højeste sted.

Drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi var planlagt på forhånd.

Ifølge avisens oplysninger modtog CIA-ledelsen en lydfil med en telefonoptagelse i oktober, hvor der bliver sagt "sig det til din chef". Ifølge avisens tre anonyme kilder er det de amerikanske myndigheders opfattelse, at denne "chef" skulle være kronprins Mohammed bin Salman.

Opkaldet på lydfilen er ifølge avisens oplysninger foretaget af Maher Abdulaziz Mutreb, som er oberst i Saudi-Arabiens efterretningstjeneste og en af de 15 saudiske personer, der ifølge tyrkisk politi blev sendt til Istanbul for at konfrontere Khashoggi.

- Man kommer ikke tættere på en rygende pistol end sådan et opkald, siger Bruce O. Riedel, som er tidligere CIA-officer og nu ansat ved tænketanken Brookings Institution, til avisen. CIA har afvist at kommentere oplysningerne til New York Times.

Fra dansk side har man endnu ikke kommenteret informationerne om lydoptagelserne, som altså bekræftes modtaget af de canadiske myndigheder. 

Politiets Efterretningstjeneste siger til TV 2, at man ikke ønsker at kommentere, hvorvidt man har modtaget eller lyttet til lydoptagelsen.