Udland

Narkobaron skal i retten til det største sikkerhedsopbud i New York nogensinde - må ikke engang kramme sin kone

Narkobaronen 'El Chapo' var engang verdens mest eftersøgte. Nu skal han for retten - anklaget for lejemord og at smugle tonsvis af narko ind i USA.

Hans øgenavn ‘El Chapo’ betyder løseligt oversat ‘den lille’, men alt ved retssagen mod den mexicanske narkobaron er stort. Anklagerne mod ham. Sikkerheden omkring retssagen. Myten omkring manden.

Den 168 centimeter høje Joaquín ’El Chapo’ Guzmán er anklaget for at have smuglet mere end 200.000 kilo kokain – og bjerge af andre former for narkotika – ind i USA. Han er anklaget for at stå bag kidnapninger, tortur og mord.

Sikkerhedsopbuddet ved retssagen, der begynder tirsdag i New York, er det største ved en domstol i byen nogensinde. Ikke mindst fordi ’El Chapo’ er berygtet for sine Houdini-lignende evner.

Flygtet to gange tidligere

Dommeren i sagen har afvist en anmodning fra Guzmán om at kunne give sin hustru et kram, når han ankommer til retssalen. Begrundelsen var, at det kunne udgøre en flugtrisiko.

Han er to gange flygtet fra mexicanske fængsler. Den ene gang efter medsammensvorne gravede en halvanden kilometer lang tunnel ind til hans fængselscelle og efterlod en motorcykel, som han kørte ud i friheden på.

Alt sammen er en del af fortællingen omkring den i dag 61-årige Joaquín ’El Chapo’ Guzmán, der ved siden af sit brutale styre af Sinaloa-kartellet opbyggede et ry som en moderne Robin Hood, der med sine narkopenge skabte bedre levevilkår i sin hjemstat – hjalp de fattige, sikrede arbejdspladser, byggede veje. I Sinaloa kører der biler med nummerplader, der bærer hans navn.

En mytisk bandit, som blev hyldet i sange – såkaldte ’narcocorridos’ – og var kendt for at eje en diamantbesat pistol og en forgyldt AK-47-riffel.

- Det, der gør den her retssag så stor, er manden på anklagebænken, siger en tidligere anklager i Brooklyn, Jodi Avergun, til NBC News.

- Han er den højest rangerede narkobaron, der nogensinde er stillet for en dommer i USA.

Ekspert i tunneller

Pengemagasinet Forbes placerede ham i 2009 på deres liste over verdens rigeste personer. I faktaboksen om nummer 701 på listen stod der:

Industri: Shipping.

Hans narkoimperium spredte sig over fire kontinenter, og der blev rutinemæssigt transporteret tonsvis af heroin, kokain og marihuana over grænser. Han blev kendt som en ekspert i tunneller – flere af dem gravet i det uvejsomme terræn mellem Mexico og USA, hvor narkokurerer slæbte for millioner af dollar ind til det amerikanske marked. Men den logiske operation var langt større.

Noget, ’El Chapo’ selv fortalte om, da han i 2015 gav et interview til skuespilleren Sean Penn, som blev trykt i Rolling Stone Magazine.

- Jeg leverer mere heroin, metamfetamin, kokain og marihuana end nogen anden i verden. Jeg har en flåde af ubåde, fly, lastbiler og både, pralede han i interviewet, der var kommet i stand efter et sindrigt net af aftaler igennem krypterede beskeder og ikke-sporbare telefoner.

Forsvaret siger, at han blot er 'en mindre spiller'

Hans egne ord vil de offentlige anklagere – sammen med hemmelige båndoptagelser, satellitfoto og vidneudsagn fra tidligere medsammensvorne – bruge til at tegne et billede af en nådesløs forbryder, der brugte vold til at holde sig på toppen af den blodige narkohandel. Ikke kun i Mexico, hvor medlemmer af rivaliserende narkobander, politifolk og journalister er blevet myrdet og dumpet på gadehjørner.

Men også i USA. At sagen endte i New York – efter en længere strid om udlevering fra Mexico – udspringer af anklager mod ’El Chapo’ for at have forbindelse til flere lejemord i byen.

Forsvaret i sagen vil hævde, at Joaquín Guzmán blot er en mindre spiller i markedet, og at han er offer for uhæderlige metoder fra det amerikanske narkopoliti. De vil desuden pege på, at mange af vidnerne mod Joaquín Guzmán selv har et langt synderegister og dermed har en interesse i at overdrive for at få nedsat deres egen straf.

En taktik, der forud for retssagen har fået anklagerne – der formelt hører under det amerikanske justitsministerium – til at bede dommeren i sagen, Brian Cogan, om at forbyde El Chapos forsvarsadvokater at bruge udtalelser fra en "regeringsansats nylige kommentarer", hvor vidner, der samarbejder, bliver kaldt "flippers, hvis brug formentlig burde være ulovligt".

Forespørgslen var en ikke særlig skjult reference til kommentarer fra den amerikanske præsident, Donald Trump, der sagde netop dét i et interview med Fox News i august måned – et interview, præsidenten gav, kort efter det kom frem, at hans tidligere advokat, Michael Cohen, havde indvilliget i at samarbejde med særanklageren i den store Ruslandundersøgelse. Donald Trump kaldte den slags brug af vidner for "unfair".

Står til fængsel på livstid

Valget af jurymedlemmer til sagen har ikke været nemt. De færreste ønsker at skulle fælde dom i en sag mod en mand, der er berygtet for at straffe modstand hårdt, og hvis magt i årtier også har rakt uden for fængselsceller. Den daglige kompensation er i størrelsesordenen 260 kroner.

Juryen – fem mænd og syv kvinder – vil være anonyme. Ifølge New York Times vil de hver dag blive kørt til og fra retssalen af bevæbnede vagter. Anklagemyndigheden er også gået langt for at beskytte vidner i sagen. De har afvist at oplyse navne forud for retssagen og har holdt dem under konstant beskyttelse.

Joaquín ’El Chapo’ Guzmán står til fængsel på livstid, hvis han bliver dømt. De amerikanske myndigheder har som en del af udleveringsaftalen med Mexico indvilliget i ikke at forfølge en dom om dødsstraf, fordi Mexico ikke tillader dødsstraf.

Retssagen ventes at vare fire måneder. Med et dagligt opbud af bombehunde, tungt bevæbnet politi og de logistiske udfordringer, der er ved at transportere en mand, der i 2011 var verdens mest eftersøgte, igennem en storby som New York.

Når dommen falder, vil det være det foreløbige punktum i fortællingen om den fattige dreng fra et landdistrikt i Mexico – en dreng, der droppede ud af skolen i 3. klasse, begyndte at hjælpe til med at gro marihuana og siden steg op igennem rækkerne i det, der endte med at blive et af verdens mest magtfulde og morderiske narkokarteller.