Udland

Mindst 44 omkommet i de værste skovbrande i Californien nogensinde

Redningshold har fundet yderligere 13 omkomne, og det frygtes, at flere brandofre vil blive fundet i ruiner og nedbrændte huse i de kommende timer.

44 personer er i alt bekræftet døde efter voldsomme skovbrande i det nordlige Californien.

Det oplyser sheriffen i Butte County, Kory Honea, efter fundet af de jordiske rester fra yderligere 13 omkomne personer mandag.

Dermed er der tale om den dødeligste skovbrand i delstatens historie, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Eftersøgningshold leder stadig efter flere omkomne efter branden, der kaldes Camp Fire. Omkring 30 procent af branden er på nuværende tidspunkt under kontrol, skriver CNN. Og med 228 personer, der fortsat er meldt savnet, frygtes dødstallet at stige yderligere.

Brandfolk kæmper blandt andet med at holde brandene væk fra trafikken. Video: Ditte Sofie Dreyer

Truer motorvej

Brandene truer nu blandt andet Ronald Reagan-motorvejen i Ventura County, hvor brandfolk på landjorden og fly i luften forsøger at holde flammerne stangen.

- Jeg har udført det her arbejde i 31 år, og i de seneste fem-syv år er det blevet værre hvert år. Meget af det skyldes den tørke, som vi stadig har, siger brandchef Scott Jalbert.

Tusindvis af hjem jævnet med jorden

Derudover har myndighederne modtaget henvendelser fra mere end 1500 personer, som vil sikre sig, at deres pårørende er i sikkerhed. Det oplyser Kory Honea ifølge nyhedsbureauet AP.

Ifølge sheriffen har det indtil videre været muligt at bekræfte, at 231 af de efterspurgte personer er i sikkerhed. Arbejdet er fortsat i gang, oplyser han.

Skovbrandene, som også er de mest destruktive i Californien nogensinde, har jævnet mindst 7100 hjem med jorden, siden de opstod torsdag.

Særligt slemt ramt er byen Paradise, som er hjem for 27.000 personer, hvoraf de fleste nu står uden tag over hovedet.

Kørte igennem flammehav

En af indbyggerne, er Brynn Parrott Chatfield, som filmede det øjeblik, hvor hun og hendes familie kørte gennem flammehavet i Paradise for at komme i sikkerhed. 

I videoen, som kan ses øverst i artiklen, høres Brynn Parrott Chatfield bede til Gud. 

- Fader i himlen, hjælp os. Hjælp os til at komme i sikkerhed. Jeg er taknemmelig for Jeremy (hendes mand red.) og hans mod, beder kvinden.

Efterfølgende har hun postet videoen på sociale medier. 

- Jeg føler mig meget sårbar ved at poste dette, men jeg føler, at jeg bør, skriver hun i en tekst til videoen, ifølge Mashable.

- Min hjemby Paradise står i flammer. Min familie er evakueret og i sikkerhed. Ikke alle mine venner er i sikkerhed. Det er meget surrealistisk. Det hele ordner sig altid, men det ukendte er en smule skræmmende.

Flammerne nåede pludselig Malibu

Også det sydlige Californien er plaget af en voldsom skovbrand, hvor to personer er bekræftet døde. Også her er omkring 30 procent af branden under kontrol, skriver CNN. Sammenlagt med de 42 menneskeliv, som den nordlige skovbrand har krævet, er det samlede dødstal i delstaten nu bragt op på 44. 

Mere end 4000 brandfolk kæmpede i november 2018 med ilden. Video: Jacob Carlsen

Branden har blandt andet ramt byen Malibu - og flammerne kom meget pludseligt.

- Der blev ikke givet ordre om evakuering, fortæller en af byens indbyggere, Shari Haynes.

Store boligområder er ødelagt og tusindvis af amerikanere har set deres hjem gå op i flammer. Video: Marie Jensen

- Det kom så hurtigt, at der ikke var tid til at koordinere en ordentlig reaktion, supplerer hendes mand, Tony Haynes.

Parret er dog enige om, at det ikke var brandfolkenes skyld.

- De kunne ikke gøre det hele på én gang, siger Shari Haynes.

- Vi er okay. Vi var meget, meget heldige. Vi har mange venner, hvis huse er forsvundet, siger en anden indbygger i Malibu, Devon Dematteo.

Flere indbyggere i Malibu, Californien havde kun få øjeblikke til at undslippe flammerne. Video: Marie Jensen

Skal identificeres på fragmenter af knogler

42 af de omkomne er blandt andet blevet fundet i eller ved siden af udbrændte biler og i ruinerne fra nedbrændte huse, oplyser Kory Honea.

I nogle tilfælde er der blot blevet fundet små fragmenter af knogler, hvilket gør identifikationen af omkomne særlig vanskelig.

Derfor har myndighederne taget et transportabelt DNA-laboratorium i brug og indkaldt flere specialiserede fagfolk til at hjælpe med identifikationen.

200 savnede frygtes døde

TV 2s Celina Liv Danielsen befinder sig i Californiens hovedstad, Sacramento, som ligger 83 kilometer fra brandene.

Hun fortæller, at myndighederne senest har ophævet et evakueringsforbud i Los Angeles-området. Det betyder, at flere nu må vende tilbage til deres hjem.

Celina Liv Danielsen har talt med indbyggere i den hårdt ramte by Paradise, og de må stadig ikke komme hjem. En kvinde fortalte blandt andet, at der var blevet fundet seks døde mennesker på hendes vej, og at hun frygter, hendes nabo er blandt dem.

- Der er 200 savnede, som man frygter er døde, ligesom man forventer, at flere huse vil blive brændt ned, siger hun.

Trump kritiserer Californien

Præsident Trump har mandag godkendt en anmodning om at udstede en katastrofeerklæring for således at bringe føderale ressourcer til den vestlige delstat. På andre punkter har præsidenten været negativt forbundet med brandene.

Det skete, da han i samme ombæring, som han udstedte føderale midler, truede med at indefryse midlerne til Californiens beredskab.

Præsidenten mente nemlig, at de lokale myndigheder var skyld i de mange tabte menneskeliv.

- Der er ingen grund til så massive, dødelige og dyre skovbrande i Californien, bortset fra at deres håndtering af skove er så dårlig, skrev Trump lørdag på Twitter.

- De får milliarder af dollar hvert år, men alle disse liv går tabt, og det hele skyldes dårlig håndtering af skovene. Det skal afhjælpes nu, ellers er der ikke flere penge fra den føderale regering!

Brandmænd svarede igen

Den bemærkning fik blandt andet formanden for sammenslutningen af professionelle brandmænd i Californien, der har mere end 30.000 medlemmer, til at gå i rette med præsidenten.

Blandt andet påpegede han, at næsten 60 procent af Californiens skove er under føderal administration, mens størstedelen af den resterende skov er privatejet.

Siden har præsidenten fundet en anden tone på Twitter.

- Jeg har netop godkendt en fremskyndet anmodning om en stor katastrofeerklæring for delstaten Californien. Jeg ønskede at reagere hurtigt for at lindre nogle af de utrolige lidelser, der foregår. Jeg er med jer hele vejen. Gud velsigne ofrene og de familier, der er berørt, skrev Donald Trump på Twitter i nat dansk tid.

Flammer kan springe over områder

Årsagen til, at brandene har udviklet sig så eksplosivt, er vinden. Det fortæller TV 2s meteorolog Jens Ringgård Christiansen, som har fulgt udviklingen tæt.

- Det er den, der er årsag til, at flammerne kan bevæge sig så hurtigt, og at de kan springe over områder. Så kraftige er vindstødene, siger han.

Til gengæld er der også lyspunkter. Det ser nemlig ud til, at vinden er aftagende og kan lægge sig fra i morgen i det nordlige Californien.

- Sydpå har man stadig store problemer med, at det fortsat vil være blæsende, fortæller meteorologen.

Samtidig har en jetstrøm med større mængder regn kurs op over det nordlige Californien. Den ventes at ramme i næste uge og kan dermed give stærkt tiltrængt væske til området.

- Branden i sig selv skaber også vind. Når det bliver så varmt over et område, er vinden også svær at styre med vindstød i mange forskellige retninger, slutter Jens Ringgård.