Enighed om udkast til brexitaftale i Storbritannien

Theresa May afholder møde i den britiske regering onsdag for at nå i mål i den langvarige proces om Storbritanniens udtrædelse af EU.

Storbritannien er efter et langt tilløb på vej ud af EU.

Det skriver BBC, og TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede bekræfter, at den britiske premierminister Theresa May er så godt som klar til at følge Brexit endeligt til dørs.

- Der er dog stadig enkelte udestående punkter, og så afhænger alt af, hvad der sker på kabinetsmødet onsdag. Man aner ikke, om det kommer igennem, så alle holder vejret, siger Lotte Mejlhede.

TV 2s EU-korrespondent erfarer i lighed med BBC og andre internationale medier, at premierminister Theresa May har indkaldt til regeringsmøde onsdag eftermiddag klokken 15 dansk tid i London.

Stadig masser af arbejde forude

I den engelske hovedstad forklarer TV 2s England-korrespondent Divya Das, at Theresa May stadig har en del arbejde foran sig til trods for gennembruddet i en længe ventet Brexit-aftale, der har tegnet sig tirsdag.

- Både forhandlere og embedsmænd har arbejdet på at lave et 500 sider langt udkast, men tilbage er stadig for den engelske premierminister at overbevise sin splittede regering om aftalen i detaljer, siger Divya Das, som mener, at det kommende døgn bliver kritisk. Ikke bare for Theresa May, men for en del engelske ministre, som kan føle sig presset til at gå, fordi den foreliggende Brexit-aftale er uantagelig.

- Der har jo været dyb uenighed hele vejen igennem, og derfor er det også for tidligt at tro på en samlet enighed. Theresa Mays opgave på mødet onsdag bliver at overbevise hendes regering om, at det er hendes aftale eller ingen aftale, konkluderer Divya Das.

Ugen igennem har Theresa May været i intense forhandlinger for at få en aftale på plads med både sit eget politiske bagland og oppositionen. Premierminister Theresa May har i den forbindelse indkaldt nøgleministre til møde i Downing Street 10 onsdag eftermiddag. Det sker med henblik på, at regeringen kan godkende den tekst, der formelt skal bane vejen for Brexit.

Et af de store stridspunkter igennem hele forløbet har været den irske grænse. Den blodige fortid mellem Irland og Nordirland er en vigtig årsag til, at EU og Storbritannien vil undgå en hård grænse med bomme og kontrol. I dag er der en "usynlig" grænse mellem de to lande. Den vil man bevare.

Storbritannien har længe været på vej ud af EU, efter en folkeafstemning i juni 2016 gav et knebent flertal for en exit. Siden har briterne og EU været i forhandlinger om ordlyd og betingelser for en aftale. 

Et topmøde mellem EU's ledere midt i oktober blev dog afsluttet uden en aftale.

EU-topledere vil gerne være med

Theresa May ventes at fremlægge sin del af Brexit-aftalen for de øvrige EU-topledere ved et nyt topmøde i slutningen af denne måned. 

Der er derfor stadig et stykke vej endnu, inden Storbritannien og EU kapper båndene. Både London og Bruxelles siger, at onsdag vil være den sidste dag for at aftale et novembermøde mellem EU og Storbritannien. Hvis ikke mødet arrangeres, vil et fremtidigt møde blive udsat til midten af december, hvilket øger risikoen for et Brexit uden aftale.

- Det er stadig sådan, at aftalen skal godkendes i EU's hovedstad, når EU-parlamentet bliver samlet igen. Men de 27 stats- og regeringsledere er taget i ed på det spørgsmål her og vil formentlig være interesserede i at få en aftale i stand, siger Lotte Mejlhede fra Strasbourg.

Formelt udtræder Storbritannien af EU 29. marts 2019, hvis alt falder på plads.