Udland

Centerpartiet vil ikke stemme for Kristersson

Det kniber fortsat med at få en ny regering på benene i Sverige to måneder efter valget.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, kan ikke bakke op om Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister. 

Det siger hun til Sveriges Radios P1 tirsdag morgen.

 - Det handler frem for alt om, at vi ikke vil give Sverigedemokraterna afgørende indflydelse. Vi står over for en historisk skillevej, om vi vil give et højrepopulistisk nationalistisk parti indflydelse i svensk politik, siger hun. 

Annie Lööf mener, at der fortsat er muligheder for at danne regering uden om Sverigedemokraterna. Under alle omstændigheder ser Kristerssons chancer for at sætte sig i spidsen for en ny svensk regering ud til at være forduftet. 

Forud for onsdagens afstemning har partiet Liberalerna også meldt ud, at man heller ikke vil give sin stemme til Kristersson. Dermed er det fortsat ikke lykkedes for den borgerlige alliance, som Centerpartiet er en del af, at finde sammen om en kandidat. 

Valget til Riksdagen 9. september resulterede i, at fungerende statsminister Stefan Löfven fra Socialdemokraterna ikke længere havde flertal. Det er dog ikke lykkedes at få en ny regering på plads i de to måneder, der er gået siden da. Hvis Ulf Kristersson som det er ud nu ikke kan samle flertal, vil han være den første svenske statsministerkandidat, der ikke bliver godkendt af Riksdagen.