Udland

Skaberen af Spider-Man er død

Skaberen af Spider-Man og manden bag Marvel Comics blev 95 år.

Den verdenskendte tegneserieskaber Stan Lee er død. Han blev 95 år.

- Det er med et tungt hjerte, vi deler vores dybeste kondolence med hans datter og bror, og vi ærer og mindes Marvels skaber, stemme og mester, skriver tegneserieselskaberne Marvel og Disney i et fælles mindeord.

Det amerikanske underholdningsmedie TMZ skrev først om Stan Lees død og senere bekræftede familiens advokat dødsfaldet ifølge nyhedsbureauet AP.

- Min far elskede alle sine fans. Han var den bedste, mest anstændige mand, siger hans datter Joan Celia 'J.C.' Lee til TMZ.

Stan Lee er kendt som manden bag Marvel Comics, hvor han var redaktør og hovedforfatter.

Her var han med til at skabe tegneserien om De Fantastiske Fire i 1961 sammen med tegneren Jack Kirby, og siden fulgte et hav af kendte og elskede tegneseriefigurer og superhelte som Spider-Man, Hulk, Iron Man og X-Men.

Superhelte menneskelige træk

Forlaget blev stiftet i 1939 som Timely Comics, men skiftede navn senere til Marvel Comics og blev i 1960’erne synonymt med Stan Lee, som Marvel og Disney skriver:

- Mens Stans rolle og ansættelse hos Timely Comics voksede og udviklede sig, gjorde firmaet det også. Med Stan ved roret, forvandlede Timely Comics sig gradvist til Atlas Comics og siden til navnet, som skulle katapultere det til legendestatus og for evigt være synonymt med Stan Lee: Marvel Comics.

Stan Lee blev født i New York som Stanley Martin Lieber i 1922. Han døde mandag på Cedar's-Sinai Medical Center i Los Angeles, oplyser familieadvokaten Kirk Schenck til AP.

Han er anerkendt for at have revolutioneret tegneseriegenren med humor og ved at udstyre sine karakterer med svagheder og andre menneskelige træk. Stan Lee har selv fortalt, at han forsøgte at gøre sine superhelte til rigtige mennesker med personlighed, skriver New York Times.

- Det er, hvad enhver historie burde have, men det havde tegneserier ikke på det tidspunkt. De var alle sammen bare papfigurer, har han sagt.

Mange vil også kunne kende hans ansigt fra tv-programmer som 'Stan Lee's Superhumans' og for en lang række gæsteoptrædener i Marvels mange, populære superheltefilm.

Stan Lee, skaberen af Spider-Man, Hulk og Iron Man, er død.

Marvel-filmene baseret på Stan Lees karakterer er blevet en kæmpe milliardindustri. Og det er noget af det, journalist og tegneseriefan Ulrik Scheibye hæfter sig ved. 

- I forhold til, hvordan det er opstået som en lille bitte nørdet ting og er vokset til en milliardindustri, havde han jo ikke engang selv kunnet forestille sig. Og det er den arv, han giver videre. Selv her efter sin død kommer han til at stå som executive producer på en lang række titler, hvoraf nogle af dem sikkert kommer til at tjene mange hundrede millioner dollars, siger Ulrik Scheibye til TV 2.

Hyldes af stjerner

Nogle af de store stjerner fra Marvel-filmene er blandt de flere hundredtusinde mennesker, der hylder Stan Lee på sociale medier efter nyheden om hans død mandag aften.

- Hvil i fred Stan. Tak for alt, skriver Ryan Reynolds, der spiller hovedrollen i de to 'Deadpool'-film, på Twitter.

Og skuespilleren Robert Downey Junior, der er inde i Iron Man, har delt et billede på Instagram med ham og Stan Lee og et kæmpe rødt hjerte.

- Jeg skylder dig alt. Hvil i fred Stan, lyder teksten.

Han bruger Stan Lees berømte signaturudsagn 'Excelsior!' som hashtag, ligesom mange tusinde andre gør det. Det er også det, Chris Evans slutter sin hyldest med. Skuespilleren, der blandt andet er kendt fra filmene 'De Fantastiske Fire' og 'Captain America' skriver på Twitter:

- Der vil aldrig komme en anden Stan Lee. I årtier gav han både unge og gamle eventyr, flugt, trøst, selvtillid, inspiration, styrke, venskab og glæde. Han udstrålede kærlighed og venlighed og vil efterlade et uudsletteligt aftryk på mange, mange liv. Excelsior!

Klokken 22.30 - omkring to og en halv time efter nyheden først kom ud - er der skrevet over 100.000 tweets med hashtagget #Excelsior og mere end 2,8 millioner tweets indeholdende Stan Lees navn.

Dertil kommer godt 800.000 tweets med ordet 'Marvel' og knap 200.000 med 'Spider-man'.

Marvel-helten har sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame, og i 2008 modtog han National Medals of Arts, som han fik overrakt i Det Hvide Hus af præsident George W. Bush.