Udland

Lungebetændelse vil slå op imod 11 millioner børn ihjel inden 2030

Lungebetændelse dræber årligt flere spædbørn end malaria, diarre og mæslinger tilsammen. I 2016 døde 880.000.

10.865.728.

Eller knap 11 millioner. Så mange børn under fem år vil inden 2030 omkomme som følge af lungebetændelse.

Sådan lyder den uhyggelige analyse fra Johns Hopkins University og Red Barnet, der netop er udkommet på den årlige Verdens Lungebetændelse Dag mandag.

Mens den alvorlige lungeinfektion i den moderne verden hovedsageligt rammer ældre, er det oftest børn, der rammes i udviklingslandene.

Således dør hundredtusinder af børn hvert år af sygdommen, der let kan forebygges. I 2016 alene døde flere end 880.000 børn - de fleste under to år - af lungebetændelse, skriver Red Barnet.

- Det her er den ultimative fattigdomssygdom, siger administrerende direktør for Red Barnet Kevin Watkins til The Telegraph:

- Børn, der er underernærede eller bor i byområderne, er typisk de mest udsatte, tilføjer han.

Dræber flere end malaria og mæslinger

På verdensplan rammer sygdommen ofte små børn, der i forvejen er svage på grund af fejlernæring.

Lungebetændelse dræber årligt flere spædbørn end malaria, diarre og mæslinger tilsammen, lyder det.

- Det er så svært at forstå, at næsten en million børn dør hvert år af en sygdom, som vi har den nødvendige viden og ressourcerne til at bekæmpe, siger Kevin Watkins.

Lungebetændelse kan behandles, hvis den opdages tidligt nok, og patientens immunsystem ikke bringes i fare. Og netop derfor vil nogle lande bære den tungeste byrde, da de har et svagere sundhedssystem end mange vestlige lande.

Således vil anslået 1,7 millioner børn dø i Nigeria og Indien, 700.000 i Pakistan og 635.000 i Den Demokratiske Republik Congo.

Lyspunkter

Dog er der også lyspunkter at finde i analysen.

Studiet konstaterer, at en øget vaccinationsdækning kombineret med billig antibiotika og god ernæring kan redde i alt 4,1 million liv, hvilket samtidig er Red Barnets tre konkrete råd for at få tallet ned frem mod 2030.

Men omfanget har alligevel rystet flere fagfolk, der har besøgt områder, hvor lungebetændelse er udbredt.

Doktor Ellie Cannon fra Storbritanniens National Health Service, der besøgte Den Demokratiske Republik Congo i 2016, siger:

- Det var chokerende at se børn dø af en sygdom, vi kan behandle så let i Storbritannien. Børn kommer sultende og svækket, og når de kommer for at få hjælp, har lægerne simpelthen ikke de grundlæggende hjælpemidler som ilt og antibiotika, siger hun.

- Det er læger, der har den samme uddannelse som mig. Jeg kunne udskrive en simpel recept eller tage et hurtigt røntgen, men mine kollegaer er tvunget til at se børn dø.

2030 er året for FNs verdensmål. De blev vedtaget i 2015 og omfatter blandt andet et løfte om at sænke børnedødeligheden og opnå sundhedsdækning for alle.

Sidste år døde anslået 6,3 millioner børn før deres 15-års fødselsdag. Det svarer til et barn hvert femte sekund. De fleste dødsfald skyldtes hovedsageligt mangel på vand, ernæring og sundhedspleje samt dårlig sanitet.

Det viser en rapport, der er udarbejdet i samarbejde mellem FN's børneorganisation, Unicef og Verdensbanken, der udkom i september.