Udland

Frygt for Brexit får briter til at hamstre mad og medicin

Fødevarebranchen i Storbritannien frygter konsekvenserne af en hård britisk udtræden af EU. Det gør enkelte borgere også.

Nevine Mann fra Cornwall i det sydlige England har et helt skab fyldt med madvarer, som kan holde i lang tid.

Der er dåsekonserves, juicekartoner, havregryn, let smertestillende medicin og meget mere. 

Hun frygter nemlig, at der vil være mangel på fornødenheder efter Storbritanniens udtræden af EU, fortæller hun til TV 2.

Frygt for fødevaremangel

Hun er tilsyneladende ikke alene om at bekymre sig. I løbet af sommeren kom det også frem, at den britiske regering lægger planer for, hvordan man kan sikre mad og medicin til borgerne i tilfælde af, at landet ikke lander en aftale med EU.

Så sent som i september blev der også udpeget en minister til at holde styr på Storbritanniens beholdning af fødevarer. Britiske medier som The Guardian og Financial Times har også været præget af humoristiske indlæg om at lagre fødevarer derhjemme.

De meldinger har også øget salget hos Zaid Al Mufti, som handler med nødforsyninger i virksomheden EVAQ8. 

- Da vi kom en mandag morgen, blev salget pludselig fordoblet, fortæller han.

Ingen aftale på plads

Der er knap fem måneder til, at Storbritannien forlader EU, men parterne er stadig ikke blevet enige om, hvordan skilsmisseaftalen skal se ud. Netop i disse dage er den britiske premierminister Theresa May ude i en kamp med tiden for at få forhandlet en aftale på plads inden månedens udgang. 

Hvis det ender med, at briterne forlader EU uden en aftale til marts, er frygten, at der vil opstå kaos ved grænserne.

Man frygter, at eventuel kaos skaber forsinkelser for forsyningen af fødevarer til Storbritannien, fordi alle de lastbiler, der ankommer til landet med varer, skal toldtjekkes.

Lige nu kommer omtrent 30 procent af de spiste fødevarer i Storbritannien fra EU. I fødevarerhvervet frygter man, at sammenbrudte forhandlinger kan føre til konsekvenser.

- Vi vil nok opleve varemangel og højere priser. Enten indfører regeringen rationering, eller også sker det ved, at prisen på svært tilgængelige importvarer vil blive langt højere, siger Tim Rycroft, som er vicedirektør i Food & Drink Federation. 

Også landbrugsorganisationen National Farmers' Union frygter, at man allerede vil løbe tør for fødevarer i august 2019, hvis der ikke landes en ordentlig aftale. 

Donerer mad, hvis det ikke bruges

Som situationen er nu, kan familien Mann klare sig i fire måneder uden at forlade hjemmet.

Nevine Mann føler sig ikke forsikret af de meldinger, der kommer fra regeringen, hvor man siger, at der også vil være nok fødevarer efter landets udtræden. Hun har også taget køkkenhaven i brug til at supplere arsenalet af dåsemad.

- Vi dyrker ikke noget, som vi ikke ville spise alligevel. Selv om det ikke bliver nødvendigt, er det ligegyldigt. Hvis vi ikke får brugt det hele, går det til velgørenhed og trængende, siger hun. 

I en mail til TV 2 skriver det britiske fødevareministerium, at landet har en stærk fødevareforsyning, og at man får fødevarer fra en række forskellige kilder, herunder hjemlig produktion.