Udland

'Singlernes Dag' har udviklet sig til en hidtil uset forbrugsfest

Den kinesiske shoppingdag 'Singles Day' får milliarderne til at rulle hos onlinebutikker som Alibaba - og herhjemme Elgiganten og Bilka.

256.000 køb per sekund. 

Så vildt gik det sidste år for sig hos den kinesiske netbutik Alibaba, i de 24 timer 'Singles Day' - eller på dansk 'Singlernes Dag' - varede. 

Søndag blev det massive online-udsalg i Kina dog større end nogensinde før. Efter 16 timers handel har salget på Alibabas hjemmeside rundet 168 milliard yuan - hvilket svarer til lige under 160 milliarder danske kroner. 

Sidste år omsatte Alibaba alene på 'Singles Day' for cirka 113 milliarder kroner.

Også herhjemme er den virtuelle handelsoplevelse i gang med at gøre sit indtog. I år har eksempelvis Elgiganten, Bilka, Føtex, Jysk og Saxo specifikke tilbud på shoppedagen, som altid falder 11. november. 

Stjerner gæster tv-show

'Singles Day' blev opfundet som fænomen af en gruppe studerende på Nanjing Universitet i det østlige Kina i 1990'erne. De studerende var, siger myten, alle singler og gik sammen ud for at shoppe, fordi ingen af dem havde kærester. 

Oprindeligt var dagen en slags modpol til den amerikanske 'Valentines Day', men i 2009 tog netudsalget for alvor fart, da Alibaba begyndte at satse på den.

Fænomenet også under navnet 'Double 11' i Kina, og især mobiltelefoner, elektronik, mælk og bleer er i høj kurs blandt de kinesiske forbrugere. 

'Singles Day' er også populært i resten af Asien, og dagens netudsalg er ifølge Ritzau så omfattende, at den overgår andre lignende tilbudsdage som 'Black Friday', 'Cyber Monday' og 'Valentines Day'. 

Alibaba, som er ejet af milliardæren Jack Ma, markerede i år 'Singlernes dag' med en festival, som forløb over en hel måned.

På selve dagen blev der desuden afholdt et fire timer langt tv-show, som blandt andet bød på optrædener af Mariah Carey og en japansk efterligning af Beyonce, en Cirque du Soleil-agtig performance - med et sko-shopping-tema - og besøg af prominente navne som Victoria og David Beckham, Maria Sharapova, Nicole Kidman, Kobe Bryant og Pharrell Williams.

Bestseller er med på bølgen

Ifølge Dansk Erhverv deltager 13 procent af alle danske netbutikker i år i fænomenet. Det er en stigning fra 2,9 procent i 2017, oplyser Foreningen for Dansk Internethandel.

I en pressemeddelelse fra netop foreningen udtaler trendforsker Louise Kongsholm fra PEJ-gruppen sig om, hvorfor 'Singles Day' er blevet så stor.

- Vi er begyndt at arbejde med begrebet tingsforstoppelse, der betyder, at forbrugerne faktisk ikke har et reelt behov for flere ting længere. Derfor skal der noget ekstra til, før vi køber. Det kan være de her dage, hvor der er super gode tilbud, eller det kan være bygget op om events i butikken, gågaden eller storcentret, siger hun.  

Det danske modebrand Bestseller er for længst hoppet med på 'Singles Day'-bølgen. Sidste år solgte Bestseller i Kina omkring tre millioner varer på de 24 timer og omsatte for over en milliard kroner. 

Størstedelen af omsætningen hentede Bestseller på TMall. En handelsportal ejet af Alibaba, som efter 'Singlernes dag' denne gang kunne oplyse, at kineserne samlet havde købt ind for 213,5 milliarder yuan eller 202 milliarder kroner. Det er en stigning på 27 procent sammenlignet med salget sidste år.