Udland

Derfor bærer briterne en rød valmue i dag

Få forklaringen på, hvorfor man i Storbritannien bærer en rød valmue på sit tøj op til årsdagen for afslutningen på Første Verdenskrig.

For 100 år siden – den 11.11.1918 klokken 11 - underskrev de allierede og Tyskland den våbenstilstandsaftale, der førte til afslutningen på Første Verdenskrig.

Derfor er 11. november en international mærkedag.

Men i Storbritannien er det anderledes tydeligt at se, når datoen nærmer sig, og det er både i gadebilledet og på TV. Alt fra kongelige og kendte til helt almindelige briter bærer nemlig en rød kornvalmue på deres overfrakke eller habitjakke for at mindes de, der mistede livet i krigen.

Den stærke belgiske blomst

Den røde valmue har i årevis været et symbol på Første Verdenskrig, hvor flere af de store slag blev udkæmpet i den vestlige del af Europa.

Blandt andet i den belgiske region Flandern, hvor store områder blev sønderbombet, og det grønne landskab forvandlet til golde slagmarker.

Men en canadisk militærlæge, John McCrae, som mistede en kammerat under krigen i Ieper i Flanderen, lagde mærke til, at én blomst var stærk nok til at skyde i vejret midt i ødelæggelserne.

Det var kornvalmuen.

Inspireret af det skrev lægen det nu kendte digt fra 1915 'In Flanders Fields' (På Flanderns marker, red.), hvis første linjer lyder: ”På Flanderns marker blafrer valmuerne mellem de endeløse rækker af kors, der markerer vort sidste hvilested”.

Efter at have læst digtet fik en amerikansk akademiker, Moina Michael, den idé at sælge håndlavede valmuer af silke for at samle penge ind til krigsveteraner i USA.

Det koncept spredte sig hurtigt til den anden side af Atlanten, og siden 1921 har det været en fast tradition i Storbritannien at bære en rød valmue op til og på mindedagen i november.

Hvor og hvornår

Det er den Kongelige Britiske Legion, der blev etableret i 1921, som står for produktionen og salget af stofvalmuer i Storbritannien.

Man kan i dag købe dem overalt, både på metrostationer, på gader, stræder og i butikker.

De koster det, man selv har lyst til at donere – typisk betaler man et pund (8,5 kroner), og pengene går til at hjælpe britiske krigsveteraner og deres familier.

Valmuen er synlig i gadebilledet allerede fra slutningen af oktober og frem til den søndag (mindesøndag, red.), der falder umiddelbart inden den 11. november.

I år bliver mindesøndag afholdt på netop den 11. november.

Der er ikke noget krav om at bære den røde valmue, som primært bliver hæftet på tøjet på venstre side, men langt de fleste vælger at gøre det.

Ud over Storbritannien bærer man i flere Commonwealth-lande (tidligere britiske kolonier, red.), som for eksempel Canada, Australien og New Zealand også en rød valmue for at mindes faldne soldater fra Første Verdenskrig.

Ifølge det britiske nationalarkiv mistede i omegnen af 886.000 soldater livet under Første Verdenskrig. I nogle optællinger indgår også de faldne soldater fra andre Commonwealth-lande, og her når dødstallet for hele det britiske imperium op over en million.