Udland

Trump kalder forslag om europæisk hær meget fornærmende

USA's præsident, Donald Trump, er ikke tilfreds med, at Frankrig opfordrer til en "ægte europæisk" hær.

USA's præsident, Donald Trump, kalder Frankrigs forslag om en europæisk hær for "meget fornærmende". Det skriver han på Twitter.

- Præsident Emmanuel Macron har lige foreslået, at Europa får sit eget militær for at kunne beskytte sig mod USA, Kina og Rusland. Det er meget fornærmende. Måske skulle Europa først betale en rimelig andel til Nato, som USA yder et enormt tilskud til, skriver USA's præsident.

Kommentaren falder, efter at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, fredag i et radiointerview foreslog en "ægte europæisk hær" for bedre at kunne forsvare sig mod Rusland og USA.

I radiointerviewet advarer Macron om, at Europa må gøre sig mindre afhængig af USA's magt.

Macron: Europa skal forsvare sig selv

Ikke mindst efter Donald Trump for nylig meddelte, at han trækker USA ud af en nedrustningsaftale med Rusland, som er særlig vigtig for Europa.

- Vi er nødt til at forsvare os selv over for Kina, Rusland og selv USA, siger Macron i interviewet og tilføjer:

- Når jeg hører præsident Trump meddele, at han forlader en større nedrustningsaftale, som blev til efter 1980'ernes krise om euromissiler, hvem er så det største offer? Det er Europa og dets sikkerhed.

Den franske præsident henviser til INF-traktaten fra 1987, der stoppede opstillingen af atomvåben i Europa.

Mødes på tomandshånd i Paris

Siden Emmanuel Macron kom til magten i Frankrig i maj 2017, har han talt for en fælles europæisk styrke.

Præsidenten har stået i spidsen for et initiativ, der går under betegnelsen EI2. Det er et fælles militært samarbejde mellem ni europæiske lande.

Det skal gøre dem i stand til at gennemføre fælles militære operationer eller operere efter større naturkatastrofer. Danmark er blandt de ni lande, der har tilsluttet sig

De to præsidenter mødes lørdag i Frankrigs hovedstad, Paris, i forbindelse med hundredåret for Første Verdenskrig.