Udland

Stemmer i Florida skal tælles om - beskyldninger fyger fra begge sider

Florida er - igen, igen - hjemsted for et indædt omtællingsdrama. Både Republikanerne og Demokraterne lægger sag an efter midtvejsvalget.

Beskyldningerne fyger gennem det politiske landskab i Florida lørdag.

Det vækker mindelser om situationen ved præsidentvalget i USA i 2000, hvor blot få hundrede stemmer i delstaten, også kaldet 'Solskinsstaten, endte med at afgøre valget mellem George W. Bush og Al Gore.

Både valget af Floridas næste guvernør og senator er nemlig så tæt efter midtvejsvalget tirsdag i denne uge, at stemmesedlerne skal tælles igen. Omtællingen skal foregå på en tællemaskine, meddeler Floridas statssekretær, Ken Detzner.

I kampen om, hvem der skal repræsentere Florida i det amerikanske senat, viser den foreløbige stemmeoptælling, at republikaneren Rick Scott har fået 12.500 stemmer flere end demokraten Bill Nelson. Og ved guvernørvalget har republikaneren Ron DeSantis fået mindre end 0,5 procentpoint flere stemmer end demokraten Andrew Gillum.

Loven i Florida kræver en omtælling, hvis resultatet er så tæt, som tilfældet er her, skriver flere amerikanske medier.

Anklage om snyd

Foruden genoptællingen af stemmerne til senats- og guvernørvalget, skal stemmerne også tælles om ved valget af delstatens landbrugskommissær.

De endelige resultater af midtvejsvalget i Florida skal ifølge nyhedsbureauet Reuters være klar klokken 15 amerikansk tid på torsdag.

Men spørgsmålet er, om både Demokraterne og Republikanernes kandidater i staten vil stille sig tilfredse med det resultat, der vil forelægge til den tid.

Allerede torsdag aften i denne uge satte republikaneren Rick Scott ild til debatten, da han på en pressekonference rettede hårde anklager mod "venstreorienterede aktivister" i Broward County i den sydlige del af Florida.

Scott argumenterede for, at aktivisterne havde forsøgt at snyde med stemmerne i valglokalerne til hans modkandidat Bill Nelsons favør.

Senere fredag blandede også USA's præsident Donald Trump sig i sagen.

I en række tweets anklagede Trump Demokraterne for at forsøge at "stjæle valget" i amterne Broward og Palm Beach, og på et pressemøde sagde han, at regeringen i Washington kan ende med at blande sig.

- Pludselig finder de stemmer ud af ingenting. Det, der foregår i Florida, er en skandale, sagde Trump.

Lægger sag an mod staten

Efter at det lørdag blev meldt ud, at man ville sætte en omtælling af stemmerne i gang, sendte Donald Trump et nyt tweet ud.

- De forsøger at stjæle to store valg i Florida! Vi følger nøje med!, skrev præsidenten henvendt til sit partis politiske modpart.

Den pågældende, demokratiske kandidat til Senatet, Bill Nelson, slog dog straks tilbage.

- Vi forventer, at omtællingen vil være fuldstændig og retfærdig, og vi vil fortsætte med at agere for at sikre, at hver stemme tælles om uden indblanding eller bestræbelser på at underminere den demokratiske proces, lød det fra Bill Nelson i en erklæring.

Hans stab afviste fredag alle anklager og gik oveni det i gang med at lægge sag an mod staten for at få gennemgået de stemmer til Senatet, som var afgivet med post.

Opfordres til at trække sig

Samtidig indledte modkandidaten Rick Scott også flere retssager mod valgtilsynsmyndighederne i de to amter Broward og Palm Beach.

En talsmand for republikanernes frontfigur i Florida opfordrede derefter Bill Nelson til at trække sig, så man dermed kunne undgå en omtælling.

- Vælgerne i Florida har talt, og Rick Scott blev valgt til Senatet i en tæt, men uomtvistelig sejr, sagde kampagnetalsmanden Chris Hartline.

Ikke meget tyder derfor på, at de to rivaliserende partier vil ryge megen fredspibe sammen i den kommende tid.

Tilbage ved præsidentvalget i 2000 skulle der da også en afgørelse i den amerikanske højesteret til, før man fandt en vinder af valget. Det blev som bekendt George W. Bush, og dengang varede den farceagtige optællingsaffære ikke mindre end fem uger.

Ligegyldig hvad udfaldet af genoptællingen i Florida denne gang bliver, vil det dog ikke rykke det store i forhold til det samlede resultat af midtvejsvalget.

Demokraterne vandt klart flertallet i Repræsentanternes Hus, mens Republikanerne beholdt og udbyggede sit flertal i Senatet.