Udland

Historisk by ramt af massive oversvømmelser - flere meldes dræbt

En central kløft i Petra i Jordan blev oversvømmet på ingen tid. 12 mennesker meldes dræbt.

Vandmasserne kom ud af det blå, da Jordan fredag oplevede massive regnmængder og medfølgende store oversvømmelser og jordskred. 

Især er landets største turistattraktion, byen Petra, som er omgivet af rosafarvede sandstensklipper, ramt af oversvømmelserne. Petra ligger i en dal syd for Jordans hovedstad, Amman, og her er op mod 4000 turister blevet evakueret.

I alt har 12 mennesker mistet livet, men redningshold og helikoptere leder fortsat efter fem personer, hvis bil strømmede væk i vandmasserne nær byen Madaba. Også i havnebyen Aqaba er indbyggere og turister blevet evakueret. 

I Petra steg vandstanden i floderne nogle steder fredag helt op til fire meter, og adskillige videoer fra stedet viser, at folk flygter til en højtliggende vej for at komme væk fra vandet, og at enkelte turister i hast måtte bevæge sig op på afsatser i al-Siq-kløften, hvor floden løb over sine bredder. 

Oversvømmet på få minutter

Ahmed Shamaseen, 29 år, som ejer et pensionat i Petra, siger til nyhedsbureauet AP, at han hørte en tordnende lyd, løb udenfor og så vandmasser, der førte træstubbe, klipper og affald med sig. 

Et hollandsk par og deres lille barn, som var indlogeret på pensionatet, var på udflugt i Petra, da oversvømmelserne pludselig indfandt sig. 

Ifølge Ahmed Shamaseen fortalte parret, da de vendte tilbage til pensionatet, at de undervejs var blevet nødt til at kravle højere op i kløften for at undgå at vandet skulle tage dem med sig. 

En anden video viser hundredevis af turister, som også måtte søge ly på en klippeafsats.

Rafael Dorado, en turist fra Spanien, siger til nyhedsbureauet Reuters, at regnen pludselig kom om eftermiddagen fredag, og at kløften, der leder ned til Petra, blev oversvømmet inden for få minutter. 

Delgado havde søgt ly på en afsats i området, mens han så andre turister kravle endnu højere op. Efter et stykke tid blev nogle af turisterne evakueret i lastbiler, mens andre kunne slippe væk til fods. 

Et kraftigt uvejr har medført oversvømmelser i området omkring Petra i Jordan. Video: Michael Rathje

Dykker død under redningsindsats

En talsmand for regeringen i Jordan, Jumana Ghunaimat siger, at to børn og en dykker, der havde været involveret i redningsarbejdet, er blandt de dræbte i oversvømmelserne, og at en hovedvej, som forbinder hovedstaden Amman med den sydlige del af landet, også er blevet lukket. 

Hun siger videre, at der ventes mere kraftig regn i løbet af lørdagen, og at indbyggere i de berørte områder er blevet opfordret til at forlade deres huse.

Suleiman Farajat fra myndighederne i Petra oplyser, at turistattraktionerne i den historiske by er lukket lørdag. Farajat fortæller også, at han aldrig har set så voldsomme oversvømmelser i området før.

- Det var virkelig, jeg vil ikke sige skræmmende, men overraskende, hvor store oversvømmelserne var, siger han til AP.

For blot to uger siden omkom 21 personer - heraf mange skolebørn -  i oversvømmelser ved Det Døde Hav. 37 børn og deres lærere var her på udflugt, da en styrtflod ramte området, hvor de befandt sig.

Hændelserne i oktober førte til, at både Jordans uddannelses- og turismeminister blev afsat.

Kendt fra 'Indiana Jones'

Det Døde Hav, der er det laveste punkt på jorden, er omringet af bjerge. Det betyder, at området ofte oplever oversvømmelser og jordskred.

Petra var for flere tusinde år siden nabatæernes hovedstad og et driftigt handelscenter. Byen er kendt for sine mange grave og templer, som er hugget direkte ind i i de rosafarvede klipper.

I mange hundrede år lå byen gemt for omverdenen, indtil den blev genopdaget. Siden 1985 har Petra været at finde på Unesco's verdensarvliste.

Adgangen til byen går gennem den 1,2 km lange og smalle al-Siq-kløft, og det var altså netop her, at oversvømmelserne ramte fredag. 

Har man ikke selv besøgt i oldtidsbyen i Jordan, så har man måske set den i filmen 'Indiana Jones og det sidste korstog', hvor Harrison Fords arkæologiske heltekarakter til slut finder den hellige gral bag en af klippevæggene.