Udland

Håndslag mellem USA og Frankrig - Europa skal løfte større del af forsvarsbyrden

Frankrigs præsident ønsker en fælles europæisk hær og at gøre Europa mindre afhængig af USA.

USA’s præsident, Donald Trump, er lørdag ankommet til den franske hovedstad Paris.

Trump skal søndag deltage i en fejring af hundredåret for Første Verdenskrigs afslutning, mens han lørdag skal mødes med den franske præsident, Emmanuel Macron.

Mødet fik en hård start, allerede før Trump havde sat sine ben på fransk jord.

I et tweet havde Trump kaldt det ”meget fornærmende”, at Macron ønsker en europæisk hær.

- Præsident Emmanuel Macron har lige foreslået, at Europa får sit eget militær for at kunne beskytte sig mod USA, Kina og Rusland. Det er meget fornærmende. Måske skulle Europa først betale en rimelig andel til NATO, som USA yder et enormt tilskud til, lød det fra USA's præsident.

Donald Trump reagerede på, at Emmanuel Macron fredag i et radiointerview foreslog en "ægte europæisk hær" for bedre at kunne forsvare sig mod Rusland og USA.

I radiointerviewet advarede Macron om, at Europa må gøre sig mindre afhængig af USA's magt.

Macron vil have mere forsvar

Da de to statsledere lørdag formiddag mødtes ved det franske præsidentpalads, var uenighederne tilsyneladende lagt til side.

Den franske præsident tog lørdag imod amerikaneren på præsidentpaladset i Paris. Video: Michael Rathje

Præsidenterne gav hinanden hånden, og Emmanuel Macron fortalte den fremmødte presse, at Donald Trump er ”hans gode ven”.

Macron forsvarede samtidig sit forslag, som ikke skal ses som en fornærmelse.

- Det er unfair, at europæisk sikkerhed i dag skal sikres af USA.

- Det er derfor, jeg mener, at vi har brug for flere europæiske kræfter og mere forsvar for at tage denne del af byrden, forklarede den franske præsident ifølge nyhedsbureauet AP.

Trump: Det skal være fair

Ved et fælles pressemøde blev Donald Trump spurgt, hvad han mente, da han tweetede, at han følte sig fornærmet af Macrons kommentarer.

- Vi vil gerne hjælpe Europa, men det er nødt til at være fair. Lige nu er byrden i høj grad båret af USA, forklarede Trump.

USA’s præsident har tidligere argumenteret for, at NATO-landene skal øge deres forsvarsbudgetter for at sikre, at de lever op til deres forpligtelser.

EU ønsker tættere forsvarssamarbejde

Siden Emmanuel Macron kom til magten i Frankrig i maj 2017, har han talt for en fælles europæisk styrke.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har også ad flere omgange støttet ideen om, at EU-landene skal have et tættere forsvarssamarbejde.

Kommissionens talsmand, Margaritis Schinas, forklarede tidligere på ugen, at EU arbejder på at samarbejde om militær indkøb og forskning, men at en decideret fælles hær ikke ligger først for.

- På et tidspunkt, formentlig i slutningen af denne proces, vil vi måske se noget, som folk allerede vil beskrive som en EU-hær eller en EU-samling af ressourcer for at gøre EU’s forsvarsidentitet mere synlig og mere meningsfuld, forklarede Schinas ifølge nyhedsbureauet Reuters.