Tidligere FN-chef leger med tanken om at forbyde kød på restauranter

16x9
Der skal ikke være plads til kødspisere på fremtidens restauranter. Foto: TV 2

I jagten på ​​bæredygtig mad foreslår FN's tidligere klimachef, Christiana Figueres, at kødædere behandles som rygere.

Jordens befolkning vokser i et hastigt tempo. I 2050 forventes antallet af mennesker på kloden at være steget fra cirka 7,5 milliarder i dag til omkring 10 milliarder.

Derudover fortsætter vi mennesker med at flytte fra landet til byerne, og inden for en årrække vil en tredjedel af verdens befolkning bo i tætbefolkede områder.

Ovennævnte er blot nogle af de problemer, der torsdag blev diskuteret ved en konference om fremtidig fødevareforsyning i Lissabon. Det skriver SVT.

Skal behandles som rygere

Et af de mest radikale forslag kom fra FN's tidligere klimachef, Christiana Figueres, som i 2015 var ansvarlig for at få handlet Paris-aftalen på plads:

- Jeg kan godt lide at tænke uden for boksen. Hvordan vil det mon være, hvis restauranter om 10-15 år begynder at behandle kødædere på samme måde som rygere? Hvis de sagde: ”Vil I spise kød, må I gøre det uden for restauranten," lød det fra den tidligere klimachef.

Hendes forslag kommer som modsvar på, at kød er blevet en af vor tids helt store klimasyndere.

Madspild en anden stor synder

Christiana Figueres pegede på, at hele 80 procent af jordens samlede areal til fødevareproduktion anvendes til kødproduktion - til blandt andet dyrkning af dyrefoder. Kun 20 procent anvendes til plantebaserede fødevarer til mennesker.

Robert Opp fra organisationen World Food Program hilser Christiana Figueres forslag velkommen, men fremhæver også madspild som et af ​​de største problemer, når det gælder fødevareforsyning.

- En tredjedel af verdens fødevarer smides ud, og det gælder både i velhavende og i tredjeverdenslande. Det er et utroligt spild af mad. Den forbrugeradfærd skal ændres, sagde Robert Opp.