Udland

Mindst 11 døde i skovbrande i Californien - flere byer evakueret

Omkring 250.000 mennesker er blevet evakueret under skovbrande i Californien, der har spredt sig.

Mens skovbranden i det nordlige Californien fortsat spreder sig, raserer også to skovbrande i det sydlige Californien nær Los Angeles.

I alt har 11 mennesker nu mistet livet til ilden - to i det sydlige Californien og ni i det nordlige. 

I den nordlige del af staten er flere omkommet i deres biler, da de forsøgte at flygte fra flammerne. Andre døde udenfor deres hjem, mens én er fundet død tæt på personens bil.

Brandene har fået præsident Donald Trump til at erklære området i undtagelsestilstand. Det udløser økonomisk hjælp fra de føderale pengekasser til det mandskab, der arbejder i døgndrift for at slukke ilden.

Brandvæsen i nord håber, at vinden vil hjælpe

Branden i det nordlige Californien dækker nu et område på 400 kvadratkilometer, siger delstatens ministerium for skove og brandbeskyttelse. Samtidig har brandvæsnet også til dels fået kontrol over brandene, og de håber, at det vil hjælpe dem, at vinden ser ud til at løje af i løbet af lørdagen lokal tid. 

Skovbranden tvang myndighederne til at evakuere hele byen Paradise, der har 27.000 indbyggere og ligger knap 300 kilometer nordøst for San Francisco.

Status lørdag først på aftenen dansk tid er, at branden ved byen Paradise i det nordlige Californien har ødelagt 6453 huse og 260 virksomheder. Yderligere 15.000 bygninger er truet af branden.

Omkring 250.000 mennesker er blevet evakueret under skovbrande i Californien, der har spredt sig.

To brande hærger i syd

I det sydlige Californien er det også ventet, at den kraftige blæst, der har båret ilden fremad i området omkring Los Angeles, vil stilne af søndag.

Her er to mennesker fundet omkommet lørdag, oplyser sheriffen i Los Angeles County. Der var ikke umiddelbart yderligere oplysninger.

To forskellige brande har fortæret over 150 huse nord og vest for Los Angeles. Ilden har ædt sig ind på et område på 282 kvadratkilometer.

Ved Malibu, lige nord for Los Angeles, raserer flammerne.

Måtte flygte fra flammerne

I det nordlige Californien måtte Whitney Vaughan og hendes mand fredag lokal tid flygte fra flammerne i Paradise, fortæller hun til CNN.

- Flammerne sprang og spredte sig hurtigt. Jeg løb på vejen, der var ikke andre steder at komme væk fra, siger hun.

En sygeplejerske holder om en kollega ved Feather River Hospital i Paradise, mens ilden hærger i baggrunden.

Efter tre timer lykkedes det Whitney Vaughan og hendes mand at komme i sikkerhed.

- Vi holdt os lige akkurat foran branden. Og flere gange, mens vi fulgte strømmen af biler, troede vi ilden ville dræbe os, fortæller hun.

Tre brandfolk såret 

Branden i nord har haft gunstige betingelser med kraftige vinde og et tørt landskab, og leder hos de californiske myndigheder for brand- og skovbeskyttelse Scott McLean forklarer til AP, at mandskabet opgav at gøre noget ved branden i Paradise.

Mange steder kan brandfolkene bare se til, mens huse og bygninger bliver opslugt af flammerne.

I stedet fokuserede brandmændene på at redde folk ud i live. 

- De her brandmænd koncentrerede sig om redningsarbejde i går, siger han. Branden udviklede sig så hurtigt, at mennesker, der forsøgte at flygte, blev fanget i trafikpropper og i stedet måtte fortsætte til fods.

Ifølge brandmyndighederne i Californien, California Department of Forestry and Fire Protection (Cal Fire) er tre brandfolk blevet såret under bekæmpelsen af brandene.

Et hus brænder.

Stjerner evakueret fra deres hjem

I alt anslår myndighederne i Californien, at over en kvart million mennesker er blevet tvunget til at forlade deres hjem.

Evakueringen tæller blandt andet områderne Malibu og Calabasas, der er kendt for sine velhavende indbyggere heriblandt nogle af de mest kendte Hollywood-stjerner.

Brandmænd kæmper mod flammerne i Malibu, Californien.

Reality tv-stjernen Kim Kardasian blev torsdag evakueret fra sit hus i nærheden af Calabasas, hvor hun bor med sin mand, rapperen Kanye West. På Twitter skriver hun, at hun har fået at vide, at flammerne har ramt deres ejendom, men at situationen igen skulle være under kontrol.

Sangerinden Lady Gaga har lagt en video op på Instagram, hvor hun fortæller, at hun fredag er blevet evakueret fra sit hjem i Malibu. I videoen kan man se, at der er store røgskyer over hendes hjem.