Udland

Merkel advarer mod 'bekymrende antisemitisme': - Jødisk liv er truet i vores land

Tyskland oplever en bekymrende antisemitisme, som staten må skride resolut ind over for, advarer den tyske kansler på 80-årsdagen for drabelig nat.

Antisemitismen er i fremgang i Tyskland, og de tyske myndigheder er moralsk forpligtet til at skride målrettet ind mod racisme, fremmedfrygt, jødehad og social udelukkelse.

(...) samtidig oplever vi en bekymrende antisemitisme, der truer jødisk liv i vores land

Angela Merkel

Det sagde den tyske forbundskansler, Angela Merkel, da hun fredag holdt en følelsesladet tale i Berlin på årsdagen for Krystalnatten.

Fredag markerer Tyskland, at det er 80 år siden, at nazisternes jødeudryddelse for alvor begyndte.

Hundredvis af synagoger og jødiskejede forretninger blev plyndret og stukket i brand i løbet af natten, der blev betegnet som "begyndelsen på Holocaust". 

Mindst 100 - men muligvis op mod 1300 - jøder blev dræbt natten mellem 9. og 10. november 1938.

Op mod 30.000 jøder blev arresteret, og mange af dem blev sendt til koncentrationslejre. 

Merkel: - Lad os arbejde for, at hændelserne ikke gentager sig Video: Lasse Pedersen Underbjerg

- I dag er der et blomstrende jødisk liv i Tyskland igen - en uventet gave efter Shoah (den hebraiske betegnelse for Holocaust), sagde Merkel i sin tale i Berlins største synagoge.

- Men samtidig oplever vi en bekymrende antisemitisme, der truer jødisk liv i vores land og andre steder i verden, der betragtes som sikre.

- Minder os om begyndelsen på jødeforfølgelsen

Merkel nævnte blandt andet angreb mod jøder, der bærer den traditionelle jødiske hovedbeklædning, en såkaldt kippa.

Men også højreorienterede personers angreb mod en jødisk restaurant i byen Chemnitz i august er skræmmende, sagde kansleren.

Den type antisemitiske forbrydelser "minder os om begyndelsen på jødeforfølgelsen i 1930'erne", sagde Merkel.

- Staten må handle resolut og konsekvent mod spot, social udelukkelse, antisemitisme, racisme og højrefløjsekstremisme, sagde Merkel.

Næsten en tredjedel af den tyske befolkning mener, at antisemitismen har et 'højt' eller 'meget højt' niveau, viser en meningsmåling lavet for den tyske tv-station ZDF ifølge Reuters

Alle tyske politiske partier var inviteret til ceremonien i synagogen - med undtagelse af det indvandrerkritiske højrefløjsparti AfD.