"Hænderne væk fra Mueller" - Protester i flere byer efter Trumps seneste fyring

Demonstranter i USA kræver, at Robert Muellers Ruslandsundersøgelse fortsætter trods justitsministers afgang.

Tusindvis af amerikanere var torsdag lokal tid på gaden i New York, Washington og en lang række andre byer i USA for at kæve, at Robert Muellers Ruslandsundersøgelse fortsætter trods justitsminister Jeff Sessions' afgang.

Demonstranter samledes torsdag aften på Times Square i New York. Det skete blandt andet med tilråb som "hænderne væk fra Mueller" og "ingen er hævet over loven".

Nogle havde medbragt skilte med budskaber som "sandheden må sejre" og "afskaf og erstat Trump".

Tilsvarende demonstrationer blev afholdt i byer som Washington, Chicago, Greensboro i North Carolina, Chattanooga i Tennessee og adskillige andre over hele USA.

Trump er ikke hævet over loven, lød budskabet hos demonstranter i New York og flere andre byer.
Trump er ikke hævet over loven, lød budskabet hos demonstranter i New York og flere andre byer. Foto: Jeenah Moon / Ritzau Scanpix

Arrangørerne hævder, at Donald Trumps udnævnelse af sin "kammesjuk" Matthew Whitaker som ny fungerende justitsminister er "et bevidst forsøg på at afspore" den særlige anklager Robert Muellers undersøgelse.

Undersøgelsen skal klarlægge, hvorvidt Rusland påvirkede præsidentvalget i USA i 2016, og hvorvidt Donald Trumps stab samarbejdede med russerne under valgkampen.

Loyal over for Trump

Præsident Donald Trump bad onsdag justitsminister Jeff Sessions om at træde tilbage fra posten.

I stedet blev Sessions' stabschef, Matthew Whitaker, indsat som fungerende justitsminister. Whitaker betragtes vidt og bredt som særdeles loyal over for Trump. Samtidig har han løbende været åbenmundet kritiker af Robert Muellers undersøgelse.

Demonstranter i New York.
Demonstranter i New York. Foto: Jeenah Moon / Ritzau Scanpix

Donald Trump har gentagne gange understreget, at han har beføjelserne til at lukke ned for undersøgelsen, som han kalder en "heksejagt".

Jeff Sessions havde erklæret sig inhabil i forhold til undersøgelsen og overladt det øverste ansvar til Rod Rosenstein. Men med Sessions ude af billedet overtager Matthew Whitaker ansvaret. Og Trumps mand har flere muligheder for at begrænse undersøgelsen, eksempelvis ved at skære i Robert Muellers økonomiske ressourcer.

Udskiftningen af justitsministeren blev annonceret umiddelbart efter tirsdagens midtvejsvalg, hvor Demokraterne vandt flertallet i Repræsentanternes Hus.

Både demokrater og republikanere har advaret Donald Trump mod at stille sig i vejen for Robert Muellers undersøgelse.

Af frygt for at Donald Trump nu vil lukke undersøgelsen, krævede demokratiske medlemmer af Kongressen torsdag akutte høringer angående fyringen af Sessions.

Første skridt

Demokratiske udvalgsformænd har som det første sendt breve til flere topfolk i Trumps administration og bedt dem om at sikre dokumenter, der er relevante for undersøgelsen. Det siger Adam Schiff, som regnes som kommende formand for Repræsentanternes Hus' efterretningsudvalg, skriver CNN.

Og det er, understreger Adam Schiff, det "første skridt" for at beskytte Robert Muellers undersøgelse.

- Men hvis præsidenten effektivt underminerer retsstaten og får den særlige anklager fyret eller forårsager en brat eller partipolitisk afslutning på undersøgelsen, så må det være op til Kongressen selv at finde frem til fakta, at skaffe det fra Justitsministeriet, at fortsætte med vores egen undersøgelse, så vi kan fortælle landet, præcist hvad der skete, siger han til CNN.

En anden mulighed er, at Demokraterne vil udnytte kommende budgetforhandlinger til at kræve en beskyttelse af Ruslandsundersøgelsen skrevet ind i aftalen.

Jerry Nadler, der ligner en kommende formand for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, siger til CNN, at det kan blive en betingelse for, at Demokraterne vil godkende den budgetaftale, der skal være på plads 7. december.

Han tilføjer, at de "må gå langt for at sikre, at præsidenten er en præsident og ikke en konge".

De demokratiske medlemmer af retsudvalget udtaler i et brev, at fyringen af Jeff Sessions placerer landet "på kanten af en forfatningsmæssig krise".