Udland

Belgiens abdicerede konge skal afgive DNA-prøve i faderskabssag

Europas måske mest kulørte kongehus er midt i ny skandale.

Belgiens appelret har afsagt en skelsættende dom i en sag mod Belgiens abdicerede kong Albert.

Eks-monarken skal levere en dna-prøve i en faderskabssag.

Det er den 50-årige belgiske kunstner Delphine Boël, der søger svar på, om den nu tidligere konge er hendes biologiske far.

Kong Albert II har hidtil ikke været villig til at afgive dna, men det har den belgiske appelret nu beordret ham til i løbet af de næste tre måneder.

Videnskab sætter en kæp i hjulet 

Der er ifølge historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen ikke noget nyt i, at regenter får børn udenfor ægteskabet. Han mener dog, at det sker langt sjældnere i dag end tidligere. 

- Det nye er, at man nu har de tekniske muligheder for at finde ud af, hvem der er i familie med hvem, og det gør, at den kultur, der har været i nogle kongehuse, især længere tilbage i tiden, er man nødt til at gøre op med, siger han.

Ifølge ham vil vi i fremtiden se flere lignende sager, medmindre de kongelige, der ikke allerede har ændret kultur og livsstil, gør det.

Hævet over loven

Både i Danmark og Belgien er regenten er hævet over loven.

Men den status mistede Albert II, da han i 2013 abdicerede og videregav tronen til sønnen, den nuværende konge Philippe.

Samme dag, som Albert II afsagde sig tronen, lod baronesse Sybille de Selys Longchamps, Delphine Boëls mor, sig interviewe om sin påståede affære med ham. Ifølge hende stod den på i årene 1966 til 1984.

- Jeg troede ikke, jeg kunne få børn, fordi jeg havde haft en infektion. Vi tog ikke nogen forholdsregler, sagde hun ifølge The Guardian.

Det viste sig imidlertid ikke at være tilfældet, og 22. februar 1968 kom Delphine til verden.

Juridisk far

Baronessen var ved datterens fødsel gift med Jacques Boël. Han adopterede hende og gav hende sit navn.

I juni i år fastslog en domstol så, at Jacques Boël ikke var Delphine Boëls biologiske far, men de holdt fast i, at han havde det juridiske faderskab. Dermed kunne sagen ikke få indflydelse på den tidligere monark i første omgang.

Men den nu Londonbaserede kunstner Delphine Boël ankede afgørelsen.

Appelretten dømte, at Jacques Boël hverken er hendes biologiske eller juridiske far, og det er den afgørelse, der betyder, at den tidligere konge er blevet pålagt en faderskabstest.

Vække mistanke

Den 84-årige tidligere konge har ret til at nægte at afgive en DNA-prøve, men gør han det, kan retten dømme imod ham i faderskabssagen.

Det vil ifølge Lars Hovbakke Sørensen medføre andre problemer.

- Det vil virke mystisk at afvise at blive testet, og det vil vække mistanke, siger han.

Ifølge historikeren er det især traditionen med at abdicere i de hollandske, belgiske, spanske og luxembourgske kongehuse, der giver faderskabssager mulighed for at komme op til overfladen.

I Danmark, Norge, Sverige og England er der ikke tradition for at abdicere. Derfor kommer vi ikke til at se lignende herhjemme, vurderer han.

Et kulørt kongehuse

Faderskabstesten er ikke eneste skandale i det belgiske kongehus.

I marts fik den belgiske konges bror, prins Laurent, skåret 15 procent af sin apanage efter en stribe diplomatiske pinligheder. Heriblandt hans deltagelse i en jubilæumsfest for den kinesiske hær, hvor han tweetede et billede af sig selv iført officiel uniform. Hans deltagelse var dog ikke blevet godkendt af udenrigsministeriet.

Nyt kongehus

Årsagen bag de mange skandaler i det belgiske kongehus er ifølge Lars Hovbakke blandt andet, at Belgien er et relativt nyt land.

Det blev først oprettet som stat i 1830, og det gælder dermed også deres kongehus.

- Monarkiet i Danmark har eksisteret i over 1000 år og har haft tid til at udvikle traditionerne og tilpasse kongehusets rolle i forhold til samfundets forventninger.

Lars Hovbakke Sørensen mener ikke, den samme fornemmelse og føling er indtruffet i det belgiske kongehus endnu.

- Man kan sagtens sige, det er et teenagekongehus - de skal lige finde deres egne ben, og som kongehus tager det lige et par århundreder, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Skulle testen vise, at den abdicerede konge er Delphine Boëls biologiske far, vil hun kunne tage hans aristokratiske navn Saxe-Coburg og Gotha.

Hun vil ikke automatisk kunne indtage den 16. plads i arvefølgen, som hypotetisk set ville være hendes. Det vil kræve, at den belgiske regerings godkender, at hun bliver en del af kongefamilien.