Udland

Steinmetz: Det har længe været Trumps plan at få Whitaker som justitsminister

Med Matthew Whitaker som justitsminister får Donald Trump en loyal støtte, der er kritisk over for Robert Muellers Ruslandundersøgelse.

Matthew Whitaker blev onsdag udpeget som USA's midlertidige justitsminister, efter præsident Donald Trump valgte at fyre Jeff Sessions på posten.

Udnævnelsen af Jeff Sessions stabschef er opsigtsvækkende, da det ifølge New York Times er kutyme, at den stedfortrædende justitsminister - i dette tilfælde Rod Rosenstein - overtager det magtfulde hverv.

Men ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz har valget af den 49-årige advokat været nøje planlagt.

- Det virker som en klar plan fra Det Hvide Hus. Donald Trump har længe haft Matthew Whitaker i kikkerten, da han er præsidentens mand. Deres kemi passer godt sammen, og Whitaker har været en tydelig kritiker af Robert Mueller, der leder Ruslandundersøgelsen. Han har offentligt udtalt, at Mueller har nået grænsen i sin undersøgelse, og at han er faretruende tæt på at krydse den, siger Jesper Steinmetz.

Robert Muellers undersøgelse kan fremadrettet blive obstrueret. Der er grund til at være bekymret for undersøgelsen i den form, som den har nu

Jesper Steinmetz, TV 2s USA-korrespondent

Loyal over for Trump

Matthew Whitaker kan ifølge CNN maksimalt sidde omkring 200 dage på posten som justitsminister, fordi han ikke tidligere er blevet godkendt af Senatet. Og det er et smart træk fra Donald Trump, siger Jesper Steinmetz, da Ruslandundersøgelsen bør være færdig inden for et halvt års tid.

- Matthew Whitaker er tjekket grundigt igennem af Trump. Præsidenten ved nøjagtigt, hvad han får med Whitaker, og at den nye justitsminister kæmper for Trump og er loyal over for ham.

Netop loyalitet er et nøgleord for præsidenten, og det er ifølge Steinmetz en tungtvejende grund til, at valget ikke faldt på Rod Rosenstein som ny justitsminister.

- Donald Trump vil have sin stab til først og fremmest at tjene ham - og i anden række nationen. Rod Rosenstein er en karriereembedsmand og systemets mand. Rosenstein har offentligt udtalt, at Ruslandundersøgelen skal færdiggøres, og at han ikke ville fyre Robert Mueller, siger USA-korrespondenten.

Bekymring for Ruslandundersøgelse

Jesper Steinmetz fortæller til TV 2, at der med udnævnelsen af Matthew Whitaker som øverst ansvarlig for Robert Muellers Ruslandundersøgelse nu i Washington heftigt bliver spekuleret i, hvad der skal ske med den igangværende efterforskning.

- Robert Muellers undersøgelse kan fremadrettet blive obstrueret. Der er grund til at være bekymret for undersøgelsen i den form, som den har nu. For ressourcerne til at gennemføre efterforskningen og Muellers budget kan blive så decimerede, at undersøgelsen i princippet går i stå og bliver "kvalt" på en elegant måde, siger Jesper Steinmetz.

I et interview med CNN fra juli 2017 har Matthew Whitaker spekuleret i netop dette scenarie.

Et politisk selvmål

Ifølge USA-korrespondenten vil det imidlertid være et politisk selvmål af Trump, hvis Mueller-undersøgelsen udsultes.

For i og med at Demokraterne ved midtvejsvalget erobrede flertallet i Repræsentanternes Hus, vil de demokratiske politikere fra 1. januar 2019 straks begynde at foretage nye undersøgelser af Trump, der hvor Mueller stoppede.

- Alle undtagen Trump står bedst ved, at Robert Mueller får gennemført sin undersøgelse. Hvis Trump har sit på det tørre, så bør han ikke være bange for at blive undersøgt, siger Jesper Steinmetz.

Han mener dog, at noget af det seriøse vil gå af efterforskningen, hvis Demokraterne skal til at foretage supplerende undersøgelser, da Demokraterne altid vil blive beskyldt for at være partiske over for Donald Trump.

Jesper Steinmetz mener, at Demokraternes sejr i Repræsentanternes Hus burde være garanti for, at Ruslandundersøgelsen i en eller anden form bliver gennemført.

- Men det helt store spørgsmål er, hvorvidt undersøgelsen bliver offentligt tilgængelig, siger han.