Udland

Øjeblikket der vækker vrede i USA - Det Hvide Hus udsender manipuleret video

En manipuleret video fra Donald Trumps seneste pressemøde bruges nu som argument for at bortvise CNN's journalist fra Det Hvide Hus.

Hvor hårdt må man røre ved en ung kvindelig praktikant, før det får konsekvenser?

Historien vil dømme dig hårdt

Matt Dornic, CNN

Det diskuterer amerikanerne nu, efter CNN's journalist Jim Acosta blev smidt ud af Det Hvide Hus i nat, dansk tid.

Og diskussionen er ikke blevet mindre ophedet, efter Donald Trumps pressesekretær offentliggjorde en video af Jim Acosta, der rører praktikantens arm under en ophedet pressekonference med præsident Trump.

Videoen fra Trumps pressesekretær er nemlig manipuleret.

Donald Trump og Jim Acosta har en lang fælles fortid med skænderier til pressekonferencer, men gårsdagens optrin var et af de mere spektakulære.

Praktikanten og journalisten

CNN's journalist spurgte præsidenten om den karavane af mellemamerikanske migranter, der er på vej op gennem Mexico med kurs mod grænsen til USA.

Præsident Trump og CNNs reporter Jim Acosta havde en højspændt ordudveksling under præsidentens pressekonference. Video: David Buch

Spørgsmålet udviklede sig til et mundhuggeri, hvor præsident Trump til sidst svarede:

- Helt ærligt, jeg synes, du skal lade mig styre landet, styr du CNN, og hvis du gjorde det godt, ville jeres seertal være meget bedre.

Journalisten nægtede flere gange at sætte sig ned eller at give mikrofonen fra sig.

Selv da Donald Trump pegede på Jim Acosta med ordene ”så er det nok,” forsøgte journalisten at få svar på endnu et spørgsmål.

Samtidig forsøgte en ung kvindelig praktikant tre gange at tage mikrofonen ud af hånden på ham. 

Da praktikanten tredje gang forsøgte at tage mikrofonen fra Jim Acosta, vendte han blikket mod hende og strejfede hendes arm med sin hånd.

Imens sagde han:

- Undskyld mig, frøken.

Da Jim Acosta endelig gav mikrofonen fra sig, pegede præsident Trump gentagne gange på ham og sagde:

- CNN skulle skamme sig over at have dig ansat. Du er en uhøflig, forfærdelig person. Du burde ikke arbejde for CNN.

Efter episoden fik Jim Acosta inddraget sin presseakkreditering, så han ikke længere har adgang i Det Hvide Hus.

- Vi vil aldrig tolerere, at en journalist placerer sine hænder på en ung kvinde, der bare forsøger at udføre sit arbejde som praktikant i Det Hvide Hus, skriver Donald Trumps pressesekretær Sarah Sanders på Twitter.

Hun har også udsendt en video som dokumentation.

På videoen ses det tydeligt, hvordan Jim Acosta rammer praktikantens arm.

- Vi vil ikke tolerere den upassende opførsel, der klart dokumenteres i denne video, skriver Sarah Sanders.

Og netop ordet "dokumenteres" møder kritik.

Video fra Infowars

I nederste højre hjørne kan man se, at klippet er fra den amerikanske public-service kanal C-SPAN, der er dedikeret til at dække det politiske liv i USA.

Men klippet, som Sarah Sanders sendte ud på Twitter, var ikke fuldstændig identisk med det klip, der blev sendt på C-SPAN.

I stedet er det identisk med et klip, der blev lagt på Twitter af YouTuberen Paul Joseph Watson.

Paul Joseph Watson arbejder for den kontroversielle hjemmeside Infowars, der er kendt for at udbrede konspirationsteorier og falske nyheder.

Og selv om det er vanskeligt at se ved første øjekast, er klippet manipuleret.

Øjeblikket, hvor Jim Acosta rører praktikanens arm, vises i nedsat hastighed, så berøringen virker voldsommere, end den reelt var.

Aymann Ismail, der er journalist ved mediet Slate, har lavet en video, hvor de to klip vises ved siden af hinanden.

Her ses det tydeligt, at hastigheden på de to klip er forskellige.

Aymann Ismail skriver dog, at han ikke med sikkerhed kan afgøre, om forskellen mellem de to klip stammer fra en konvertering mellem to filformater på videoerne, eller om den er menneskeskabt.

- Set med mine øjne, som redigeringstekniker, virker tidspunktet for fejlen mistænkelig, men jeg kan ikke sige med sikkerhed, hvorfor den er der. 

At manipulerede videoer nu kan være en del af virkeligheden i kommunikationen fra Det Hvide Hus, medfører stærke reaktioner på de sociale medier.

I skrivende stund har Sarah Sanders' tweet med videoen fået over 33.000 kommentarer - en stor del af dem kritiserer, at hun har brugt en manipuleret video.

En af CNN's chefer, Matt Dornic, kritiserer også videoen.

 - Historien vil dømme dig hårdt, skriver han.

Sarah Sanders er blevet præsenteret for kritikken af de amerikanske medier, og hun siger, at hun står ved videoen.

- Spørgsmålet er; havde journalisten kontakt med hende eller ej? Videoen er tydelig, det havde han. Vi står ved vores udmelding, siger hun.

Kamp om sandheden

Paul Joseph Watson, der har lavet videoen for Infowars, afviser på det kraftigste, at billederne er manipuleret.

En journalist hos firmaet Storyful, der lever af at verificere indhold på sociale medier, er dog kommet frem til en anden konklusion.

Shane Raymond har analyseret videoklippet i detaljer - han kommer frem til, at der er flere delbilleder i videoklippet fra Infowars, der gentages.

- Disse delbilleder er ikke med i den originale optagelse fra C-SPAN, og de ser ud til at overdrive Acostas bevægelse, skriver han. 

Han har afspillet begge klip samtidig og hæfter sig ved, at klippene fra Infowars og C-Span er nogenlunde synkroniseret ind til øjeblikket, hvor Jim Acosta bevæger armen.

Derefter er de ikke længere synkroniseret - helt præcist er der tre delbilleder mere på videoen fra Infowars.

Denne artikel er opdateret den 9. og den 30. november med oplysninger fra Aymann Ismail, Sarah Sanders, Joseph Watson og Storyful.