Udland

Kommentar: Hvad nu, Trump - overlever Rusland-undersøgelsen?

Her er tre scenarier i kølvandet på præsidentens fyring af justitsminister Jeff Sessions.

Indrømmet, det var ikke just den store overraskelse, at Jeff Sessions ikke holdt året ud. Allerede tilbage i slutningen af august skrev jeg en analyse, hvor jeg fremlagde rationalet for, hvorfor den tidligere senator fra Alabama nok snart skulle finde sig et nyt job.

Det overraskende er altså ikke fyringen, men snarere hvor hurtigt Donald Trump valgte at skride til handling og fik presset sin justitsminister ud af vagten efter midtvejsvalget.

Ligeledes er det opsigtsvækkende, at det åbenbart ikke bliver Rod Rosenstein, den stedfortrædende justitsminister, der (midlertidigt) overtager posten. Præsidenten valgte i stedet for at udnævne Sessions' nu tidligere stabschef Matthew Whitaker som fungerende justitsminister.

På en måde kan det virke som en ret overraskende beslutning at udnævne en allieret af den nu tidligere justitsminister. Men måske er udnævnelsen ikke så overraskende igen, når man dykker lidt ned i Whitakers fortid og zoomer ind på en række interessante udtalelser.

Så sent som i sidste år kritiserede Whitaker Ruslandsundersøgelsen i et debatindlæg hos CNN. Her argumenterede han for, at den særlige anklager Robert Mueller skulle holde sig fra at undersøge Trump-familiens økonomiske forhold. Whitaker skrev ligeledes, at Rod Rosenstein, Robert Muellers hidtidige chef, skulle tøjle den særlige anklager.

Det bliver interessant at se, om Whitaker i sin nye rolle som chef for Robert Mueller lige præcis vælger at inddæmme den særlige anklagers beføjelser og jurisdiktioner. For det store spørgsmål er selvfølgelig netop, om Ruslandsundersøgelsen overlever – enten i sin nuværende form eller mere generelt med Whitaker ved roret?

Overordnet set er der nok tre scenarier, der kan udspille sig i den kommende tid.

Første scenarie: Whitaker lukker Ruslandsundersøgelsen

Det er dette scenarie, der får alarmklokkerne til at ringe hos mange. Whitakers tidligere kritik af Ruslandsundersøgelsen taget i betragtning, kombineret med præsident Trumps udprægede modstand mod Muellers undersøgelse, frygter mange, at undersøgelsen nu er dødsdømt.

I dette scenarie lukker den midlertidigt udpegede justitsminister Whitaker Ruslandsundersøgelsen i interimsperioden, før præsidenten nominerer en ny justitsminister. Dette scenarie er forbundet med betydelige risici for både Trump og Whitaker – særligt efter Demokraterne vandt flertallet i Repræsentanternes Hus, hvilket giver partiet betydelige muligheder for at agere som kontrolinstans og undersøge Trump-administrationens gøren og laden.

Andet scenarie: Whitaker udsulter Ruslandsundersøgelsen

I dette scenarie bruger Whitaker sin nyvundne magt til at igangsætte en række ting, der kan gøre livet sværere for den særlige anklager og hans hold af advokater. For eksempel ved at skære signifikant i Muellers budget og dermed lamme anklagerens arbejde. Eller ved at inddæmme Muellers jurisdiktion. Og sidst men ikke mindst selvfølgelig ved at nægte at offentliggøre Muellers endelige rapport om muligt russisk samarbejde til Kongressen endsige den amerikanske offentlighed.

Tredje scenarie: Ruslandsundersøgelsen fortsætter upåvirket af Whitaker

Sidst men ikke mindst er der selvfølgelig det scenarie, at der faktisk ikke sker det store. Måske fordi Whitaker er bange for at gøre sig sårbar over for anklager om at blande sig i en igangværende undersøgelse. Eller fordi Robert Mueller måske allerede er nået så langt i sit arbejde, at enhver form for indblanding bare forlænger processen.

Jeg må være et godt svar skyldig, hvor denne sag lander. På dette tidlige tidspunkt padler vi stadig, når vi skal forholde os til, hvilket af ovennævnte tre scenarier der er det mest sandsynlige. Vi ved det simpelthen ikke.

Men spændende det bliver det.