Vincent Hendricks stemte på Demokraterne - nu frygter han, at partiet vil vælte Trump

Vincent Hendricks er halvt amerikaner og stemte på Demokraterne ved midtvejsvalget. Nu frygter han, at partiet med sin nye magt vil vælte Trump.

Da filosofiprofessor Vincent Hendricks sidste år besøgte sin afroamerikanske familie i Chicago, oplevede han på egen hånd den splittelse, der præger landet. 

Med sig havde han sin biologiske søn, Milton, og sine to hvide stedsønner. Og netop de to stedsønners tilstedeværelse faldt ikke i god jord, da der skulle spilles basketball.

- De andre på banen spillede ikke én gang til mine stedsønner. Det var helt tydeligt, at de slet ikke ville have, at de var der, for de var jo fremmedlegemer, fortæller Vincent Hendricks, da han onsdag gæster talkshowet 'Lippert' på TV 2 News. 

Splittelsen mellem race, køn og religion i USA bliver fremmanet af det politiske landskab, mener filosofiprofessoren. Og det ovenstående eksempel viser, at det går begge veje og på tværs af politiske fløje. 

Mens det tidligere var populært at diskutere arbejdsmarkedspolitik og sundhedsreformer, handler amerikansk politik i dag om identitet. Der bliver i højere grad diskuteret køn, seksuelle orienteringer og etnicitet. Og måske er USA ikke længere et land for de mange indvandrere, der søger den amerikanske drøm. Vincent Hendricks har i hvert fald sin tvivl: 

- Kigger man på medielandskabet, det politiske landskab og vælgerbefolkningen er der lang vej til den samhørighed, som eksisterer i USA. Man taler ofte om en amerikansk drøm, hvor etniciteter mødes på kryds og tværs. Det har før kunnet samle USA. Men det er sværere i dag, siger han. 

Stemte på Demokraterne

Vincent Hendricks er selv halvt amerikaner på sin fars side. Derudover har han studeret over flere omgange i storbyen New York samt i Pittsburgh, Pennsylvania. 

Især den frihed og mangfoldighed, han oplever i New Yorks gader, giver ham håb for, at den amerikanske drøm fortsat lever. 

Derfor valgte han også at stemme ved midtvejsvalget i USA tirsdag. Og han stemte på Demokraterne, bedyrer han. 

Onsdag stod det klart, at netop Demokraterne har vundet flertal i Repræsentanternes Hus, mens Republikanerne fortsat sidder på de fleste sæder i Senatet

Demokraterne i Repræsentanternes Hus vil formentlig iværksætte en masse undersøgelser af Trump, og i mellemtiden kan du ikke rigtigt bevæge dig politisk

Vincent Hendricks, professor i filosofi

Med Demokraternes nyvundne flertal har de dog mulighed for at blokere for lovforslag og sætte undersøgelser og høringer i gang mod medarbejdere i Det Hvide Hus. De kan også indlede en rigsretsproces mod præsident Donald Trump i et forsøg på at smide ham på porten.

Men vælger Demokraterne det, bliver det svært at få realpolitik på dagsordenen inden det næste præsidentvalg om to år, vurderer Vincent Hendricks. 

- Politik er blevet så polariseret. Det skal i hvert fald ikke være "de andre", der vinder. Men det betyder også, at der ikke længere er grund til at diskutere politik og mødes et sted – du er jo imod, og jeg er for, siger han og uddyber: 

- Men jo mere krig på kniven, der bliver, jo mindre tjener man rent politisk ved det. Demokraterne i Repræsentanternes Hus vil formentlig iværksætte en masse undersøgelser af Trump, og i mellemtiden kan du ikke rigtigt bevæge dig politisk. Så vil kendsgerningerne og realpolitiken få ret svære vilkår. 

- Jeg er moderat optimistisk

Alligevel nægter Vincent Hendricks at være dystopisk på amerikanernes vegne. Og han er da også stolt over at være en del af befolkningen. 

- Jeg vil tillade mig at være moderat optimistisk, siger han og påpeger blandt andet, at langt flere stemte ved dette midtvejsvalg end for fire år siden. Allerede inden valget havde 31 millioner amerikanere afgivet deres stemme enten per brev eller ved personligt fremmøde. Det er tre millioner flere end ved sidste valg. 

- Ændringerne skal netop ske ved ejerskab. Der er ikke råd til sofavælgere, når det ser sådan her ud. Som amerikansk statsborger har man et ansvar. Hvis du ikke kan tage det ansvar, får du et USA, som bliver umuligt at samle. 

Du kan se hele udsendelsen med Vincent Hendricks på TV 2 PLAY.