Udland

Trump advarer demokrater mod undersøgelser: - Jeg er bedre til det her spil, end de er

Præsidentens republikanske parti mistede flertallet i Repræsentanternes Hus, mens partiet bevarede magten i Senatet.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, holdt onsdag aften sin første tale efter midtvejsvalget.

Præsidenten opfordrede Demokraterne til at samarbejde på områder som infrastruktur, økonomi og medicinpriser.

Trump anerkendte, at Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har udrettet meget ved at finde flertallet i forsamlingen ved midtvejsvalget tirsdag.

Samtidig advarede Trump Demokraterne mod at bruge de næste to år i Repræsentanternes Hus på høringer og efterforskning af ham og hans regering. 

- Jeg er bedre til det her spil, end de er. Jeg kunne fyre dem, sagde Trump om Robert Mueller og de folk, der efterforsker, om hans valgkampagne ulovligt samarbejdede med Rusland i valgåret 2016.

- Der var intet aftalt spil, konstaterede præsidenten i forhold til Rusland.

- Største gevinst siden John F. Kennedy

Trump sagde videre, at han "trodsede historien", og han mener, at det var hans skyld, at Republikanerne vandt flere pladser i Senatet ved midtvejsvalget. 

- Dette er den største gevinst i Senatet ved et midtvejsvalg siden præsident John F. Kennedy i 1962, konstaterede han.

Donald Trump roste sit parti for et flot midtvejsvalg, men kritiserede i samme åndedrag de republikanske kandidater, der tabte:

- De ønskede ikke min støtte, og derfor tabte de.

Ifølge USA-analytiker Niels Bjerre-Poulsen viste talen, at Trump har indset, at der er en ny politisk virkelighed i USA efter midtvejsvalget.

- Sådan som Trump taler, så er der noget, der står i manuskriptet, og så kommer der nogle bemærkninger, hvor han kommer ud på et sidespor. Det, der stod i manuskriptet, var nok det sidste, hvor han opfordrede til samarbejde. Han vil ud med et budskab om, at det er en ny politisk virkelighed, hvor der skal samarbejdes med Demokraterne, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Kritik af medierne

Også medierne fik et hak i tuden af præsident Trump:

- Medierne satte nye standarder for at modarbejde Republikanerne under dette valg, lød det fra Trump.

Selv om Demokraterne vandt flertallet i Repræsentanternes Hus, udbyggede Republikanerne føringen i Senatet.

Så der er ikke rykket afgørende ved styrkeforholdet mellem de to lejre ved det amerikanske midtvejsvalg, vurderer Rasmus Sinding Søndergaard. Han er postdoc ved Georgetown University, hvor han forsker i amerikansk politik. 

- Demokraterne er nok lidt mere skuffet over, at det ikke gik bedre, mens Republikanerne havde frygtet, det var gået endnu værre, siger han.

Trump rasede mod CNN

Præsident Trump og CNNs reporter Jim Acosta er tydeligvis ikke de bedste venner.

Jim Acosta, der er et hyppigt mål for Trumps angreb på medierne, satte ved pressekonferencen spørgsmålstegn ved, om præsident Trump dæmoniserer den indvandrerkaravane, der lige nu bevæger sig fra Mellemamerika mod USA's grænser, ved at kalde karavanen en "invasion".

Mens personale fra Det Hvide Hus forsøgte at rive mikrofonen fra Jim Acosta, kaldte Trump CNN-reporteren en "uhøflig og forfærdelig person" og gik så videre til at kalde en reporter fra NBC ”fake news”, da han forsvarede Jim Acosta.

Præsident Trump og CNNs reporter Jim Acosta havde en højspændt ordudveksling under præsidentens pressekonference. Video: David Buch