Udland

Demokraterne vinder Repræsentanternes Hus - Republikanerne bevarer flertal i Senatet

Kongressens to kamre kommer til at have forskellige partier i flertal efter det amerikanske midtvejsvalg.

Demokraterne får flest sæder i Repræsentanternes Hus. Det viser stemmeoptællingen klokken ni dansk tid.

Flertallet er blevet sikret takket være vigtige sejre i blandt andet New Jersey, Illinois, Pennsylvania og Minnesota. Samtidig har der været en usædvanlig høj valgdeltagelse blandt demokratiske vælgere. Det skriver New York Times.

På trods af magtskiftet i Repræsentanternes Hus kalder præsident Trump valget for en "enorm succes".

En lidt kontroversiel vurdering, mener USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Præsidenten kan selvfølgelig hæfte sig ved, at hans parti kommer til at gå frem i Senatet og klarer sig bedre end forventet i guvernørvalgene rundt omkring i landet. Trump kan ligeledes med rette påpege, at de kandidater, som han har støttet, har klaret sig godt.

- Men det er nok mildest talt en stramning at postulere, at der har været tale om en "enorm succes", når man mister flertallet i Kongressen, skriver Mirco Reimer-Elster i TV 2s liveblog fra valgnatten.

Senatet går til Republikanerne

Takket være en afgørende sejr til republikaneren Ted Cruz, der genvandt sin senatsplads i Texas, bevarer Republikanerne kontrollen med Senatet.

Demokraten Beto O'Rourke fik dermed ikke held med sin udfordring, der ville have gjort ham til den første demokratiske senator i Texas i tre årtier.

Beto O'Rourke har ellers modtaget 70 millioner dollars i kampagnebidrag, men det var altså ikke nok til at vippe den tidligere præsidentkandidat af pinden.

Demokraterne har et efterslæb

Og det er, hvad de fleste havde forventet, siger politisk kommentator David Trads.

- Det er ikke nogen overraskelse, at Demokraterne ikke indhenter og overtaget kontrollen med Senatet, og det er heller ikke overraskende, at det ser ud til, at Republikanerne faktisk kan gå et par stykker frem dér.

- Problemet for Demokraterne er, at de har så mange siddende senatorer, der er på valg denne gang, fordi de blev stemt ind for præcis seks år siden ved det valg, hvor Barack Obama fik en stor sejr til præsidentvalget over Mitt Romney, så de har et efterslæb der. Derfor var det nærmest umuligt, lyder det fra David Trads.

Foruden den vigtige sejr i Texas har Republikanerne også formået at holde fast i en udsat senatorpost i Tennessee.

Samtidig har Demokraterne mistet senatspladser i North Dakota og Indiana.

I North Dakota, hvor mange vælgere stemte på Donald Trump ved præsidentvalget, vandt republikaneren Kevin Cramer en plads i Senatet - han vipper demokraten Heidi Heitkamp af pinden.