Udland

Anklager om stemmefusk ved amerikansk valg - kandidat afviser at give op

Demokraterne beskylder Republikanerne for at spænde ben for deres vælgere. Republikanerne kalder det "en farce".

Der er drama i delstaten Georgia i USA i kampen om guvernørposten.

Et drama, der handler om mulig stemmefusk og en kandidat, der ikke vil give op, selvom tallene er i modstanderens favør.

- Jeg lover jer her i aften, at vi sørger for, at hver eneste stemme bliver talt op. Hver eneste stemme, sagde demokraten Stacey Abrams fra talerstolen ved sin valgfest natten til onsdag lokal tid.

- Demokratiet virker kun, når vi arbejder for det, kæmper for det, forlanger det. Og i dag, når vi står i kø i timevis for at mødes ved stemmeboksen.

Anklager modstander for fusk

Både Obama og Oprah Winfrey har kastet sig ind i valgkampen for hende.

Og onsdag er Stacey Abrams - der kan blive den første sorte kvindelige guvernør i USA - langt fra klar til at kaste håndklædet i ringen.

Jeg nævner ingen navne, men nogen har arbejdet hårdt for at tage vores stemme fra os

Stacey Abrams, Demokraternes kandidat til guvernørposten

Selvom hun halter bagefter i optællingen, satser Abrams på at vinde nok af de resterende stemmer til at kaste staten ud i en ny valgrunde. Det sker, hvis ingen kandidat får over 50 procent af stemmerne.

Ved 12-tiden dansk tid er de fleste stemmer fra gårsdagens valg talt op.

50,5 procent af dem går til Brian Kemp, mens Stacey Abrams får 48,6 procent. Den sidste 0,9 procent går til den uafhængige kandidat Tem Metz, skriver NBC News.

Men flere store kredse i delstaten mangler stadig at tælle stemmer op, og en del af dem plejer at stemme demokratisk, skriver The Guardian.

- Dette valg har testet vores tro, siger Stacey Abrams onsdag morgen dansk tid.

- Jeg nævner ingen navne, men nogen har arbejdet hårdt for at tage vores stemme fra os.

Kandidat - og ansvarlig for alle valg

Den verbale lussing er rettet mod hendes modstander Brian Kemp.

For mens præsident Trump gentagne gange har advaret om vælgerfusk, har de det modsatte problem i Georgia, mener Demokraterne: At mange vælgere holdes fra at stemme med snedige kneb og nye regler.

Brian Kemp er nemlig ikke kun Republikanernes kandidat. Han er også udpeget som såkaldt secretary of state og har dermed ansvar for afviklingen af valg, og det er en kombination af kasketter, der har trukket en masse kritik i ugerne op til midtvejsvalget.

Et eksempel på den politiske interessekonflikt kan ses af denne pressemeddelelse, hvor kandidaten Kemp udtaler sig om en pressemeddelelse fra secretary of state-Kemp, der søndag satte gang i en undersøgelse af Det Demokratiske Parti efter anklager om hacking af statens vælgerregister.

Alvorlige anklager, som Brian Kemp fremlagde tynde beviser for, skrev New York Times.

Demokraterne fordømte det straks som fup og kaldte det "en heksejagt".

Brandvarm debat om stemmeret

Den store undersøgelse blev sat i søen efter flere uger, hvor Stacey Abrams havde beskyldt Kemp for at prøve at forhindre Georgias borgere i at stemme.

Specielt de borgere, der forventes at stemme demokratisk.

Stemmeret og forsøg på at forhindre bestemte befolkningsgrupper i at deltage i valgene er brandvarme emner i sydstaten Georgia.

Derfor gav det genlyd, da det amerikanske nyhedsbureau AP fandt ud af, at over 50.000 borgere kort før valget stadig ventede på at modtage en stemmeseddel, og at over to tredjedele af dem var afroamerikanere.

Kemp har længe haft ry for en over-aggressiv udrensning i et forsøg på at gøre det sværere for afroamerikanere at stemme

Miles Rapoport, forsker fra Harvard Universitet

Stemmesedlerne blev holdt tilbage, da de personlige oplysninger, borgerne havde angivet i deres ansøgning om at stemme, afveg fra oplysninger om dem i offentlige databaser.

Men afvigelser kan være hvad som helst - for eksempel kan det dreje sig om en manglende apostrof eller et nyt efternavn, hvis man er blevet gift siden sidste valg.

Loven blev foreslået af Brian Kemp og vedtaget i 2017. Brian Kemp har afvist beskyldninger om en skjult dagsorden og kalder det "en farce".

Men det er ikke den eneste sag, der har skaffet Brian Kemp uønsket spalteplads.

Over en million vælgere slettet

Siden 2012 er 1,4 millioner vælgere blevet fjernet fra registrene i Georgia. Den slags sker i enhver delstat, hvis borgere dør eller flytter fra staten, og er i sig selv ikke noget at bekymres over.

Men det store tal har alligevel fået mange til at rynke panden og advare om, at mange stemmeberettigede vælgere kan være blevet fjernet fra registrene uden grund.

- Kemp har længe haft ry for en over-aggressiv udrensning i et forsøg på at gøre det sværere for afroamerikanere at stemme som et led i en politisk strategi, har Miles Rapoport, en forsker fra Harvard Universitet, sagt til New York Times.

Brian Kemp er desuden en trofast støtte til Donald Trump.

Og da Trump tog migration op som emne, koblede Kemp sig straks på og beskyldte Stacey Abrams for at ville give ulovlige immigranter lov at stemme fremover. Det har Stacey Abrams afvist.

Demokrater krydser fingre for ny valgrunde

Men det er ikke kun Brian Kemp, der modarbejder demokraterne. Det samme gør valgmaskinerne, skriver magasinet Politico.

Dette valg har testet vores tro

Stacey Abrams, Demokraternes kandidat til guvernørposten

Flere borgere i Georgia og Kentucky, der har valgt at stemme før selve valgdagen, har oplevet, at maskinerne har frarøvet dem deres stemme på Demokraterne - enten ved at forkaste den i systemet eller ved at lave den om til en stemme på Republikanerne.

Der er ingen tal på, hvor mange det drejer sig om, og i hvor stort et omfang det modsatte er sket, men det kan ende som en fordel for Brian Kemp i Georgia. Eksperter understreger dog over for Politico, at der formentlig er tale om tekniske fejl og ikke fusk.

Men trods de mange udfordringer har Abrams og hendes kampagne stadig ærmerne smøget op, mens solen atter står op over USA. Hun er klar til at tage en ny tørn i kampen om posten som guvernør for Georgia.

- Georgia har stadig en beslutning at tage. Hvis jeg ikke var dit førstevalg, eller du ikke stemte, får du en chance til, fastholder den demokratiske kandidat.