Udland

Tv-kanaler afviser at bringe valgvideo fra Trump - kaldes stødende og ufølsom

Donald Trump har gjort immigration til det vigtigste tema for valgkampen i USA.

CNN har i flere dage afvist at bringe en valgreklame fra præsident Donald Trump, da mediet mener, at reklamen er racistisk.

Mandag fulgte det sociale medie Facebook og tv-kanalerne NBC og Fox News trop, da de oplyste, at de ikke længere vil bringe valgreklamen. Det skriver nyhedsbureauet AP.

- Efter yderligere overvejelser anerkender vi reklamens ufølsomme karakter og har besluttet ikke længere at bringe den på vores platforme, lyder det i en udtalelse fra NBC.

Fox News’ reklamechef, Marianne Gambelli, forklarer til AP, at tv-kanalen har valgt at fjerne reklamen for skærmen ”efter yderligere overvejelser” uden at gå nærmere ind i beslutningen.

Facebook-talsmand Andy Stone oplyser, at reklamen overtræder firmaets regler, og at det var en fejl, at den har været bragt på det sociale medie.

Advarer mod ulovlig indvandring

Reklamen, der blev offentliggjort i sidste uge, er en del af Donald Trumps ønske om at gøre immigration til en afgørende sag i valgkampen før tirsdagens midtvejsvalg.

Den indeholder optagelser af en mexicansk mand, der er dømt til døden for at dræbe to politibetjente og truer med at slå endnu flere ihjel.

I den oprindelige version, som du kan se i afspilleren øverst i artiklen, fremgik det, at ”Demokrater lod ham komme ind i landet”. Denne påstand er siden redigeret ud i en ny version.

Flere medier har de seneste dage fortalt, at manden kom ulovligt ind i USA ad to omgange – én gang under en demokratisk præsident, og én gang under en republikansk.

Alle sagde for to år siden, at man ikke kunne vinde og blive præsident med en skrækvision for USA. Men Trump viste, at det kunne man godt, og han prøver den opskrift igen i år

Jesper Steinmetz, USA-korrespondent for TV 2

Både den oprindelige og den nye version af reklamen viser desuden optagelser af store menneskemængder, der ryster et hegn og tilsyneladende forsøger at vælte det.

Reklamen stiller til sidst spørgsmålet ”hvem vil Demokraterne ellers lukke ind i landet?” og afsluttes med ordene ”Præsident Donald J. Trump og Republikanerne gør Amerika sikkert igen”.

Trump: Mange ting er stødende

Beslutningen om at stoppe reklamen blev straks kritiseret af Trumps kampagnechef, Brad Parscale.

- Så NBC NEWS, CNN og Facebook har valgt at stå sammen med dem, der opholder sig illegalt i dette land. I stedet for at stå sammen med lovlige immigranter og dem, der følger vores love, skriver han på Twitter.

Han beskylder ”fake news-medierne” og ”mafiaen fra Palo Alto” (henvisning til Facebooks hovedkvarter, red.) for at forsøge at kontrollere, hvad befolkningen må se og tænke. Han nævner ikke Fox News.

Præsidentens søn Donald Trump Jr. skrev i weekenden på Twitter om CNN’s beslutning, at de tilsyneladende ”kun vil bringe fake news og ikke tale om de virkelige trusler, som ikke passer ind i deres agenda”.

Da Donald Trump mandag selv blev spurgt ind til, om han finder sin reklame stødende, lød svaret ifølge AP:

- Der er mange ting, som er stødende. Dine spørgsmål er ofte stødende.

Præsidenten delte i sidste uge selv videoen med sine mange følgere på sin Twitter-profil.

Trump-tilhængere bakker op

Uanset debatten om valgreklamen er mange republikanske vælgere enige med præsidenten om, at ulovlig immigration er valgets vigtigste tema.

Fælles for dem, TV 2 mandag aften talte med før et valgmøde i Ohio, er, at de mener, USA skal tage sig af sine egne borgere først, før de byder nye velkommen.

- Det er et kæmpestort emne. At tillade en karavane at komme ind her og vise, at vores land tillader lovløshed, er en kæmpe fejl, forklarer Trump-tilhængeren Vincent Frank til TV 2.

- De skal ikke ind her, for vi ved ikke, hvem de er, og hvad de laver, fortæller republikaneren Juan Collaeo til TV 2.

Ifølge TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, er det store fokus på illegal immigration en helt bevidst taktik frem mod midtvejsvalget.

- Alle sagde for to år siden, at man ikke kunne vinde og blive præsident med en skrækvision for USA. Men Trump viste, at det kunne man godt, og han prøver den opskrift igen i år.