Udland

Trump advarer igen, igen mod stemmefusk, men beviserne mangler

Undersøgelser viser, at stemmesvindel er ekstrem sjældent i USA. Alligevel advarer Trump nu igen mod udbredt fusk.

Stemmesvindel er uhyre sjældent i USA, men alligevel trækker Donald Trump nu en gammel kanin op af hatten og advarer mod ”illegal afstemning” under tirsdagens midtvejsvalg.

Under præsidentvalget i 2016 var stemmesvindel også et tema for Donald Trump, og mandag gjorde præsidenten det endnu engang klart, at han ikke vil tolerere fusk ved valgurnerne.

På Twitter skriver Trump:

- De retslige myndigheder er kraftigt blevet bedt om at holde øje med enhver form for ILLEGAL AFSTEMNING, der måtte finde sted ved tirsdagens valg… Enhver der bliver taget, vil blive udsat for den maksimale straf. Tak!

Undersøgelser viser, at stemmesvindel er så sjældent i USA, at det for eksempel er mere sandsynligt, at man bliver ramt af et lyn, end det er, at ens identitet bliver misbrugt i forbindelse med stemmeafgivning, som Brennan Center for Justice ved New York University School of Law har formuleret det.

Ingen beviser

Alligevel sagde Trump mandag til journalister:

- Der er mange mennesker efter min mening, og det er baseret på beviser, som prøver at komme ind og stemme ulovligt. Vi vil bare fortælle dem, at de vil blive retsforfulgt på højeste plan.

Ikke desto mindre er valgforskere og eksperter, som CNN har talt med, enige om, at der ikke er beviser for, at der er foregået systematisk stemmesvindel forud for midtvejsvalget.

Hvorfor gør Trump det?

Så hvorfor bliver Donald Trump ved med at advare mod stemmesvindel?

Det har TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster et bud på:

- Det er et målrettet forsøg på at underminere tilliden til valgresultaterne, når de går ham imod, samt et forsøg på at intimidere potentielle demokratiske vælgere.

Donald Trump har de seneste år været på en mission for at få udryddet enhver form for svindel med stemmesedler. I 2016 udtalte han, at millioner af mennesker havde stemt ulovligt på den demokratiske kandidat Hillary Clinton ved præsidentvalget, og at det var derfor, at hun fik flere personlige stemmer end ham.

Kommission nedlagt efter syv måneder

I maj 2017 nedsatte Trump en valgkommission med vicepræsident Mike Pence ved roret, der skulle dæmme op for stemmesvindel.

Allerede syv måneder efter blev valgkommissionen nedlagt, fordi flere end 40 stater nægtede at udlevere det personfølsomme valgmateriale, som kommissionen krævede.

Alligevel sagde præsident Trump ved kommissionens nedlæggelse, at man havde bevis for ”udbredt stemmesvindel”. De beviser har Donald Trump aldrig femlagt.