Udland

Talman fremtvinger afstemning om svensk statsminister

Den svenske talman, Andreas Norlén, vil have partierne til at stemme om, hvorvidt Moderaternas leder skal være statsminister.

Den svenske talman, der styrer forhandlingsprocessen under regeringsdannelsen, vil have Riksdagen til at stemme om, hvorvidt Moderaternes leder, Ulf Kristersson, skal være ny statsminister.

Afstemningen skal efter planen holdes 12. november.

Det skriver nyhedsbureauet TT.

Afstemningen kommer ifølge talman Andreas Norlén for at få skabt et muligt gennembrud i forhandlingerne om en ny regering i Sverige.

Ved valget 9. september fik hverken den rød-grønne eller borgerlige blok flertal.

Begge blokke har afvist at samarbejde med Sverigedemokraterne, der blev Riksdagens tredjestørste parti.

- Afstemningen er vigtig for at skabe bevægelse i processen. Også selv om der måske ikke er flertal for Ulf Kristersson, siger Andreas Norlén ved at pressemøde i Stockholm.

Vil have bred regering

Ulf Kristersson skal inden afstemningen meddele talmannen, hvilke partier han agter at danne regering med. 

Både Kristersson og den fungerende statsminister, Stefan Löfven, har forsøgt at danne en ny regering efter valget. Men begge har måttet opgive. 

Ved et pressemøde meddelte Ulf Kristersson, at han går efter en regering, der består af "så mange Allians-partier som muligt". Alliancen består af Moderaterne, Liberalerne, Kristdemokraterne og Centerpartiet.

Flere svenske analytikere har spekuleret i, hvorvidt Kristersson foretrækker en smal, borgerlig regering med Moderaterne og Kristdemokraterne. 

- Jeg vil have så meget Allians-politik som muligt. Men hvis ikke alle fire partier nu har mulighed for at deltage i regering, så må vi se på andre konstellationer, siger Kristersson ifølge SVT. 

- Og en ny regerings politik kommer til at foregå på Alliansens initiativ og på Alliansens vilkår. 

Socialdemokraterne ønsker ikke alternativ regering

Men Ulf Kristersson kan ikke frasige sig, at de fire Allians-partier ikke har flertal alene.

Stefan Löfven har opfordret de to midterpartier Liberalerne og Centerpartiet til at skifte side og lave et såkaldt "blokoverskridende samarbejde".

Det har de to partier dog afvist. 

Omvendt har Löfven og Socialdemokraterne nægtet at støtte en regering, hvor man ikke selv sidder på statsministerposten. 

De knap to måneder, regeringsforhandlingerne har stået på, er den længste forhandlingsperiode i nyere svensk politisk historie.