KOMMENTAR: Trumps slutspurt skal skræmme vælgerne væk fra Demokraterne – uanset fakta

16x9
Donald Trump deltog natten til søndag i et valgmøde i Chattanooga i delstaten Tennessee. Foto: Jonathan Ernst / Ritzau Scanpix

- De vil have åbne grænser og bandekriminalitet. Trump tegner et falsk billede af Amerika under Demokraterne, hvis magten skifter efter valget.

Præsident Trump har taget sin politiske retorik til et nyt niveau i valgkampens slutspurt. Hans udtalelser er ofte falske og let modbeviselige, men ved det ene megarally efter det andet tegner han et stadig mere dystert billede af Amerika under demokratisk kontrol. Et billede af dommedag lige om hjørnet, hvis ikke amerikanerne beholder et republikansk flertal.

- Han vil oversvømme jeres byer med kriminelle indvandrere, sagde præsidenten lørdag om den demokratiske guvernørkandidat i Florida, Andrew Gillum.

- Gillum lovede sin støtte til at afskaffe alle grænser. Kan I tro det - afskaffe grænser! Så når I har folk, der camperer ude på jeres græsplæne, husk Gillum, lød det videre fra Trump uden skyggen af bevis eller forklaring.

Andrew Gillum vil ikke afskaffe USA’s grænser.

I Macon, Georgia, sagde Trump, at demokraten Stacey Abrams, hvis hun bliver valgt som guvernør, vil fjerne folks forfatningssikrede ret til at bære våben. Selvom hun som delstatspolitiker ikke har magten til at ændre den amerikanske forfatning.

Ikke ny taktik – men taget til

Trump advarer mod, at Demokraterne vil ødelægge økonomien. At de vil opbygge et fristed for narkosmuglere, menneskehandlere og mordere fra banden MS-13. Han siger, at Demokraterne vil destruere Medicare og åbne for en bølge af voldelig kriminalitet.  

Det er ikke en ny taktik. I begyndelsen af oktober ved et rally i Kansas sagde Trump, at alle demokratiske senatorer støtter en "åbne grænser lov" (selvom en sådan lov ikke eksisterer).

- En tidevandsbølge af narko og kriminalitet vil strømme ind i vores land som aldrig nogensinde før, sagde præsidenten ved samme rally i Topeka, Kansas.

Men præsidenten har skruet op for tempoet. Han tegner et billede af Demokraterne som for ekstreme og radikaliserede til at sidde i offentlige embeder. Han opfinder citater og positioner, som de omtalte demokratiske kandidater aldrig har sagt eller støttet.

Fakta og fairness

Præsident Trump har ikke et ry for at være inddæmmet af fakta eller fairness i sin politiske retorik, og i valgkampens afsluttende dage har han gjort den taktik til en af de afgørende historier. Til trods for, at han ikke selv er på valg før om to år, har Trump ved vælgermøder, i tweets og i interviews dikteret en afslutning på midtvejsvalget 2018 præget af falske udsagn og forvridninger af Demokraternes politiske positioner.

Ifølge en analyse fra faktatjekkerne på Washington Post har Trump i de sidste syv uger op til midtvejsvalget lavet 1419 falske eller misledende udtalelser – et gennemsnit på 30 om dagen. I de første ni måneder i Det Hvide Hus havde præsidenten ifølge samme optælling et gennemsnit på fem falske eller misledende udtalelser om dagen.

I den absolutte slutspurt er tempoet blot taget til. Med 11 vælgermøder i otte stater på seks dage har præsidenten oversvømmet landet med præsidentiel misinformation. Hvert vælgerrally udløser i gennemsnit 30-45 mistænkelige udtalelser. Læg dertil, at den amerikanske præsident ofte giver interviews til lokale medier (hvor han gentager samme usandheder) og holder improviserede pressemøder med den medrejsende presse fra Det Hvide Hus før og efter mødet med vælgerne.

Frustrerede demokrater

Til stor frustration for Demokraterne, der må forsvare sig mod stadig mere opfindsomme, falske beskyldninger fra præsidenten og på nationalt plan har svært ved at trænge igennem med deres politiske mærkesager. Den demokratiske mindretalsleder, Nancy Pelosi, har direkte advaret Demokraterne mod at bide på præsidentens retorik.

- Bid ikke på maddingen, bare hold jer til sundhed, godt betalte jobs og ren regeringsførelse, sagde Nancy Pelosi lørdag foran 150 frivillige i en Pottery Barn i Californien.

Trump-støtter lytter til præsidenten ved et rally i Belgrade, Montana, 3. november 2018.
Trump-støtter lytter til præsidenten ved et rally i Belgrade, Montana, 3. november 2018. Foto: Carlos Barria / Ritzau Scanpix

I Tennessee beskrev Trump søndag den demokratiske kandidat til senatet, Phil Bredesen, som en ekstremt venstreorienteret politiker, der ville være en lakaj for den demokratiske leder i senatet, Chuck Schumer. Phil Bredesen er tidligere guvernør i Tennessee, kendt for at være politisk på midten og har gentagende gange sagt, at han ikke vil støtte Chuck Schumer som demokratisk leder i senatet, hvis han selv bliver valgt ind.   

I Georgia sagde præsidenten, at Stacey Abrams – den demokratiske guvernørkandidat – ville lave Georgia om til Venezuela. Et angreb, han bruger om mange demokratiske kandidater, der aldrig har ytret ønske om at gøre deres stat eller distrikt til et nyt Venezuela. Til samme vælgermøde sagde Trump også, at Stacey Abrams vil have illegale indvandrere til at stemme. En påstand, der er stærkt misvisende.

På et vælgermøde mandag sagde Trump, at Demokraterne vil "invitere karavane efter karavane" af "illegale immigranter" til USA. Med henvisning til den gruppe af migranter, der lige nu bevæger sig igennem Mexico mod USA. En beskyldning, han har gentaget ved vælgermøder i både Montana, Missouri og Florida de seneste dage. Der findes ingen beviser for, at Demokraterne har "inviteret" gruppen til at komme til USA – eller at de står bag organiseringen af den. Og hvis gruppen af migranter søger om asyl, er det ikke ulovligt i USA.

Den eneste, der fortæller fakta

Ved et vælgerrally i Belgrade, Montana, sagde Trump foran en jublende folk, at sandheden kun kommer fra et sted.

- Jeg er den eneste, der fortæller jer fakta, sagde præsidenten.

Tusindvis af amerikanere er den seneste uge mødt op til
Tusindvis af amerikanere er den seneste uge mødt op til "Make America Great Again" vælger møder i hele USA. Her ved en lufthavn i Belgrade, Montana. Foto: Nicholas Kamm / Ritzau Scanpix

Formålet for Trump er tydeligt. Han vil tegne et billede af to forskellige versioner af Amerika. Mandag i Cleveland, Ohio, sagde den amerikanske præsident, at Amerika står overfor et klart valg tirsdag. Et valg mellem ’et socialistisk mareridt for vores land’ eller ’den amerikanske drøm.’

Præsidenten lukker valgkampen med en skræmmekampagne uden sidestykke i amerikanske politik. En skræmmekampagne, der har overtaget en stor del af den politiske samtale.

Den republikanske rådgiver Mike Murphy, som er er kritisk over Trump, mener, at det er en strategi, der et stykke hen ad vejen fungerer for præsidenten.

- Han går ud og siger skøre, forfærdelige ting, leger med racekortet og sætter sig så tilbage og ser hans skørhed dominere kabelnyhederne de næste 24 timer, sagde han til Washington Post.