Udland

Frygtet tiger dræbt efter intens jagt

Antallet af vilde tigere er mere end fordoblet i Indien over de seneste ti år, og det er en voksende kilde til problemer.

En menneskeædende tiger, der har huseret i det centrale Indien i mere end to år, er blevet skudt og dræbt af jægere i staten Maharashtra.

Den fem år gamle tiger har flere gange tidligere været i stand til at undgå at blive fanget, og der var tale om en af de mest intense tigerjagter i nyere tid, siger parkbetjente ifølge New York Times.

Huntigeren, som parkbetjentene kaldte T1, menes at have dræbt mindst 13 landsbyboere, inden den selv måtte lade livet i fredags.

Tigeren lærte af mislykkede fangstforsøg

Tigeren har været forsøgt fanget mange gange før, men hver gang er det lykkedes den at undslippe.

Derfor var jagten endt i en storstilet indsats, der til sidst inkluderede en varmesøgende drone, hundredevis af mennesker, mere end 100 fjernstyrede kameraer og et hold af specialtrænede indiske elefanter med finskytter på ryggen.

Men tre elementer komplicerede jagten. Tigeren havde to små unger, som myndighederne ville undgå at skade. Græsset og andre vækster i området var usædvanligt velvoksent, fordi monsunsæsonen kun lige er overstået. Og så var der tale om en usædvanlig klog tiger.

Ifølge New York Times har huntigeren nemlig lært af de tidligere forsøg, der er gjort for at fange hende.

- Vi har gjort hende meget klog. Genial, faktisk, siger tigerjægeren Nawab Shafath Ali Khan ifølge New York Times.

'Obsession' blev gennembruddet

Gennembruddet i jagten kom til sidst fra en overraskende kant: En flaske mandeparfume.

'Calvin Klein Obsession', der var en populær herreduft i 1990’erne, indeholder nemlig stoffet civetone, der udvindes fra desmerdyrets duftkirtler.

Og det er en duft, der har særlig appel til kattedyr, som er kendt for at dufte til og rulle sig flere minutter på steder, hvor stoffet er blevet sprøjtet.

I fredags sprayede indiske parkbetjente en mængde 'Obsession' og tigerurin i det område, hvor tigeren mentes at gemme sig.

Få timer senere skabte det panik blandt landsbyboere i området, da en huntiger blev set.

Åben bil blev skæbnesvanger

Et hold jægere skyndte sig ud i en åben firehjulstrækker – en detalje, der skulle blive vigtig for tigerens skæbne – for at fange dyret.

Jægerne genkendte straks T1 på dens unikke stribemønster, og en jæger fik ram på den med en bedøvelsespil.

Men da bedøvelsen kan være op til 15 minutter om at virke på store dyr, trak tigeren sig kun kort tilbage, hvorefter den brølede og sprang frem mod den åbne firehjulstrækker.

En jæger skød den i maveskindet med en kraftig riffel, hvorefter den faldt død om.

Landsbyboere i området fejrede nyheden om tigerdrabet med fyrværkeri og uddeling af slik, mens dyreaktivister var forargede:

- Dette er koldblodigt mord, sagde Jerryl Banait, der havde forsøgt at appellere tigerjagten hele vejen til Indiens højesteret for at få myndighederne til at fange tigeren i stedet for at dræbe den.

Myndighederne har kaldt handlingen for selvforsvar.

- Vi ville have mistet et par folk, hvis vi havde prøvet at redde hende, sagde Nawab Shafath Ali Khan ifølge New York Times.

Et voksende problem

Tigeren står som nævnt bag fem bekræftede drab, men ifølge lokale indbyggere var tallet altså så højt som 13. Det skriver New York Times, der baserer tallet på dna-tests, kamerafælder og fodaftryk.

Og menneskeædende tigre er et voksende problem i Indien.

Landets forsøg på at beskytte vilde tigre har nemlig båret frugt, og antallet af de ellers alvorligt truede dyr er steget markant over det seneste årti. Fra 1411 i 2006 til omkring 2500 i dag.

Det medfører, at mange tigre ikke har plads nok på deres territorier. De vandrer derfor ud af de reservater, der er dedikeret til deres beskyttelse, og går langs hovedveje til tættere bebyggede landbrugsområder.